Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Chefsläkare i Jakobstad: Troligt att personer i karantän haft mässling – inga misstankar om andra smittade

Från 2018
Pietarsaaren sairaalan johtava lääkäri Pia-Maria Sjöström, Pietarsaari, 3.12.2018.
Bildtext Chefsläkare Pia-Maria Sjöström
Bild: Jari Kovalainen / Yle

Inga nya fall av mässling har upptäckts i Jakobstadsregionen, men det är sannolikt att några av de personer som varit i karantän insjuknat i mässling, säger chefsläkare Pia-Maria Sjöström i ett pressmeddelande.

– Utifrån sjukdomsbild är det troligt att några av de som varit i karantän insjuknat i mässling. Vi har dock inte provsvar som bekräftar misstankarna. Personerna i fråga hade inte vaccinationsskydd och hade en klar exponering.

Enligt Sjöström har man ingen anledning till att tro att personerna inte skulle ha hållit sin karantän och därmed finns det inga misstankar om ytterligare smittade.

De insjuknade mår bra men det finns ännu risk för följdsjukdomar.

Faran över för de som exponerades den 25 november

Enligt Sjöström är risken för att insjukna i mässling nu över för de som utsattes senast söndagen den 25 november.

– Vi kan dock inte garantera att alla som eventuellt fått symptom har kontaktat oss. Därför har vi fortsättningsvis en viss förhöjd beredskap ifall ytterligare fall skulle upptäckas.

Social- och hälsovårdsverket i Jakobstad rekommenderar fortfarande ovaccinerade och personer med kraftigt nedsatt immunförsvar att iaktta en viss försiktighet när de deltar i aktiviteter och evenemang.

Sjöström påminner om att det fortfarande är viktigt att ta kontakt vid misstänkt mässling även om symptomen är lindriga.

– Ovaccinerade som får mässling är mycket smittsamma innan de insjuknar.

Ingen gemensam smittkälla till nyare mässlingsfall i Finland

I Finland har det nyligen uppdagats tre bekräftade fall av mässling där personen ådragit sig smittan utomlands. Institutet för hälsa och välfärd THL:s utredning visar att det inte finns någon koppling mellan de olika mässlingsfallen.

Förpackning för MPR-vaccin.
Bild: Jari Kovalainen / Yle

Under de extra vaccinationstillfällena i Kållby har sammanlagt cirka 550 personer vaccinerats. THL sammanställer som bäst siffrorna och kommer att uppdatera den kommunvisa statistiken gällande vaccinationstäckning inom kort.

Från och med den här veckan får invånare i Jakobstadsregionen kontakta sin egen hälsovårdare på rådgivningen eller i skolan om man är i behov av vaccinering.