Hoppa till huvudinnehåll

Samhälle

WEF: Mer än 200 år innan löneskillnaderna mellan män och kvinnor är utplånade

Från 2018
Uppdaterad 18.12.2018 07:18.
Eurosedlar huller om buller på en yta.
Bild: Mostphotos

Med nuvarande takt dröjer det mer än 200 år innan löneskillnaderna mellan män och kvinnor är utplånade, hävdar det världsekonomiska forumet World Economic Forum (WEF) i en ny rapport.

Enligt WEF minskade löneklyftan en aning under år 2018 jämfört med ifjol, då löneskillnaderna hade vuxit igen för första gången på ett decennium.

Kvinnornas representation i politiken försvagades i år. Även ojämställdheten inom utbildningen och tillgängligheten av hälsovårdstjänster har utvecklats i sämre riktning.

I år har man backat i utvecklingen på flera delområden.

― WEF i ny rapport

Den årliga rapporten jämför könsskillnaderna inom ekonomi, utbildning, hälsovård och politik i sammanlagt 149 länder.

Om de nuvarande trenderna fortsätter tar det i de flesta delområden i samhället 108 år innan könsskillnaderna försvinner, men specifikt inom arbetslivet kan det ta 202 år.

I år har man backat i utvecklingen på flera delområden.

Den avancerande utvecklingen av automationen på flera av arbetslivets delområden har verkat slå till hårdast mot kvinnodominerade branscher, hävdar man i rapporten.

Dessutom är kvinnor underrepresenterade inom de störst växande tekniska branscherna.

Island, Norge, Sverige och Finland mest jämställda

Jämställdhetsläget varierar ändå stort mellan länderna. WEF uppskattar att västeuropeiska länder kunde täppa till klyftan mellan könen på 61 år, medan det i Mellanöstern och Nordafrika förutspås ta 153 år.

Norden toppar återigen listan på de mest jämställda länderna. Män och kvinnor är mest jämställda i Island, följt av Norge, Sverige och Finland.

Klyftan mellan könen visade sig däremot vara störst i Syrien, Irak, Pakistan och Jemen bland de länder som ingick i rapporten.

Bland världens 20 ledande ekonomier klarade sig Frankrike bäst på tolfte plats, följt av Tyskland på plats 14, Storbritannien på plats 15, Kanada som sextonde och Sydafrika som nittonde.

USA:s kurva fortsatte att peka nedåt. Landet kom på plats 51 i år, och kritiserades i rapporten särskilt för "mindre jämlik könsfördelning i poster på ministernivå".

Källa: STT, WEF

Diskussion om artikeln