Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Manchester United presenterar snart sin nya chefstränare – spekulationerna om Mourinhos efterträdare är i full gång

Från 2018
Uppdaterad 18.12.2018 16:27.
Laurent Blanc, Ole Gunnar Solskjär och Zinedine Zidane.
Bildtext Laurent Blanc, Ole Gunnar Solskjär och Zinedine Zidane.
Bild: All Over Press

Manchester United sparkade sin chefstränare José Mourinho på tisdagsmorgonen och ska enligt engelska uppgifter inom 48 timmar presentera portugisens efterträdare. Den nya chefstränaren kommer att få ett kontrakt som sträcker sig till slutet av säsongen 2018–2019.

Tre namn sticker ut i spekulationerna och engelska vadslagningsbyråer pekar på tisdagseftermiddagen ut Laurent Blanc och Ole Gunnar Solskjär som favoriter med Zinedine Zidane som utmanare.

Fransmannen Blanc inledde sin tränarkarriär sommaren 2007 då han tog över Bordeaux som han tränade i tre år. Därefter blev det två år (2010–2012) som fransk förbundskapten och sedan tre år som chefstränare i den franska storklubben Paris Saint-Germain (2013–2016).

Efter det har den nu 53-årige Blanc inte haft något tränaruppdrag. Han avslutade spelarkarriären med två säsonger (2001–2003) i Manchester United, vilket lär vara en bidragande orsak till att han nämns i spekulationerna.

Diego Forlán och Laurent Blanc lottade VM-grupperna för ett år sedan.
Bildtext Diego Forlán och Laurent Blanc lottade VM-grupperna för ett år sedan.
Bild: EPA-EFE/YURI KOCHETKOV/AOP

Sky Sports erfar att Blanc är ett av de första namnen som diskuteras.

– Uniteds klubbchef Ed Woodward tros vara ute efter en tränare som känner till klubben och dess traditioner som inkluderar anfallsglad fotboll.

Zidane lyckades i Spanien

The Guardian skriver att Zinedine Zidane har kopplats ihop med Manchester United ända sedan han lämnade Real Madrid i maj.

Zinedine Zidane har inte varit tränare utanför Madrid.
Bildtext Zinedine Zidane har inte varit tränare utanför Madrid.
Bild: Zhou Jianzhong/ZCOOL HelloRF/REX/All Over Press

46-åringen valde självmant att hoppa av efter två och ett halvt år i Madrid. Under tiden i den spanska huvudstaden lotsade han Real Madrid till ett ligamästerskap och tre Champions League-titlar.

Solskjär håller till i Norge

The Telegraph pekar ut Moldetränaren Ole Gunnar Solskjär som favorit till att ta över.

Även Daily Mirror uppger att Manchester United visar intresse för norrmannen.

– Klubben pratar med Solksjär om ett kontrakt. United är ute efter en rutinerad tränare som kan ta över för den resterande delen av säsongen innan laget i sommar bestämmer sig för en permanent lösning.

Ole Gunnar Solskjär är nu tränare för Molde FK.
Bildtext Ole Gunnar Solskjärs Molde FK slutade tvåa i den norska ligan.
Bild: Peter Kovalev/TASS/All Over P​ress

Solskjär är en Manchester United-legendar som spenderade elva säsonger i klubben. Efter spelarkarriären har han nått framgång som tränare för norska Molde FK. Solskjär hann 2014 med ett uppdrag som tränare för Cardiff City som varade i nio månader.

Pochettino tränar Tottenham

En annan klubblegendar, Gary Neville, vill att United ska snacka med Tottenham.

– Förra säsongen sade jag att Mauricio Pochettino borde vara Manchester Uniteds nästa chefstränare, sade han enligt Sky Sports.

Argentinaren är inne på sin femte säsong med Tottenham och tecknade nyligen ett kontrakt som håller honom i London till och med säsongen 2022–2023.

Medan United letar efter en lösning håller Michael Carrick – åtminstone tillfälligt – i trådarna. 37-åringen som spelade för klubben i tolv säsonger (2006–2018) har under hösten varit assisterande tränare i klubben.

Omröstningen är inte längre tillgänglig.

Diskussion om artikeln