Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Polisanmälningar om misstänkt människohandel ökar i Helsingfors, hallickarna allt oftare från Rumänien: "Här tjänar de bättre än i övriga Europa"

Från 2018
Prostitution
Bildtext Det här året har Helsingforspolisen avslöjat flera fall av misstänkt sexrelaterad människohandel med koppling till Rumänien.
Bild: YLE/ Antti Lempiäinen

Polisen har under 2018 fått kännedom om klart fler fall av misstänkt människohandel än under tidigare år. Gemensamt för flera av de fall som Helsingforspolisen utrett 2018 är att den eller de misstänkta är från Rumänien. Där är det lätt att få unga kvinnor med i sexbranschen och priserna i Finland är bättre än i övriga Europa, säger en polis.

Det är måndagen den 14 maj 2018. En man som vi kallar Adrian och en kvinna som vi kallar Daniela anländer till Helsingfors. De tar färjan från Tallinn.

De har startat sin resa från Rumänien två dagar tidigare. De träffades på en bensinstation i staden Fetesti i sydöstra Rumänien och tog därifrån bilen till Finland.

Daniela är 18 år gammal, Adrian är 31. Hon bor tillsammans med äldre släktingar i en liten ort vid Donaufloden i östra Rumänien. De har knappt med pengar och Daniela hittar inte jobb i Rumänien.

"När han kom med en ny kvinna till Helsingfors grep vi honom"

Framme i Helsingfors tar de in på hotell. Samma dag tar Adrian nakenbilder på Daniela och lägger upp dem på sajten Sexworks. Daniela säger i polisförhör att hon skäms när bilderna tas men att de måste tas för kunderna. Adrian berättar hur hon ska posera och uppmanar till exempel henne att röra vid brösten. Han skriver i annonsen på Sexworks att hon är från Belgien.

På måndagskvällen får Daniela sin första kund. Kunden stannar en timme och betalar 200 euro. Daniela ger hälften av summan till Adrian. Följande dag har hon åtta kunder, som hon träffar på olika ställen i Helsingfors.

Två dagar senare, torsdagen den 17 maj, slår polisen till. Åklagaren bedömer senare att Daniela då haft 12 kunder och tjänat 1 750 euro, varav hon gett hälften till Adrian.

- Polisen hade träffat honom redan tidigare i Helsingfors och då fanns det tecken på att han hämtar kvinnor hit för att jobba för honom. Vi började spana på honom och när han kom med en ny kvinna till Helsingfors grep vi honom. Han och hon greps på väg från ett hotell till ett annat, säger kriminalöverkonstapel Kenneth Eriksson.

Kriminalöverkonstapel Kenneth Eriksson
Bildtext Kriminalöverkonstapel Kenneth Eriksson.
Bild: Yle / Eva Pursiainen

Döms för koppleri

Adrian åtalas för människohandel. Men Helsingfors tingsrätt dömer honom i september 2018 för koppleri till sex månaders fängelse.

Enligt rätten finns det inte bevis för att Daniela varit underordnad Adrian. Båda två berättar att initiativet till att sälja sex kommit från henne och inte från honom. Däremot finns bevis för att han har tjänat på att hon prostituerat sig. Domen mot Adrian har överklagats till hovrätten.

Fallet med Adrian och Daniela är inte det enda människohandelsfallet med koppling till Rumänien som Helsingforspolisen undersökt under 2018.

"Också tidigare har rumäner kommit hit, men i år har det synts kraftigt"

Helsingfors tingsrätt behandlar den här veckan ett åtal för människohandel där offret lockats till Finland från Rumänien för att sälja sex. Den prostituerade hade under en månad i Finland 69 kunder men fick bara behålla en bråkdel av sina inkomster.

Många av dem jobbar i flera länder, men Finland anses vara ett bra land att jobba i

Dessutom har polisen precis blivit färdig med förundersökningen i ett människohandelsfall där det finns tre misstänkta från Rumänien. Sex kvinnor, alla från Moldavien, har värvats för prostitution i Helsingfors och Vanda. Den huvudmisstänkte, en 37-årig man, har tagit hand om kvinnornas inkomster. Förundersökningen har nyligen blivit färdig.

- De flesta hallickarna kommer nu från Rumänien, säger kriminalöverkonstapel Kenneth Eriksson vid Helsingforspolisen.

Vad beror det på?

- Också tidigare har rumäner kommit hit, men i år har det synts kraftigt. Det är ett fattigt land där det är svårt att få jobb. Det är lätt att få unga kvinnor med i sexbranschen. Många av dem jobbar i flera länder, men Finland anses vara ett bra land att jobba i. Här tjänar de bättre än i övriga Europa.

Graf över antalet polisanmälningar om människohandel.
Bildtext Fotnot: Statistiken för 2018 gäller till och med slutet av november.
Bild: Yle

Polisanmälningar om människohandel har ökat i hela landet

Enligt statistik från Polisyrkeshögskolan har det under 2018, till och med slutet av november, gjorts 15 polisanmälningar om människohandel i Helsingfors. I 14 av fallen är den misstänkta från Rumänien.

I statistiken räknas samma person flera gånger om offren är fler än ett.

I Esbo har det under 2018 gjorts nio polisanmälningar om människohandel.

Både i Helsingfors och i Esbo har anmälningarna ökat i jämförelse med åren 2013-2017.

Kriminalkommissarie Merja Laitinen vid Västra Nylands polisinrättning säger att flera av de misstänkta människohandelsfallen som utreds i Esbo har skett utomlands.

- Anmälningar om människohandel eller ockerliknande diskriminering i arbetslivet som berör asylsökande har ökat. Men det misstänkta brottet kan ha skett i den asylsökandes hemland, säger Laitinen.

Också i hela landet har antalet människohandelsanmälningar ökat från 2013 till 2018. Till och med slutet av november 2018 har det gjorts 71 anmälningar medan antalet 2017 var 67 och året före det 65.

Pro-tukipiste: Kunskapen om människohandel har ökat

Essi Thesslund är specialsakkunnig inom arbetet mot människohandel vid organisationen Pro-tukipiste. Organisationen jobbar för sexarbetares och människohandelsoffers rättigheter.

Hon tror att det ökade antalet anmälningar till polisen beror på att kunskapen om människohandel har ökat.

- Jag har jobbat med de här frågorna i över tio år och det ser ut som att kunskapen nu har spridits bland myndigheter och inom organisationer. Människor identifieras nu som brottsoffer och polisen identifierar numera brottet som människohandel och inget annat. Det här är resultatet av utbildning och kampanjer, säger Thesslund.

Människor identifieras nu som brottsoffer och polisen identifierar numera brottet som människohandel

Thesslund säger att Pro-tukipiste i sin verksamhet identifierar mellan 20 och 30 människohandelsoffer per år. Identifieringen görs utgående från personens berättelse.

- Vi har kontakt med flera tusen personer per år och genom de kontakterna kan vi identifiera offer för människohandel. I år är antalet 23. Största delen av fallen har kommit till vår kännedom i Helsingfors, men det behöver inte betyda att de vistas i staden. Vi har inte sett någon större förändring när det gäller antalet, säger Thesslund.

Essi Thesslund
Bildtext Essi Thesslund är specialsakkunnig inom arbetet mot människohandel.
Bild: Antti Haanpää / Yle

"Största delen vågar inte göra en polisanmälan"

Trots att Pro-tukipiste identifierar någon som människohandelsoffer betyder det inte att polisen direkt inleder en förundersökning.

- Största delen av dem vi har identifierat vågar inte göra en polisanmälan. De kan stå under någons kontroll och får ta emot hot. Hotet kan bestå av att om de berättar för myndigheterna går det illa för deras familj.

Ingen blir lurad att komma hit och jobba som prostituerad

När polisen utreder fall av misstänkt sexrelaterad människohandel läggs fokus ofta på att den prostituerade blivit lurad på inkomsten.

- Jag har tills vidare inte träffat en enda kvinna som inte skulle veta vad hon ska jobba med. Ingen blir lurad att komma hit och jobba som prostituerad. Men kvinnan utnyttjas genom att gå med på ett "skitkontrakt". Fysiskt våld används sällan, men det kan förekomma hot om våld, säger kriminalöverkonstapel Kenneth Eriksson.

2017 var största delen av de misstänkta från Finland

Essi Thesslund vill inte kommentera vilka nationaliteter offer för människohandel har.

- Av offer för människohandel som vi träffar är ändå den största enskilda gruppen finländska medborgare. Men vi vill inte lyfta fram enskilda nationaliteter.

Statistik från Polisyrkeshögskolan visar att av 23 misstänkta för människohandel i huvudstadsregionen 2018 är 5 finländare.

2017 var största delen av dem som i huvudstadsregionen misstänktes för människohandel finländare, det vill säga 9 av 13.

Bland offren för människohandel i huvudstadsregionen är antalet finländare lägre.

I statistiken räknas samma person flera gånger om offren är fler än ett.

Diskussion om artikeln