Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Fängelsestraff eller triumf för Donald Trump? Rysslandsutredningen närmar sig slutet

Från 2018
Uppdaterad 20.12.2018 00:18.
Donald Trump svarar på frågor utanför Vita huset.
Bildtext Donald Trump svarar på frågor utanför Vita huset.

De praktfulla juldekorationerna i Vita huset får knappast Donald Trump att sluta oroa sig över kommande åtal, rättegångar och eventuella domar. Många av hans medarbetare är redan dömda. När är det presidentens tur?

Michael Cohen, Paul Manafort, George Papadopoulos, Michael Flynn är några namn som valsar runt i amerikanska medier. De har alla jobbat för Donald Trump.

Nu är de alla fyra aktuella för domar i olika rättsfall där åklagaren egentligen försöker nå ända upp till presidenten själv. Andra väntar på dom eller har sluppit undan straff.

Frågan är hur mycket "synergi" Trumpkampanjen och Trumps företag hade med Ryssland. Ett annat spår är att utreda hur mycket president Trump och hans familj har försökt obstruera och hindra utredningen av eventuella brott.

Allt som Trump har rört vid undersöks

Två år har snart gått med Donald Trump som president. Nu är nästan allt han har vidrört och alla organisationer som han har lett under utredning, påpekar Washington Post.

Hans fastighetsföretag, hans välgörenhetsfonder, hans valkampanj och valfinansiering, kvinnoaffärer, presidentinstallationskommittén – och själva presidentskapet förstås.

Allt granskas i detalj. Skatter, korruption, kontakter till Ryssland. Inte bara vad Donald Trump själv har gjort. Också hans familjemedlemmar, anställda, medarbetare och vänner är under juridisk lupp.

Blir det fängelse för Trump?

Det finns många politiker, i synnerhet bland demokraterna, som tror att Trump förr eller senare kan ställas inför riksrätt, och straffas med fängelse.

Möjligen kan han ställas till svars först efter presidentperioden. Det låter som en stark motivering för att försöka bli återvald. Eventuellt kan brotten bli föråldrade när den andra presidentperioden är slut. Men det hinner komma nya avslöjanden - och nya brott.

Men i den så kallade Muellerutredningen har man hittills inte nått till den innersta kretsen, det vill säga Trump själv. Hittills har medarbetare på olika nivåer och från olika skeden av kampanjen åtalats - och dömts.

Trump - eller hans advokater - har gett skriftliga svar på en del frågor från Mueller. Men han har inte förhörts. Många menar att ett muntligt förhör skulle bli en katastrof för den frispråkiga, skrytsamma Trump som sägs ha svårt att skilja mellan fakta och egna uppfattningar.

Trumps advokat Rudy Giuliani med armarna i korrs över bröstet, och bestämd, sned min.
Bildtext - Över min döda kropp, säger Rudy Giuliani om möjligheten att Trumps skulle ställa upp på förhör i Rysslandsutredningen.
Bild: AFP / Lehtikuva

George Papadopoulos - imponerad av stjärnstatus

George Papadopoulos är den enda som redan har avtjänat sitt straff, 14 dagars fängelse. Brottet var att ljuga för FBI om försöken att skapa kontakter mellan Trumpkampanjen och Ryssland.

I domen finns också ett litet skadestånd och skyddstillsyn under ett års tid. Andra förstagångsbrottslingar skulle komma lättare undan. Men här gällde det försök att vilseleda en brottsundersökning av ”stort nationellt intresse”, som domaren uttryckte det.

Polisen missade därför en Londonbaserad professor med kopplingar till Ryssland.

Papadopoulos försvarade sig med ungdomligt oförstånd, höga politiska ambitioner och känslan av att vara omgiven av viktiga personer, enligt New York Times referat.

Michael Cohen - presidentens trognaste vän

Michael Cohen var presidentens mångåriga advokat sedan år 2006, fixare och vän. Han var högt placerad i The Trump Organization, det multinationella företagskonglomerat som fungerade som paraply för alla Trumps företag. Cohen var också i en period högt placerad i republikanernas partistyrelse.

Nu är han dömd till tre års fängelse för bank- och skattebrott och för att ha ljugit i tidigare förhör inför kongressen.

Han har sysslat med stort och smått. Han fixade ersättningar åt kvinnorna som hotade berätta om sina sexaffärer med Donald Trump. Han var också inblandad i Trumps planer på att bygga i Moskva. Och eventuellt mycket mera.

Det är den ryska delen som specialåklagare Mueller är speciellt intresserad av. Cohen sägs nu medverka på alla sätt. Han har ännu en chans att förkorta fängelsestraffet som börjar i mars.

Han säger i intervjuer att han bara följde Trumps anvisningar. Det förnekar Trump förstås, och säger att Cohen är juristen som borde kunna lagen och vet vad som inte är lagligt. Det är därför man betalar dyra honorar åt advokaterna, säger Trump.

Dubbelbild av Trump och Michael Cohen, båda i blå slips.
Bildtext Cohen och Trump - en gång goda vänner.
Bild: AFP / Lehtikuva

Paul Manafort - hjälpte många presidenter ur klistret

Paul Manafort är en amerikansk lobbyist och har jobbat som politisk konsult för bland annat den ukrainska presidenten och toppolitiker i olika delar av Afrika.

Han har hjälpt tre republikanska presidenter före Trump. Sommaren 2016 var han kampanjchef för Trumpkampanjen, men avsattes när kopplingarna till Ryssland och Ukraina blev kända.

Paul Manafort, leende och välmående på väg in till rättegång sommaren 2018.
Bildtext Paul Manafort.
Bild: AFP / Lehtikuva

Hans medarbetare Rick Gates har undkommit åtal och straff genom att samarbeta och medge brott. Det köpslåendet är vanligt i USA och också i det här fallet. Angiveri belönas med åtalseftergift för egna brott.

Köpslående eller benådning?

Manafort har redan dömts till långa fängelsestraff för ekonomisk brottslighet, bland annat försök att gömma undan utländska honorar.

I den mer politiska grenen av rättsfallen åtalas Manafort för att ha ljugit och vilselett Mueller-utredningen i Trump-utredningen. Samarbete kan ge lägre straff, men inte om det visar sig att den åtalade ändå inte samarbetar.

I det här fallet verkar det till exempel som om Manafort har fortsatt hålla kontakt med Trumps advokater och informerat dem om hur fallet framskrider. Eventuellt hoppas han på benådning av presidenten.

Michael Flynn - generalen som blev Rysslandsvän

På tisdagen faller domen för general Michael Flynn. Han fungerade under en månads tid som Trumps säkerhetspolitiska rådgivare, och jobbade för Trump i kampanjen. Men före det hade han jobbat i Vita huset under Barack Obama och betecknades som demokrat.

Han tvingades avgå när hans kontakter med den ryska ambassadören i Washington avslöjades. Han misstänktes för nära kontakter till den ryska underrättelsetjänsten. Han hade tagit emot pengar för olika lobbyuppdrag från bland annat Ryssland.

Säkerhetspolitiska rådgivaren Michael Flynn i sin makts dagar, i Vita husets talarstol 2017.
Bildtext Michael Flynn.
Bild: EPA/Michael Reynolds

Han är den fjärde som åtalas av specialåklagaren Robert Mueller. Åtalet gäller lögner och falska vittnesmål i förhören. Flynn hade flera kontakter med den ryska regeringen under Trumps kampanjperiod. Flynn har vädjat om att slippa fängelse.

Washington Post ägnar en lång artikel åt att förklara varför Flynn förändrades. Från diskret antiterrorexpert och underrättelseofficer i Irak och Afghanistan, och tre-stjärnig general, till politiker och Rysslandsvän.

Flynns anhängare, till vilka president Trump hör, anser att Flynn har lurats att ljuga. Han visste inte att det var straffbart att ljuga för FBI i förhör, lyder förklaringen.

Maria Butina - förde NRA till Ryssland

Ett sidospår är - kanske - den ryska studenten Maria Butina. Hon representerade en vapenvänlig organisation i Ryssland, sa hon. Nu väntar hon på straff efter att ha erkänt försök till infiltrering av både det republikanska partiet och vapenlobbyn NRA.

Maria Butina, rysk vapenlobbyist bakom stor mängd skyttestatyetter
Bildtext Maria Butina
Bild: AFP / Lehtikuva

Hon arrangerade bland annat en resa för NRAs ledning till Moskva där de träffade landets högsta ledning. Det talas också om stora penningsummor från Ryssland till NRA som var i ekonomisk knipa.

- De får visa sin tacksamhet senare, var den ryska slutsatsen.

Hur länge ska ”häxjakten” fortsätta?

President Trump har länge krävt ett avslut för specialåklagaren Robert Muellers utredning om eventuellt samröre med Ryssland under valkampanjen. Den avslutningen håller nu på att komma.

Allt fler papper har på senaste släppts från specialåklagarens ämbete. I fredags kom domen och mer information om Michael Cohen.

Det är möjligt att Mueller har fått extra fart på publiceringen nu när justitieministern har bytts ut. Den nya ministern låter kanske inte Muellers utredning fortsätta på samma spår som tidigare.

Presidenten har kritiserat Mueller för att vara både dyr i drift och att hans grupp sysselsätter en stor mängd demokratiskt sinnade Trumpfientliga, Hillaryvänliga utredare.

Specialåklagare Robert Mueller talalr med händerna, i bild från 2013 då han lämnade chefsjobbet på FBI.
Bildtext Robert Mueller.
Bild: AFP / Lehtikuva

Om Muellers utredning skulle läggas ner innan den är färdig, kunde också flera viktiga papper och dokument försvinna bakom hemligstämpling och aldrig nå offentligheten. Därför är det nu bråttom för Mueller att bli färdig.

Hittills har ytterst lite läckt ut om utredningen eller möjliga åtal. Den tidigare FBI-direktören Robert Mueller är en hemlighetsfull figur som aldrig ger intervjuer eller syns i offentligheten.

President Trump har gjort flera försök att komma med nedvärderande uttalanden om både Mueller och hans stab av åklagare. Trump kritiserar dem för att vara demokrater och Hillary-anhängare. Och så anser han förstås att alltsammans är falska anklagelser, som en del i en häxjakt mot Donald Trump personligen.

USA:s president Donald Trump i Ovala rummet den 16 november.
Bildtext Donald Trump.
Bild: AFP / Lehtikuva

Nu när slutet ser ut att närma sig, och allt mer fakta kommer fram, gillar presidenten knappast det heller. Han har ju hela tiden förnekat något olagligt samarbete, som skulle ha låtit Ryssland få inflytande i kampanjen och senare presidentens ärendehantering.

Presidenten har förnekat annat också, som han senare har tvingats medge var sant, till exempel tystnadspengarna till kvinnorna som hotade avslöja sexaffärer.

Kan en president dömas?

Trump själv säger sig inte ha gjort något olagligt. Betalningarna till kvinnorna för att hålla tyst om förhållandena var privata affärer, anser Trump.

Men Cohen sa sig ha betalat ur egen ficka, för att trygga valet av Trump. Därför betecknas det som kampanjbidrag, som är alltför stora enligt amerikansk vallagstiftning.

Dessutom är det inte självklart att en president kan dömas för brott i USA.

Stormy Daniels.
Bildtext Trumps advokat Michael Cohen har betalat Stormy Daniels 130 000 dollar.
Bild: Copyright Rex Features Ltd 2012/All Over Press

Riksrätt har hållits bara en gång tidigare. Det gällde Bill Clintons förhållande till Monika Lewinsky, som han förnekade.

Hotet om riksrätt mot Trump har varit litet så länge republikanerna hade majoritet både i senaten och representanthuset. Efter årsskiftet har demokraterna makten i representanthuset och många där vill ha mer press på presidenten.

Hur det kommer att gå är oklart. Ledande demokrater talar om att presidenten kanske kan straffas med fängelse efter att han lämnat presidentposten. Det blir efter valet år 2020 eller 2024.

Historia

Ett hotande åtal med efterföljande rättegång kan locka många republikaner att rösta på Trump för att skydda honom för åtal. Om Trump har delat folkets åsikter tidigare blir det inte enklare när åtalet kommer. De demokratiskt sinnade väljarna låter sig knappast övertygas ens av en friande dom.

Många jämför det här fallet med Watergate och Nixons avgång 1973. President Richard Nixon avgick på egen begäran ett år in i sin andra presidentperiod. Då kom allt fler bevis om hans skuld gällande diverse oegentligheter i kampanjen, i Vita huset och förvaltningen. Nixon benådades snabbt av följande president.

Diskussion om artikeln