Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Småföretagare hamnar i kläm när de större företagen dröjer med att betala räkningar

Från 2018
Snickaren Juho Valkila i sin verkstad.
Bildtext Snickaren Juho Valkila i sin verkstad.
Bild: Paula Kinnunen

Det blir allt vanligare att småföretagare får problem med stora kundföretag som egenmäktigt väntar i månader med att betala räkningar. Det finns exempel på att småföretag gått i konkurs på kuppen.

Yle har intervjuat en av de småföretagare som lider av att de företag han levererar till helt enkelt inte betalar sina räkningar i tid.

- Just nu är kunder försenade med räkningar på 7 000 euro. Det vore roligt att få pengarna för att kunna julhandla, säger Juho Valkila som driver en snickeriverkstad i Hämeenkyrö.

Han är alltså inte ensam med problemen. En tredjedel av företagarna uppger att kunder under den senaste tiden har dröjt med betalningar, visar en undersökning som gjorts av Företagarna i Finland. Över tusen företagare har deltagit i enkäten.

Företagarna säger att storföretagen syndar mest med betalningsvillkoren. Många av dem tillämpar en betalningstid på 60 - 120 dagar trots att betalningstiden i regel ska vara högst 30 dagar.
I synnerhet mindre företag med högst 10 anställda lider av långa betalningstider.

Enligt lagen om betalningsvillkor i kommersiella avtal ska parterna komma överens om betalningstider på över 30 dagar. Enligt den färska undersökningen har färre än hälften av företagen kommit överens om det här.

- Det har funnits situationer där företagaren har drivits i konkurs. De har sagt att orsaken var att de inte har fått in sina fordringar från större kundföretag, säger lagstiftningschef Tiina Toivonen vid Företagarna i Finland.

Storföretagen förtegna

Bland andra automatiseringsjätten ABB har nyligen vänt sig till flera finländska företag med ett brev där företaget meddelar att betalningstiden förlängs till 90 dagar.

Enligt brevet ligger räkningar som skickats till ABB i företagets system till månadens sista dag. Därefter inleds betalningstiden på 90 dagar.

ABB säger att företaget meddelat om de ändrade betalningsvillkoren globalt till sina leverantörer. Betalningsvillkoren förenhetligas enligt företaget för att effektivera och strömlinjeforma verksamheten.

ABB kommunikationschef Jaana Nikkari säger att betalningstiden antingen följer lokal praxis, eller uppgår till 90 dagar, och att ABB kommer överens om frågan med leverantören.

Vad gör ni om leverantören vill ha en kortare betalningstid?

- Vi kommer överens om frågan med leverantören, säger Nikkari.

ABB svarade inte på frågan om det är möjligt att få en kortare betalningstid om leverantören så vill.

Yle frågade också skogsföretaget Stora Enso om betalningsvillkoren.

- Det här är konfidentiella avtalsvillkor som vi förhandlar om och kommer överens om tillsammans. Vi informerar inte utomstående om dem, säger Stora Ensos kommunikationsdirektör Satu Härkönen.

Företagare säger att ABB:s brev låter förstå att det inte finns något förhandlingsutrymme.

- Meddelandet är totalt ensidigt. En företagare kontaktade oss och frågade hur man borde förhålla sig till beskedet. Mitt råd var att man inte behöver gå med på sådant här, säger lagstiftningschef Tiina Toivonen vid Företagarna i Finland.

Juho Valkila arbetar i sin snickarverkstad.
Bild: Paula Kinnunen

Lagen om betalningsvillkor i kommersiella avtal ändrades 2015 så att betalningstiden förkortades från 60 till 30 dagar. Det är tillåtet att förlänga betalningstiden bara om parterna är ense om det.

Toivonen säger att många företagare tvingas acceptera längre betalningstider. Hon säger att företagare vanligtvis inte har resurser att börja tvista om betalningar eller dra ett företag inför rätta.

Företagare som Yle har intervjuat beskriver situationen så här:

Jag har tillämpat en betalningstid på 14 dygn, men nu är den sex månader, eller kommer du någonsin att få betalt?

Stora industriföretag föreslår en betalningstid på 120 dagar. Sedan kommer ett meddelande att beställarens namn skrivits med små bokstäver - kan jag få en ny räkning? Sedan blir det igen 120 dagar.

Det ges just inga förklaringar. Löften om betalningar upprepas gång på gång. Inga euro dyker upp på kontot. Samtidigt har vi egna räkningar som vi borde betala.

Jag fick betalt av ett finskt börsbolag i det skedet då inkassoföretaget hotade med att publicera företagets namn på protestlistan.

Protestlistan är en lista över betalningsanmärkningar.

Anonyma tips

Vid Företagarna i Finland säger man att lagen om betalningsvillkor övervakas bristfälligt.

Lagstiftningschefen Toivonen anser att övervakningen borde fungera bättre, och att företagare borde kunna anonymt anmäla ensidiga beslut till myndigheterna.

Slughet belönas

Snickeriföretagaren Juho Valkiala säger att små trick ibland kan vara effektiva. En kund hade beställt varor för 1 500 euro, men struntade i räkningen. Kunden svarade inte på telefonsamtal eller e-postmeddelanden. Valkila gav ärendet till sitt bokföringsföretag.

- Företagets namn innehåller ordet "inkasso", trots att det är fråga om en helt vanlig revisionsbyrå. Efter att byrån hade skickat räkningen tog kunden kontakt och betalade räkningen. Byråns namn spelade roll. Ibland måste man vara slug.

Artikeln är en förkortad och översatt version av Yle Uutisets artikel som skrivits av Satu Krautsuk.

Diskussion om artikeln