Hoppa till huvudinnehåll

Egenland

Escape room-spel bland kaniner och höns blev en överraskningssuccé – trebarnsmamma grundade rymningsspel i sin ladugård i Torneå

Från 2018
En vit kanin tittar rakt in i kameran, i bakgrunden kan man ana en höna och människor på huk.
Bild: Yle / Eva Pursiainen

Vill du spela med mig?

Grundaren av Farm Escape, Liisa Koivisto vet att rymningsspel kan få nybörjare på kroken direkt. Hon kunde dock aldrig ana hur populärt det urbana spelet skulle bli i bondgårdstappning. I Torneå har rymningsspelet varit arena både för en horrorversion och en arbetsintervju. Jag önskar att flera skulle våga stanna på landsbygden, säger företagaren och trebarnsmamman.

Grafik: Blått streck, på mitten en dekorativ dekal.

Först säger många att "inte hade jag tänkt försöka lösa något mysterium, jag bara följer med" – men då spelet börjar rycks de med helt obemärkt och spelar med för fullt.

― Liisa Koivisto

– Hos oss har vi en sådan här specialitet, att...Shit happens! skrattar Liisa Koivisto och fortsätter med instruktionerna:

– Spring inte på grund av skådespelarna. Så ni inte snubblar över dem eller halkar, för de bajsar runt omkring, i talande stund till och med.

I bakgrunden gal en av skådisarna med eftertryck.

– Det här rymningsspelet sker på djurens villkor!

En tupp och en höna går på golvet bredvid en öppnad låda inne i en lada.
Bild: Yle/Eva Pursiainen

Koivisto vet hur det kan gå för förstagångsspelaren i ett Escape room:

– Först säger många att "inte hade jag tänkt försöka lösa något mysterium, jag bara följer med" – men då spelet börjar rycks de med helt obemärkt och spelar med för fullt.

Då man omges av ett team behöver ingen klara sig ensam, säger Koivisto. Att lösa problem tillsammans är för många det roligaste med rymningsspel, och nyckeln till en lyckad spelupplevelse.

Det lönar sig att uttala allt man ser eller funderar på högt, samt att lyssna på de andra, tipsar spelföretagaren.

– Och så ska man glädjas över framgångar: då någon lyckas öppna något eller hittar någonting, då kommenterar man, att "heja vi!" Det höjer på samhörighetskänslan.

En tupp och en höna går på golvet i en lada, med fyra personer i bakgrunden.
Bildtext Team Egenland försöker tänka sig in i en kriminell ligas intriger.
Bild: Yle/Eva Pursiainen
Fyra personer spelar ett spel vid ett bord inne i ett stall.
Bildtext Hurra! Framsteg! Niko Biskop, Nicke Aldén, Hannamari Hoikkala och Johanna Salmi gläder sig.
Bild: Yle/Eva Pursiainen
Grafik: Blått streck, på mitten en dekorativ dekal.

Då människor inte nödvändigtvis längre har mor- eller farföräldrar ute på landet, och ändå vill tillbringa en stund på landsbygden, kan det här vara en lättillgänglig grej. Här kan man enkelt uppleva lantliga stunder.

Rymningsspel och Escape room-spel har blivit ett populärt tidsfördriv på 2010-talet, men de finns nästan utan undantag i städer. Det var i en urban miljö som Koivisto hittade och tände på spelet.

En lantlig version av rymningsspel tillsammans med djur – det hör däremot till det ovanliga, även internationellt. Koivisto förvånas, smått roat, om hon verkligen kan ha kommit på något så unikt.

Det är fullständigt möjligt och till och med sannolikt att tillfälliga pop up-spel på landet eller med djur ordnas någonstans i världen, säger Koivisto. Men än så länge har hon inte hört talas om något liknande, åtminstone i större skala.

Spelet är populärt bland kompisgäng, familjer, för möhippor och svensexor. Escape room-spel ökar i popularitet också som programpunkt på arbetsplatsers rekreationsdagar, berättar Koivisto.

Då samarbete i grupp är viktigt i det här spelet, har Farm Escape blivit en möjlighet att hitta nya dimensioner i rekryteringsprocessen. Koivisto berättar att rymningsspelet varit arena för att testa hur personkemin fungerar mellan gamla och nya kolleger i ett arbetsteam.

Eller också har arbetssökande spelat rymningsspel tillsammans. Spelet hjälper även de intervjuade att fundera på om de skulle vilja arbeta i just det här teamet.

Jag blev överraskad över hur många spelare som kom! Och hur intresserade andra bondgårdsägare var av det här.

Tre personer sitter och tittar på en monitor.
Bildtext Iiris och Toivo i mammas sällskap. – Jag vilseledde rövarna, ni fick mer tid, uppmuntrar Liisa.
Bild: Yle/Eva Pursiainen
En kvinna står i en lada, där fyra höns och en tupp går omkring på golvet.
Bildtext Liisa utvecklar spel själv med sina samarbetsparter. Inför jul spelas ett julspel för hela familjen. Horrorspelet är K-18, och förutom djuren förekommer där skådespelare av mänsklig sort.
Bild: Yle/Eva Pursiainen

Att bli rymningsspelsföretagare på landsbygden har inte varit någon långvarig dröm för Liisa Koivisto. Ursprungligen studerade hon tyska och ryska vid Jyväskylä universitet.

Efter att ha flyttat norrut till sin mans barndomstrakter, bytte Koivisto inriktning och studerade till it-tradenom. Under flera år hann hon jobba som programvaruföretagare och lärare i informationsbehandling vid en yrkeshögskola.

Både Koivisto och hennes man hade redan länge närt en dröm att få flytta ut på landet, då de år 2007 fann en lämplig gård i närheten av Torneå.

En kvinna står och kelar med en häst.
Bildtext Liisa och Magda.
Bild: Yle/Eva Pursiainen

I det nya hemmet på landsbygden fick de sedan tre barn. Så småningom började Koivisto fundera på alternativ till den dåvarande vardagen som företagare och lärare, för att hitta möjligheter att arbeta närmare hemmet. Som djurälskare var hon intresserad av att jobba med sina egna hästar, höns, getter och andra djurkompisar.

Det var då hon fick idén om ett eget rymningsspel.

En man står bredvid en häst och småler.
Bildtext Niko Biskop: Man kunde verkligen koppla av!
Bild: Yle/Eva Pursiainen
En ljushårig dam har en hatt på huvudet och ler.
Bildtext Johanna Salmi: Man lär känna varandra bättre snabbt.
Bild: Yle/Eva Pursiainen

Från Koivistos hem i Mustajärvi, Torneå, tar det en halv timme att köra till Torneå centrum. Till Kemi kör man på en timme.

– Jag funderade om det månne skulle komma folk ifall jag skulle sätta upp ett rymningsspel här på glesbygden. Att visst skulle det vara lustigt att låsa in dem i stallet med djuren!

Koivisto fick tillräckligt med uppmuntran för att testa på sin idé sommaren 2017. Mottagandet kunde hon inte förbereda sig på.

– Jag blev överraskad över hur många spelare som kom! Och hur intresserade andra bondgårdsägare var av det här. Jag fick massor av kontakter från andra gårdar som var intresserade av att ordna rymningsspel.

Det här är Koivisto nöjd över, av flera orsaker. Och därför är hon också beredd att hjälpa andra företagare på traven.

Tre vita kaniner vid en höbal.
Bild: Yle/Eva Pursiainen
Tre hästar står inne i en hage framför ett gammalt skjul.
Bild: Yle/Eva Pursiainen

Landsbygden töms på folk och flyttrörelsen är synlig också i vår by, berättar Koivisto. Husen står tomma och ingen flyttar in i dem. Ändå har landsbygden fortfarande dragningskraft.

– Då människor inte nödvändigtvis längre har mor- eller farföräldrar ute på landet, och ändå vill tillbringa en stund på landsbygden, kan det här vara en lättillgänglig grej. Här kan man enkelt uppleva lantliga stunder.

Å andra sidan är det många som liksom Koivisto drömmer om att flytta ut på landsbygden.

Ett Escape room räcker inte som huvudsaklig inkomst, men enligt Koivisto kan det fungera som lockbete för mer långväga resenärer, och som extra inkomst, som för henne själv. Hon erbjuder matstunder i en kåta i skogen och undervisning i yoga och självförsvar.

För en företagare gäller det att komma på ett fungerande helhetspaket, där spelet är en sidobusiness för exempelvis inkvarteringsverksamhet.

En kvinna med två getter i koppel.
Bild: Yle/Eva Pursiainen

Koivisto hoppas att Farm Escape kunde växa till ett nätverk av självständiga företagare, både i Finland och utomlands. Idén kunde egentligen förverkligas var som helst, funderar hon. Man har visat intresse för konceptet till exempel i Skottland och Island.

I Finland är det två gårdar som är med, förutom Torneå är det ett häststall i Keitele som erbjuder Farm Escape-rymningsspel.

Koivisto vill ändå inte måla upp en alltför rosig bild av rymningsspelsföretagandet. Efter den första sommarens överraskande succé kom sommaren 2018 med överraskningsvärmebölja. Tydligen blev människor så utmattade av hettan att både stora och små resmål led av besökarbrist.

Hit till landet kommer inga improviserade ex tempore-spelare, och man får jobba hårt för att besökare verkligen ska ta sig hit, säger hon.

Men då hon leder ett spel ser hon hur djupt rotad drömmen om att bo på landet är hos många, och hur drömmen väcks till liv igen under spelets gång:

– Den finns där någonstans, och plötsligt säger de efter spelet, att "tusan, nån dag ska jag flytta ut på landet!"

En katt ligger på gräset i solsken.
Bild: Yle/Eva Pursiainen

Översättning: Eva Pursiainen

Från datorskärm till verkligheten: rymningsspel är ett 2010-talsfenomen

  • Escape room eller rymningsspel är ett äventyrsspel där en grupp människor blir inlåsta i ett rum, och genom att lösa olika problem ta sig ut inom utsatt tid.
  • Rymningsspel i det verkliga livet är inspirerade av datorspel där man tar sig ut ur låsta utrymmen, samt tv-program som exempelvis Fort Boyard.
  • Det första rymingsspelet som utspelade sig i verkliga livet utfördes veterligen i Japan år 2007.
  • I Finland grundades de första Escape room -spelen år 2014, och i februari 2018 fanns det åtminstone 68 rymningsspelföretag i Finland.
  • Ett finländskt naturturismföretag har ordnat rymningsspel också i skogen.

Källor: Wikipedia; Katleena Kortesuo: Pakohuone: suunnittele, toteuta, pakene (2018)

Grafik, blått streck, till höger blåa moln

Egenland – en kulturreseguide till Finland

  • Ni, publiken, har tipsat oss om udda platser, spännande personer och roliga evenemang som skulle förtjäna mer uppmärksamhet.
  • Hittills har vi fått in mer än 4000 tips av er, och vi väljer ut de mest intressanta av dem.
  • Bekanta dig med över 100 spännande resmål på Yle Arenan eller med hjälp av Egenlands karta.
  • Artiklar om alla resmål i denna kulturreseguide finns på Egenlands webbsida, och också på finska.
  • Följ oss på instagram: @egenland!
Flyktspel på farm i Torneå - Spela upp på Arenan

Diskussion om artikeln