Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Borgåbon Sara Pihlflyckt sade upp sig från jobbet och flyttade till Bali för att satsa på crossfit

Från 2018
Sara Pihlflyckt inför grenstart.
Bildtext Sara Pihlflyckt i en crossfittävling.
Bild: Winter War 2018

Våren 2018 åkte Sara Pihlflyckt och hennes vän till Bali för att träna crossfit i två veckor. Två veckor blev till fyra och när Pihlflyckt kom hem från resan bestämde hon sig för att göra ett livsförändrande val.

– Jag sa upp mig från jobbet, sålde min bil och sålde en massa annan egendom på loppmarknaden, berättar Sara Pihlflyckt.

Valet att börja satsa helhjärtat på crossfit var något som Pihlflyckt redan länge hade fungerat över. Däremot visste hon att det skulle vara dyrt att göra det i Finland utan sponsorer. Därför föll valet på Bali.

– Det är billigt att bo, leva och träna här. Träningsförhållandena är också bra. Här finns många gym och hårt träningsmotstånd.

Flyttlasset till Bali bar av i november och när Yle Östnyland pratar med Pihlflyckt har hon bott på Bali i snart en månad. För tillfället bor hon i ett gästhus.

– Jag har eget rum samt badrum och delar kök med sex andra.

Sara Pihlflyckt som skuffar en ställning med vikter på.
Bild: Sara Pihlflyckt

Avsikten är ändå inte att bo kvar på samma ställe så länge till.

– Jag vill hitta något lugnare och mera stadigvarande ställe att bo på.

Pihlflyckt berättar att hon och några kompisar hon träffat på Bali nu letar efter en villa som de tillsammans skulle kunna hyra. Hur länge hon kommer att bli kvar på Bali är ändå osäkert.

– Åtminstone ett halvt år, om inte längre, uppskattar Pihlflyckt.

Mer tid för återhämtning

28-åriga Sara Pihlflyckt, som har bott i Sibbo under hela sin barndom och flyttat till Borgå som 19-åring, berättar att hon hållit på med crossfit i fem år.

– Det var min dåvarande pojkvän som tyckte att jag borde börja med någon idrottshobby. Själv har jag ingen tidigare idrottsbakgrund.

Innan flytten till Bali jobbade Pihlflyckt på sin pappas företag.

Hon var också med om att grunda idrottscentret Kraftverk i Borgå men var senare tvungen att sälja sina aktier i bolaget. Helt enkelt för att ha mera tid över för den egna träningen.

Sara Pihlflyckt som gör marklyft.
Bild: @iko_pb

Samtidigt försökte hon hinna träna tillräckligt mycket.

– Det senaste året har jag försökt hinna med två träningar per dag men det blev ganska tungt. Jag var helt sönder och trött hela tiden. Så orkar man inte hålla på i längden.

Innan flytten till Bali tränade Pihlflyckt 8–10 timmar per vecka. Nu har hon ökat till 10–15 timmar i veckan.

– Jag lyssnar givetvis på kroppen. Vissa veckor tränar jag mera om kroppen klarar av det. Känner jag mig sliten blir det färre timmar.

Pihlflyckt berättar att hon tidigare ofta på grund av tidsbrist var tvungen att lämna bort uppvärmning och stretchning. Nu har hon tid att träna under bättre förutsättningar.

– Jag kan till exempel gå en återhämtande promenad under dagen eller ta en tupplur mellan passen så att jag får mer ut av träningen.

Fokus på träning och kost

En vanlig dag i Sara Pihlflyckts liv på Bali kretsar mest kring träning och kost.

– Jag brukar stiga upp 6-tiden på morgonen. Sedan far jag raka vägen till gymmet och gör ett cirka två timmar långt pass. Efter det äter jag frukost på gymmets café.

Pihlflyckt berättar att hon brukar försöka ta det ganska lugnt efter dagens första träning.

– Jag brukar gå en återhämtande promenad på stranden och så kanske jag tar en tupplur.

Sara Pihlflyckt knuffar ett traktorhjul.
Bild: Sara Pihlflyckt

Efter det blir det lunch och 15-tiden är det dags för nästa träningspass.

– Två–tre timmar tränar jag då. Sedan äter jag middag och försöker gå och lägga mig tidigt.

Crossfitträning står ändå inte på programmet varje dag.

– En till två dagar i veckan far jag inte alls till gymmet. Då har jag brukat fara och simma. I morgon ska jag faktiskt prova på surfning för första gången.

Skrämmande till en början

Hittills har Sara Pihlflyckt varit nöjd med sitt val att flytta till Bali.

– Jag har trivts jättebra här och har en massa träningskompisar. Människorna är ljuvliga och det är lätt att komma in i gruppen.

Till en början var det ändå lite skrämmande, berättar Pihlflyckt.

– Jag oroade mig för att allt skulle gå fel. Tänk om jag skadar mig? frågade jag mig själv. Första veckan var också skrämmande eftersom jag inte kände någon. Man kände sig lite ensam.

Nu känns det ändå bra, intygar Pihlflyckt.

Satsa och se vart det bär

Pihlflyckt har tävlat i crossfit under de tre senaste åren. Tävlingarna har för det mesta ägt rum i Finland. I somras deltog hon dock i en lagtävling i Frankrike.

– Den gick ganska bra. Vi blev tredje i Europas näststörsta tävling.

Fler internationella tävlingar väntar.

– Nu i januari åker jag med samma lag till Miami för att delta i världens näststörsta crossfittävling. Det var en ganska stor grej att vi kom med.

Sara Pihlflykt som lyfter två vikter i en tävling.
Bild: French Throwdown 2018

Pihlflyckt berättar att hon också kommer att försöka kvala till lite större internationella tävlingar i Asien och Australien på våren.

Att som individuell idrottare få delta i stora internationella tävlingar är också ett mål för henne. Några desto större framtidsplaner har hon ändå inte.

– Jag har lovat mig själv att för ett tag bara få satsa på mig själv och min egna idrottskarriär och sedan se vart det bär.

Ändrar hon sig har hon alltid möjlighet att jobba som tränare i stället.

– Så länge jag njuter av det här tänker jag hålla på med det.