Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Jag är ingen talare men... Hur påverkar stress och rädsla rösten?

Från 2018
Vad säger vetenskapen

I serien vad säger vetenskapen får du svar på frågor som berör ditt liv och vårt samhälle. Den här gången fokuserar vi på frågan hur påverkar stress och rädsla rösten?

Frågorna besvaras av experter från Fakulteten för humaniora, psykologi och teologi vid Åbo Akademi som en del av ÅA:s 100-årsfirande.

Sofia Holmqvist-Jämsén är universitetslärare i ämnet logopedi. Enligt henne är stress en väldigt primär funktion i hjärnan och det gör att det finns en väldigt stark koppling mellan stress och röst.

– Om man till exempel håller ett tal eller bli intervjuad så kommer det plötsligt någonting som gör en väldigt skrämd, rädd eller stressad. Då kan de biologiska funktionerna ta över och kanske påverka artikulationen eller röstbildningen på något sätt.

Sofia Holmqvist-Jämsén, universitetslärare i logopedi vid Åbo Akademi
Bildtext Sofia Holmqvist-Jämsén är universitetslärare i ämnet logopedi.
Bild: Yle / Peter Karlberg

Vi skriker till när vi blir rädda eller skrattar när vi blir glada. Det är förstås medvetet, men det finns också omedvetna sätt att signalera med rösten.

– Om man är rädd, arg eller upprörd så hörs det på rösten trots att man kanske inte medvetet vill vara arg. Man kan höra på rösten att ok, nu är den här personen spänd.

"Allt kan man inte påverka, men man kan försöka påverka andningen"

Vid akut stress blir andningen mer ytlig och på det sättet kan det påverka hur rösten låter.

Sedan fungerar inte heller musklerna där stämbanden finns riktigt på samma sätt.

– Allt kan man inte påverka, men det som man kan kontrollera om man hamnar i en akut stress och man ska hålla ett tal eller sjunga är andningen. Man kan försöka påverka andningen och intala sig själv att situationen inte är så allvarlig.

En mikrofon med en suddig bakgrund av en folkmassa.
Bild: CC/Kane Reinholdtsen

Om man står inför en väldigt krävande talsituation är Sofia Holmqvist-Jämséns tips att förbereda sig väl och försöka vara så avslappnad som möjligt.

På så sätt man kan minska osäkerhetsmomenten som gör att man kanske blir stressad eller osäker.

– Det är väldigt olika hur olika personers röst påverkas av stress. Rösten kan brista, eller att det känns spänt att producera eller känns obekvämt, trots att det kanske inte hörs så mycket. Det kan bli skakigare eller mindre klangfullt och då kanske man hör det själv.

Det gäller att vara lyhörd för kroppens signaler både när det gäller stress och röst

Det har forskats en hel del i vad vi uppfattar som en stressad röst.

Man har bland annat tittat på hur akut stress inverkar på rösten vid till exempel lögndetektorer och man har spelat in piloter i nödsituationer.

– Men där är just det att det är individuellt hur man låter när man är stressad och vilka drag som kommer fram. Mer tipsmässigt om man ska ta hand om sin röst är att man är medveten om sin röstapparat och sitt mående. Att reagera på det och kunna ta in signaler.

– Akut stress är bra om den fungerar, men om det blir för mycket så blir det kronisk stress. Det kan påverka rösten negativt, så det gäller att vara lyhörd för kroppens signaler både när det gäller stress och röst. Det är en bra sak att hålla i minnet och vara medveten om.

Vad säger vetenskapen - Hur påverkar stress och rädsla rösten?

Programmet är inte längre tillgängligt

Vad säger vetenskapen?

Diskussion om artikeln