Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Dagens Nyheter: Kvinnohat och våldtäktstips spreds från Sverigedemokrats Flashbackkonto

Från 2018
Jonas Millard.
Bild: Sveriges riksdag

Tidningen Dagens Nyheter har avslöjat att det kvinnofientliga Flashback-kontot SinX startades av Jonas Millard, i dag riksdagsledamot för Sverigedemokraterna. Millard medger att han startade kontot år 2002, men förnekar att han står bakom de grövsta inläggen om våldtäkt och sexköp.

I drygt 100 av 5000 inlägg talas det mycket nedlåtande om kvinnor, som "enbart är att betrakta som kött". Här ingår tips om hur man kan droga kvinnor för att kunna våldta dem.

Jag har inte skrivit de inläggen, säger Jonas Millard till Dagens Nyheter (bakom betalvägg) och tillägger att kontot har administrerats och använts av flera personer.

Vilka som har skrivit inläggen säger han sig inte veta.

När det gäller inläggen med tips om sexköp i Thailand är Millard enligt DN mer osäker på sin eventuella medverkan. Han efterlyser en nyansering av debatten om sexköp.

Millard är i dag ordinarie ledamot av riksdagens konstitutionsutskott. I år har han bland annat lagt en motion om att Jämställdhetsmyndigheten borde avskaffas. Millard uppger att han startade kontot tillsammans med några gymnasiekompisar för att testa it-säkerheten. Kontot var aktivt från år 2002 till år 2015.

Omoget språkbruk

I genomgående nedlåtande kommentarer kallas kvinnor på Flashback-kontot bland annat för sliddjur, hyndor och horor. Millard kallar det för ett typiskt omoget språkbruk. Han medger att han också själv har haft det han kallar "pubertal humor".

Millard hävdar att han i något skede kollade om det går att ta bort de grövsta inläggen från Flashback, men att han kom till att det inte gick. Någon egentlig förklaring till varför han inte har bytt lösenord för kontot har Millard inte gett.

"Ville testa it-säkerhet"

Ledningen för Sverigedemokraterna har diskuterat Flashback-kontot med Millard och kommit till att det inte finns anledning att misstro den redogörelse som han själv har gett i frågan. Partiet har alltså fortsatt förtroende för Jonas Millard.

Sverigedemokraternas gruppledare i riksdagen, Mattias Karlsson, slår i en intervju för Sveriges radio fast att det inte går att belägga att Millard har skrivit något "av de väldigt osmakliga sakerna".

- Man mår illa när man läser inläggen du syftar på, medger Mattias Karlsson i alla fall.

Diskussion om artikeln