Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Jag har så bråttom! Ett mantra vi upprepar för varandra men borde låta bli

Från 2018
Marina Meinander och Nora Rosendahl untaför Efter Nio studion
Bildtext Marina Meinander fick hjälp av Nora Rosendahl att få bättre kontroll över sin tidsanvändning.

Nora Rosendahl, som forskar i arbetsrelaterad stress och föreläser om tidsanvändning, frågade människor hon mötte i sitt arbete och på sin fritid hur de upplever sina liv. Alla kom med samma svar:

– Jag har så bråttom på jobbet, det är för mycket på gång, det är så stressigt. Så gott som alla svaren hade innebörden av att livet är hektiskt. Ett mantra vi alla upprepar för varandra, men borde låta bli, menar hon.

Hon menar att vi har en tendens att beklaga oss över vår bråda vardag för att få sympati och igenkänning av varandra. Men vi gör det också delvis för att ge ett intryck av att vi är viktiga och behövda.

Samtidigt sprids en känsla av jäkt och rastlöshet då vi konstant upprepar för varandra hur stressigt livet är. En slags självuppfyllande profetia som inte gagnar oss.

En fullspäckad kalender får oss att må dåligt

Marina Meinander är dramaturg och konstnärlig ledare för Lilla Teatern i Helsingfors. Hon entusiasmeras lätt av olika projekt och är en tidsoptimist med fullspäckad kalender. Också hon beklagar sig över sitt bråda liv, men vill nu ändra på det och få kontroll över sin tidsanvändning.

Nora Rosendahl fick i uppdrag att se över hennes veckorutiner och tidsanvändning och byggde upp ett schema där det också fanns fredade stunder för koncentrerat tankearbete och återhämtning.

– Marina har ofta fem till sex timmar möten per dag, vilket är för mycket. Hon njuter av sitt arbete och är dessutom bra på vad hon gör, vilket är bra, men hennes kalender är för full, konstaterar Nora Rosendahl.

Dåligt samvete över att tankar tar tid

Allt tankearbete och speciellt de högkomplexa kognitiva uppgifterna kräver att vi reserverar tid för dem i kalendern. Det handlar om fredade timmar då man obrutet kan fokusera.

Marina Meinander kallar den här tiden för “fokustid”, men den tiden tar hon oftast sent på kvällen då hon har lugn och ro där hemma. Det är inget hon i tillräckligt stor grad reserverat tid för i sin arbetskalender. Det känns helt enkelt lite syndigt, erkänner hon.

– Det känns som att jag skolkar ifall jag tar tid på mig. Jag känner mig lat om jag inte kan redovisa för exakt vad jag åstadkommit på dessa timmar.

Fånga hellre en antilop än tio möss

Att vi fyller dagarna med uppgifter vi kan redovisa för är en vanlig tendens, förklarar Nora Rosendahl. Hon berättar en anekdot om lejonet på savannen för att åskådliggöra hur vi tänker. Det här lejonet fångar små möss i stället för att vila och långsiktigt tänka ut en strategi för att lyckas fånga en antilop. En fångad antilop skulle hålla hela lejonfamiljen mätt i flera dagar.

– Det ligger i vår natur att vilja visa upp vår lilla musfångst för varandra. Vi visar stolt upp vad vi lyckats prestera idag, i stället för att vänta och uthålligt bygga upp längre bågar för att nå dit vi på riktigt vill och borde styra vårt arbete.

Vägrar upprepa mantrat att ha bråttom

Marina Meinander hoppas på att hennes kalender i fortsättningen kommer att se annorlunda ut. Hon tänker åtminstone vägra upprepa mantrat att det är skyndsamt och vill också synliggöra de stunder som är vikta för hennes kreativa arbete.

– Den här fokustiden vill jag placera in i min klander. Men hur jag ska kommunicera det här till mina kolleger och befria mig från känslan att jag skolkar, vet jag inte ännu.

Det är inte heller alltid så lätt att avgöra ifall det är en mus eller antilop som prasslar i buskarna. Att lyckas överväga när och hur man ska attackera är också en utmaning, konstaterar hon.

Nora Rosendahls fem tips på en luftigare agenda:

Boka in fokustid
Sätt in 2–3 block med 2–3 timmar varje vecka för fokuserat arbete. Jobba då på ett ställe där du inte blir avbruten.

Optimera din energi
Kan du börja dagen med nåt som ger dig energi? Skulle ett yogapass på lunchpausen kunna göra din eftermiddag mer produktiv? Avsluta arbetsdagen så att du har energi ännu då du kommer hem.

Mus eller antilop?
Skriv ner alla de uppgifter du ska utföra. Gå igenom dem en åt gången och avgör ifall det är frågan om en mus (en snabb grej som ger ett sken av produktivitet) eller en antilop (en stor och kanske svår uppgift, men som kan ha en enorm inverkan).

Planera tid också för det positiva
Att titta i kalendern är för många en negativ upplevelse, full med möten och andra externa krav. Prova på att sätta in positiva stunder, så som simturer, meditationsstunder, eller familjekvällar i din kalender.

Mötesfri morgon
Ha en diskussion i teamet och bestäm åtminstone en morgon varje vecka som ni håller fri från möten. Håll det som tid då alla kan jobba koncentrerat och självständigt.

Dramaturgen Marina Meinander vill få kontroll över sin tidsanvändning

35:30

Marina Meinander och Nora Rosendahl medverkar i Efter Nio radio lördagen den 22 december 2018 efter klockan 9 i Yle Vega och på Yle Arenan.