Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Med afrobeat-stilen skapade Fela Kuti en ny afrikansk identitet

Från 2018
Uppdaterad 28.12.2018 11:55.
Fela Kuti var en nigeriansk musiker
Bild: Wikimedia Commons

- Afrobeat? Ja, egentligen är det… Fela.

Så säger zambiskfödde Izai-zai Yikona som en kommentar till att musikstilen afrobeat idag har fått ett så brett genomslag, att i själva verket all samtida populärmusik musik från Afrika kallas just afrobeat.

Som zambier talar Izai en vacker brittisk engelska med en svag antydan till accent, vilket ger ett sympatiskt intryck. Att han vid sidan om afrobeat, också gillar reggae vittnar de tjocka rastaflätorna om.

Mycket av dagens så kallade afrobeat är i grunden en blandning mellan amerikansk r ’n’ b/hiphop och jamaicansk dance-hall

― Izai-zai Yikona

Den här samtida så kallade afrobeat-popen saknar oftast den koppling till sådana mer traditionella nigerianska rötter och rytmer, som från början låg i grunden för afrobeat. Som ett exempel nämner Izai en av dagens mest populära afroartister, Davido från Nigeria.

- Det han gör är i grunden en blandning mellan amerikansk r ’n’ b/hiphop och jamaicansk dance-hall, menar Izai.

Särskilt mycket gemensamt med arvet från Fela Kuti, afrobeatens gudfader, har Davido alltså inte. (Klicka på bilden nedan för exempel.)

Det här i sig skulle väl inte heller vara något problem, om det inte var för att dagens generation sällan ens känner till Fela Kuti och hans insats för afrobeat. Det är det som kan göra Izai lite irriterad:

De (unga idag) lyssnar på artister som Davido och det är vad många uppfattar som afrobeat idag, säger Izai. Men försöker du berätta åt dem om Fela, fattar de inte vad jag snackar om.

― Izai

Afrikanskt perspektiv på Fela

Tidigare i höst, den 15 oktober, skulle Fela Anikulapo Kuti ha fyllt 80 år och jag har bestämt träff med Izai, för att göra ett radioprogram om afrobeat som musikstil och fenomen.

Izai kommer visserligen från Zambia, men eftersom han under artistnamnet Papa Zai har gjort musik också i afrobeat-stil, vet jag att han har en djup kännedom om Fela Kuti.

afrobeat from the heart
Bildtext Afrobeat from the Heart, dansföreställning
Bild: Joni Sarkki

Med sitt afrikanska perspektiv har Izai dessutom en insikt i ämnet som jag inte kunde tillägna mig även om jag kanske skulle kunna lära mig väsentliga fakta och berätta allt jag vet om Fela.

Redan blotta storleken av och avstånden i Afrika kan det vara svårt att få en uppfattning om.

Men rent geografiskt, på kartan ligger Zambia söderut, mer centralt jämfört med Nigeria och saknar alltså kust.

Zambia i förhållande till Nigeria på kartan
Bildtext Zambia i förhållande till Nigeria på kartan
Bild: Ian Fellman

Men i likhet med Nigeria, Ghana och Zimbabwe, hörde Zambia under kolonialismens tid till Storbritannien. Fram till dess befrielse och självständighet år 1964 hette landet Nordrhodesia.

Hur kom Izai i kontakt med afrobeat och Fela?

Izai, vars fullständiga namn är Izai-zai Ernest Yikona, är född 1968, det vill säga i ett självständigt Zambia. Men av äldre familjemedlemmar har han förmodligen fått höra berättelser från tiderna före befrielsen.

Fela Kutis musik minns han hur som helst att man lyssnade på hemma hos honom i barndomen:

- När jag växte upp på 1970-talet, var Fela Kuti väldigt populär, berättar Izai, som alltså fortfarande var en liten pojke då.

- Jag minns att de äldre familjemedlemmarna (”my uncles”, säger han) lyssnade till exempel på låten Lady som var en stor hit på den tiden. (Klicka på bilden för att lyssna.)

Izai tillägger att om den mest populära musiken också i Zambia och stora delar av Afrika var västerländsk pop och rock - och särskilt i Nigeria - jazz och afroamerikansk funk, så kom Fela med en lite egen afrikansk twist på diverse populära stilar.

En ny afrikansk identitet

- Det här var alltså under en period då många länder i Afrika höll på att befrias efter att ha levat under kolonialismens förtryck, berättar Izai.

Så Felas musik hjälpte till att skapa en ny afrikansk identitet och ett nytt hopp om ett framtida Afrika

― Izai

Så sammanfattar Izai den betydelse Felas musik och insats hade för postkolonialismens Afrika och i synnerhet Nigeria. Därför, i och med att han var med om att skapa en ny identitet, är han så oerhört viktig också för dagens yngre generation att känna till, menar Izai.

Genom att känna sina rötter och sin historia, kan man få en bättre kännedom om sin egen tid och sin egen identitet. Dessa sanningens ord tål fortfarande upprepas runt om i världen i dessa oroliga tider.

Sångaren och musikern Femi Kuti, Guilfest 2004.
Bildtext Felas son, Femi Kuti
Bild: Wikimedia commons

Hur Fela gick till väga när han lade grunden för afrobeat-stilens utveckling och därmed skapade en ny afrikansk identitet, det går vi djupare in på i programmet Fokus på Afrobeat.

Från Kuopio till Helsingfors

Berättelsen om hur Izai kom till Finland handlar i sin tur om att han träffade en finländsk kvinna som jobbade i Zambia. Med henne kom han hit.

- Ja, jag kom till Finland för första gången för ca tjugo år sen och då närmare bestämt till Kuopio, inleder Izai.

- Där fick jag ett jobb som ungdomsledare med ett projekt där ungdomar från olika skolor skulle samarbeta kring en teateruppsättning med utgångspunkt i deras egna erfarenheter.

I huvudstaden kom han i kontakt också med musikscenen och i synnerhet den då spirande inhemska reggae-scenen

Det här projektet i sin tur ledde till nya engagemang och till Helsingfors flyttade Izai sedan i början av 2000-talet där han fick ett jobb som ungdomsledare på Helsingfors stad.

I huvudstaden kom han i kontakt också med musikscenen och i synnerhet den då spirande inhemska reggae-scenen var han involverad i:

- Jämfört med hur det var i Kuopio så är förstås musikscenen i Helsingfors betydligt livligare och det var mycket grejer på gång då inom reggae, vilket är mitt huvudsakliga intresse, berättar Izai.

Papa Zai gör reggae och afrobeat

Som artist använder Izai för övrigt smeknamnet Papa Zai och han medverkade rätt aktivt vid de tider då Suomi-reggaescenen växte fram under början av 2000-talet. Själv minns jag honom från gästinhopp som sångare kring sådana namn som Soul Captain Band med flera.

Gruppen Small Axe på scen i Tammerfors
Bildtext Suomi-reggae
Bild: Jyrki Kallio

Med tanke på Izais roll som sakkunnig bisittare i Fokus på Afrobeat bör det nämnas att han vid sidan om reggae också varit involverad i den inhemska afrobeat-scenen.

- Jag har samarbetat med ett gäng killar som är inspirerade av Felas musik, så på den punkten kan vi lätt relatera, eftersom vi har liknande musiksmak.

- Det här bandet, eller snarare är det väl fråga om ett kollektiv som kallar sig Future Warriors, består av killar från Pop och jazzkonservatoriet i Helsingfors, berättar Izai. Eller då studerade de, numera har de avlagt examen och sysslar med annat.

Några låtar med inhemska Future Warriors

Hur som helst gjorde Izai några spår tillsammans Future Warriors av vilka ett par har getts ut på samlingarna Suomifunkulaa 1 och 2. Låten Pembe har dessutom getts ut som singel på vinyl. (Klicka på bilden för att lyssna.)

Jag sjunger på mitt eget modersmål, lovale, vilket är ett av de lokala språken i Zambia. Pembe betyder get.

― Izai

Via dessa gästinhopp på musikscenen som artist och DJ har Izai fått foten in också i media och jobbar som något av en alltiallo på Helsingin Lähiradio. Där drar han också en egen show, Tropicana med mestadels karibiska och kubanska rytmer.

- Vid sidan om det har jag försökt koppla av och ha det skönt i Finland, undersökt nattlivet i Helsingfors och det sociala livet här, räknar Izai upp.

- Men också njutit av naturen och badat bastu, säger han och skrattar sitt smittande skratt.

Lyssna på Fokus på Afrobeat här:

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln