Hoppa till huvudinnehåll

Samhälle

Nomineringen av omstridd gymnastiktränare står fast - Tränaren: "Jag har kallat prestationer för skit, men aldrig barnen"

Från 2018
Uppdaterad 18.12.2018 16:13.
Minetit under sitt program i VM i gruppgymnastik i Helsingfors i maj 2017.
Bildtext Arkivbild. Minetit från Tammerfors under sitt program i VM i Helsingfors i maj 2017.
Bild: imago/Xinhua/ All Over Press

Sportjournalisternas förbunds beslut att nominera den omstridda truppgymnastiktränaren Titta Heikkilä till årets tränare väcker bestörtning i medierna. Bland annat Hufvudstadsbladets sportchef Filip Saxén säger sig skriva ut sig ur Sportjournalisternas förbund i en kolumn i tidningen i söndags.

Också Iltasanomat, Helsingin Sanomat och Aamulehti har skrivit om tränaren, vars metoder anses oetiska. Bland annat ska hon ha kallat barn för tjockisar, och skit (“paska”) och skrikit och förnedrat dem under träningarna.

- Det stämmer inte, jag har kallat prestationer för skit, men aldrig barnen, säger Titta Heikkilä själv till Svenska Yle.

Teija Kukkala (till vänster) och Titta Heikkilä (till höger)
Bildtext Teija Kukkala (till vänster) och Titta Heikkilä (till höger)
Bild: Lehtikuva

Heikkilä har också kopplats till tre fall av anorexi hos unga flickor hon tränat i sin grupp Minetit i Tammerfors under åren 2011-2012, där ett av fallen senare ledde till död i en läkemedelsöverdos. Flickans mamma vill inte skylla sin dotters död på tränaren, men hon vill ändå att allmänheten känner till vilken press unga gymnaster utsätts för på träningarna i dag.

- Jag har aldrig till exempel vägt någon av mina flickor på träningarna, det är inte jag som ställer de kraven. Men vill man vara i världsklass så är kraven hårda och då får man antingen godkänna dem eller inte, säger Heikkilä.

Resultaten - inte etiken styr

Sportjournalisternas förbundsordförande Kalle Virtapohja sade i en intervju till Yle förra veckan att “det inte är en omröstning om vem som är den mest etiska tränaren, utan den bästa”. Det uttalandet ångrar han nu.

- Jag beklagar att jag sade så. Jag försökte bara förklara hur listan kommer till, säger Virtapohja.

Enligt Virtapohja ska listan på nominerade bara fungera som ett hjälpmedel för förbundets över tusen medlemmar som får rösta. På listan finns förutom Heikkilä ett tjugotal andra namn. Titta Heikkilä är nominerad till titeln årets tränare tillsammans med Teija Kukkala i Minetits tränarteam.

Urvalsprocessen går till så att man ser till de idrottsprestationer och resultat som kammas hem under året, och sedan sammanställer man efter det. Heikkiläs grupp, Minetit från Tammerfors har vunnit två VM-medaljer i truppgymnastik.

- Listan är ett sätt för sportjournalisterna att komma ihåg vad som hänt under året, säger Virtapohja.

Smutskastning

Heikkilä själv tycker att hon utsatts för ensidig och avsiktligt smutskastande medierapportering. I hennes grupp finns nu fler gymnaster än någonsin tidigare och gruppen kammade hem silver i världsmästerskapen i Budapest i våras.

Det här laget har redan vunnit allt de kan som truppgymnastiklag och det säger mig att de vill fortsätta för att de tycker om det

― Titta Heikkilä

- Det här laget har redan vunnit allt de kan som truppgymnastiklag och det säger mig att de vill fortsätta för att de tycker om det, inget annat, säger Heikkilä.

Gymnastikförbundet utreder

Kalle Virtapohja ser ingen anledning att ändra på listan trots den negativa medieuppmärksamhet som Titta Heikkilä fått under de senaste månaderna. Eftersom Heikkilä inte är avstängd från sitt uppdrag som tränare och eftersom hon inte är dömd för, eller avtjänar ett brott platsar hon enligt Virtapohja på listan.

Finlands gymnastikförbund har efter uppståndelsen med Heikkilä börjat utreda hur träningsetiken bland trupperna i landet ser ut, och kommer att komma med ett utlåtande under nästa år.

- Efter det kan vi kanske fatta nya beslut, men innan resultaten kommer kan vi inte göra något.

Skulle inte ni som förbund här ha en möjlighet att visa att ni inte accepterar oetiska träningsmetoder genom att inte nominera Titta Heikkilä?

- Jag har aldrig sett hur hon tränar så jag vill inte uttala mig om det, listan är bara ett hjälpmedel, sen är det upp till våra över tusen förbundsmedlemmar att rösta på vem som blir årets tränare, säger Virtapohja.

Han påminner också om att en stor del av den press som unga utsätts för inom idrotten kommer hemifrån.

Heikkilä själv säger att man kunde skapa en dylik monsterbild av vilken tränare som helst om man ville vrida till det i media. Hon välkomnar vem som helst att följa med Minetits träningar i Tammerfors för att bilda sig en egen uppfattning om hur de går till.

Medlemsomröstningen pågår till 2.1 och vinnarna får pris på Idrottsgalan 17.1.

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln