Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Mutbrott i Uzbekistan kan ge maximistraff för tidigare Telia Sonera-chefen Tero Kivisaari

Från 2018
Tero Kivisaari tillsammans med Azerbajdjans president
Bildtext Tero Kivisaari (t.v) med Azerbajdjans president Ilham Alijev
Bild: The Presidential Press and Information Office's of Azerbaijan

Den finsk-svenska telekomjätten Telia Soneras försök att komma in på marknaden i Uzbekistan för drygt tio år sedan har lett till krav på långa fängelsestraff för Telias dåtida ledning.

Åklagarsidan kräver maximilånga fängelsestraff för mutbrott för Telias tidigare vd, svensken Lars Nyberg, och chefen för eurasien-området, finländaren Tero Kivisaari. Också Telias tidigare chefsjurist åtalas.

Mutor i utbyte mot 3G-licens

Samtliga tre misstänks för att ha mutat dottern till den uzbekiske diktatorn Islam Karimov, Gulnara Karimova.

Gulnara Karimova
Bildtext Gulnara Karimova
Bild: EPA/SERGEI ILNITSKY

Mutorna utbetalades åren 2007-2010 och uppgick till närmare 300 miljoner euro i utbyte mot att Telia Sonera fick den 3G-licens som behövdes för att verka i Uzbekistan.

Summan ska ha betalats ut till ett brevlådeföretag i Gibraltar - företaget Takilant, som hade band till diktatorsdottern.

Åklagare: Kivisaari borde få det strängaste straffet

Mutmisstankarna väcktes 2012, och det spekulerades i om Telia sysslat med likadana affärsmetoder på annat håll i regionen också.

Straffet för grovt givande av muta ligger mellan 6 månader och 6 år. För Kivisaaris del handlar rättegången om flera misstankar, skriver Sveriges Radio.

Åklagaren yrkar på det allra strängaste straffet för Kivisaari. Han ska enligt åklagaren vara den som hade full kontroll på marknaden i Eurasien, och därför var den som kunde bestämma vad som skulle göras, att ge mutor till exempel.

Den förre vd:n Nyberg kom till Telia först då ruljangsen var i gång och var den som i praktiken godkände "de korrupta arrangemangen", enligt åklagaren.

Lars Nyberg, vd för Telia, avgick 2013
Bildtext Lars Nyberg avsattes 2013
Bild: EPA/CLAUDIO BRESCIANI SWEDEN OUT

Förnekar brott

De åtalade förnekar brott. Den korruptionslagstiftning som rådde vid tiden för de påstådda brotten gav inte möjlighet att ens försöka muta en person som Gulnara Karimova, eftersom hon inte formellt ansvarade för telekommarknaden.

Åklagarssidan har en annan syn på saken: I den familjestyrda diktaturen Uzbekistan hade hon den reella makten, och var hur mutbar som helst.

Misstankarna mot Telia Sonera ledde till hela ledningens avgång 2013. År 2015 drog sig Telia helt och hållet ur Eurasien.

Finska staten var storägare i Telia Sonera, men i början av det här året beslöt Solidium göra sig av med det statliga innehavet i Telia.