Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Trumps tidigare säkerhetspolitiska rådgivare dömdes inte som planerat - domen sköts upp i utbyte mot mer samarbete

Från 2018
Michael Flynn har medgett att han ljög för FBI.
Bildtext Michael Flynn har medgett att han ljög för FBI.
Bild: EPA/Jim Lo Scalzo

Donald Trumps tidigare säkerhetsgivare Michael Flynn dömdes inte på tisdag, som planerat. Efter hårda ord av domaren i rättssalen bad Flynns advokater om lov att skjuta upp domen.

Flynn står åtalad för att ha ljugit för federala myndigheter om sina utländska kontakter.

I rättssalen var domarens tonfall mot Flynn knivskarpt och han ställde flera frågor. Han konstaterade också att Flynn ljugit både för FBI och för personer inom Trumps administration.

- Jag gömmer inte min avsmak och mitt förakt för ditt brott, sade domaren till Flynn i rättssalen.

Domaren frågade också åklagaren om Flynn kunde ha åtalats för förräderi - något åklagaren valde att inte svara på.

Innan domarens frågor om förräderi beskrev CNN stämningen i rättssalen som "någorlunda jovialisk" med skratt och småprat. Efteråt blev stämningen märkbart stramare.

- Jag har en känsla av att straffet som utdöms idag kanske inte blir samma dom som du får efter att ha avslutat samarbetet, sade domaren.

Kort därefter ville Flynns advokater skjuta upp domen, vilket domaren godkände. Flynn kommer nu att dömas i mars nästa år och har drygt tre månader av samarbete med åklagarna framför sig.

Lögner för FBI

Flynn arbetade under en månads tid som Trumps säkerhetspolitiska rådgivare, och jobbade för Trumps valkampanj. Före det arbetade han för Barack Obama i Vita huset.

Flynn tvingades avgå när hans kopplingar till den ryska ambassadören Sergei Kislyak avslöjades. Han misstänktes för kontakter till den ryska underrättelsetjänsten och hade tagit emot pengar för olika lobbningsuppdrag, bland annat från Ryssland.

I december i fjol erkände Flynn att han ljugit för FBI om hans diskussioner med den ryska ambassadören och om sina kopplingar till Turkiet.

Flynns företag uppges ha gjort ett affärsavtal värt hundratusentals dollar med Turkiet under valåret 2016. Avtalet skulle ha gynnat Turkiets intressen i USA. Turkiet har länge försökt få USA att överlämna Erdogankritikern Fetullah Gülen som befinner sig i landsflykt.

Att ljuga för FBI kan innebära upp till fem års fängelsestraff men åklagarna hade yrkat på ett lindrigare straff utan fängelsetid eftersom Flynn samarbetat med Rysslandsutredningen.

Bland annat president Trump anser att Flynn har lurats att ljuga. Han visste inte att det var straffbart att ljuga för FBI i förhör, lyder förklaringen.

Enligt Robert Mueller fanns det ingen orsak för Flynn att ljuga och anser att en "sittande säkerhetspolitisk rådgivare, tidigare underrättelsechef, före detta generallöjtnant och veteran sedan 33 år borde veta att han inte ska ljuga för federala agenter".

Rysslandsutredningen lider mot sitt slut?

Flynn är inte den första personen som åtalas av specialåklagaren Robert Mueller och döms.

Bland annat president Trumps tidigare fixaradvokat Michael Cohen åtalades redan och är nu dömd till tre års fängelse för skattebrott och för att ha ljugit i kongressförhör.

Cohen betalade bland annat två kvinnor som haft utomäktenskapliga affärer med president Donald Trump. Han var också involverad i planerna på att bygga ett Trump Tower i Moskva.

Den politiska konsulten Paul Manafort agerade kampanjchef åt Trump sommaren 2016 och har redan dömts till fängelse för ekonomiska brott.

Manafort åtalas också för att ha ljugit och vilselett Muellers utredning av Trumpkampanjen.

Källor: Reuters, BBC, CNN

Donald Trump svarar på frågor utanför Vita huset.

Fängelsestraff eller triumf för Donald Trump? Rysslandsutredningen närmar sig slutet

Flera av Trumps medarbetare är dömda. Vem fängslas härnäst?

Diskussion om artikeln