Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Misstänkta mässlingsfall bland personerna i karantän i Jakobstadsregionen – personerna har nekat till blodprov

Från 2018
Uppdaterad 18.12.2018 16:50.
Blodprov.
Bild: Yelena Afonina / TASS / All Over Press

Personer som suttit i karantän i Jakobstadsregionen har diagnosticerats med mässling vid hembesök. Personerna har inte velat göra blodprov för att bekräfta diagnosen, men personerna är på bättringsvägen och utgör ingen smittorisk, säger chefsläkare Pia-Maria Sjöström.

Läkare har konstaterat mässlingsfall genom kliniska bedömningar under hembesök hos de ovaccinerade personer som suttit i karantän efter att ha exponerats 25 november.

Pia-Maria Sjöström, chefsläkare i Jakobstad, berättar att personerna som misstänks ha mässling inte har velat göra blodprover för att bekräfta sjukdomen.

Eftersom människorna är i karantän har vi ingen anledning att tro att karantänen inte hållit

Hon säger att det i allmänhet är frivilligt att ta blodprov, men när det gäller sjukdomar som räknas som allmänfarliga kan man beordra att prov ska tas.

- Men här bedömde vi att eftersom människorna är i karantän har vi ingen anledning att tro att karantänen inte hållit. Så då var det inte heller skäl att tvinga till provtagning.

Har ni erbjudit blodprov?

- Rekommendationerna har absolut varit att proverna ska tas.

Sjöström vill inte berätta om hur många personer eller familjer det rör sig om, eftersom de är så få till antalet.

Pietarsaaren sairaalan johtava lääkäri Pia-Maria Sjöström, Pietarsaari, 3.12.2018.
Bildtext Pia-Maria Sjöström, chefsläkare i Jakobstad.
Bild: Jari Kovalainen / Yle

Personerna på bättringsvägen

Ifall man insjuknar i mässling ska man vara i karantän i fyra dagar efter att utslagen brytit ut. Däremot är inkubationstiden varierande, mellan en och tre veckor, och därför har karantänen för de exponerade varit så lång.

Sjöström säger att personerna som misstänks ha fått mässling mår bra och att smittorisken börjar vara över vid det här laget.

- Så vitt jag vet är de på bättringsvägen. Sen är det förstås bli fråga om följdsjukdomar och det vet man inte än.

Finns det en risk för spridning?

- Utifrån de fall vi vet om ser vi ingen risk för ytterligare spridning. Det har gått tre veckor sedan de exponerades den 25 november. Om de inte fått något vid det här laget så är det inte av det här de får det i så fall.

Utifrån de fall vi vet om ser vi ingen risk för ytterligare spridning

– Vi kan dock inte garantera att alla som eventuellt fått symptom har kontaktat oss. Därför har vi fortsättningsvis en viss förhöjd beredskap ifall ytterligare fall skulle upptäckas.

Social- och hälsovårdsverket i Jakobstad rekommenderar fortfarande ovaccinerade och personer med kraftigt nedsatt immunförsvar att iaktta en viss försiktighet när de deltar i aktiviteter och evenemang.

Sjöström påminner om att det fortfarande är viktigt att ta kontakt vid misstänkt mässling även om symptomen är lindriga.