Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Personalen viktigast för Marinens nya kommendör

Från 2018
Uppdaterad 17.12.2018 18:54.
Flottiljamiral Jori Harju
Bildtext Flottiljamiral Jori Harju blir ny kommendör för Marinen.
Bild: Yle

På måndagen hölls en paradmönstring för kommendören för Marinen i Åbo.

Viceamiral Veijo Taipalus som överförs till reserven vid årsskiftet överlät uppgiften som kommendör för Marinen åt flottiljamiral Jori Harju som tillträder den 1 januari 2019.

Veijo Taipalus hade ett tydligt tips till sin efterträdare.

– Man måste främst tänka på personalen som måste må bra. Man kan inte göra någonting utan en personal som orkar med jobbet och har kunskapen som behövs.

Paradmönstring för kommendören för marinen i Åbo
Bildtext Paradmönstring i Åbo.
Bild: Marinen

Flottiljamiral Jori Harju har tjänstgjort som marinens operationschef sedan år 2016.

– Aktiviteten på Östersjön är ganska hög, men det är ingenting som jag är orolig för. Utmaningen är nog främst att se till att vår personalmängd räcker för alla våra uppdrag. Vi måste se till att de processerna fungerar.

Tidigare har Jori Harju tjänstgjort bland annat som beredskapschef vid Marinstaben, chef för försvarsmaktens operationscenter vid Huvudstaben, äldre avdelningsstabsofficer vid Försvarsministeriet, avdelningsstabsofficer vid Huvudstabens planeringsavdelning samt kommendör för Sveaborgs kustartilleriregemente.

Paradmönstring för kommendören för marinen i Åbo
Bildtext Jori Harju tar över befälet den 1 januari.
Bild: Marinen

Jori Harju har verkat i internationella uppdrag bland annat som biträdande kommendör för Sector West i UNIFIL-operationen. Han har avlagt examen för generalstabsofficerare år 1999 och han befordrades till flottiljamiral år 2015.

Diskussion om artikeln