Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Var bor Bubi, Soffan och Poppe? Vi kartlägger de finlandssvenska smeknamnen

Från 2018
Uppdaterad 06.01.2019 14:14.
En karta på Finland med olika finlandssvenska smeknamn.

Har du ett smeknamn? Har du försökt bli av med det eller älskar du det? Många finlandssvenskar har smeknamn - vare sig de vill det eller inte. Nu vill vi höra din berättelse om varför du kallas för det du gör.

Smeknamn kan härstamma från för- eller efternamn eller från någon händelse i livet. Det finns också smeknamn som blir till eftersom många andra med samma förnamn kallas så, till exempel Toffe i stället för Christoffer eller Cessi i stället för Cecilia.

Nu vill vi på Svenska Yle kartlägga de finlandssvenska smeknamnen. Finns det regionala eller generationsskillnader i det vi kallas för?

Svarstiden på enkäten är till den 6 januari. Efter det är tanken att du bland annat ska kunna leta upp vilken region folk med samma smeknamn som du bor i, i vilken ålder de i genomsnitt är eller vad ditt barn mest sannolikt kommer att kallas för om han får namnet Kenneth.

Under mellandagarna kommer vi i Yle Vega och på svenska.yle.fi bland annat att få höra unga personer berätta om sina smeknamn och en namnforskare berätta om smeknamnens ursprung.

Formuläret har stängts.