Gymnasieeleverna i Grankulla på barrikaderna - ordnar klimatstrejk framför riksdagshuset i stället för att gå till skolan
Jämlikhetsgruppen i Gymnasiet Grankulla samskola uppmanar alla svensk- och finskspråkiga skolelever att delta i en skolstrejk till förmån för klimatet. Den här strejken är det minsta vi kan göra, säger representanter från jämlikhetsgruppen.
Strejken ordnas den 11 januari. I stället för att gå till skolan kommer eleverna att tillbringa dagen utanför riksdagshuset i Helsingfors och demonstrera, berättar Anna von Knorring som är medlem i skolans jämlikhetsgrupp som står bakom initiativet.
- Vi hoppas på att så många elever som möjligt från hela Finland, finskspråkiga och svenskspråkiga kommer för att skolstrejka utanför riksdagshuset, säger von Knorring.
Strejkuppmaningen har spridit sig vidare till flera gymnasier inom huvudstadsregionen under tisdagskvällen, och på onsdag förmiddag också till andra skolor i landet.
- Många av oss har följt med miljöaktivisten Greta Thunberg från Sverige och hur hon strejkat och vi har blivit inspirerade av henne. Vi vill också ta ställning och uppmana alla att tänka på klimatet, säger von Knorring.
15-åriga Greta Thunberg har skolstrejkat sedan augusti. Thunberg driver “Fridays for Future” där hon uppmanar elever att strejka på fredagar till förmån för klimatet.
Målet med Fridays for Future är att få politikerna att börja prioritera arbetet mot klimatförändringen.
- Det känns som att man har större chans att påverka om man strejkar och vi vill stödja Greta från Sverige. Det känns som rätt beslut att strejka, förklarar Anna von Knorring, Valerie Westerlund, Catarina Korkman.
Eleverna är entusiastiska
De övriga eleverna i gymnasiet har tagit emot strejkuppmaningen mycket bra.
- Vi har fått väldigt positiv respons. Vi skickade ett Wilma-meddelande till skolan och det har nu spridit sig snabbt. Vi är själva chockade och överväldigade över hur snabbt meddelandet egentligen har spridit sig, säger Valerie Westerlund.
- Det här visar också att många är intresserade och vill påverka och göra en förbättring i vårt samhälle, säger Catarina Korkman.
Jämlikhetsgruppen hoppas att alla i skolan kommer att delta i strejken, och de tror att närmare 200 elever från gymnasiet i Grankulla kommer att ställa sig på barrikaderna.
Jämlikhetsgruppen uppmanar att så många som möjligt deltar i strejken och att eleverna ska nå ut till alla de känner, både finsk- och svenskspråkiga.
Hur många elever som sist och slutligen dyker upp är svårt att veta, men eventuellt kommer det att handla om hundratals skolelever, kanske till och med tusentals.
Skolelever som bor utanför huvudstadsregionen kan kanske ordna strejker i sina egna kommuner, funderar gruppen.
Initiativet har kommit helt och hållet från eleverna i jämlikhetsgruppen, och eleverna som strejkar får en olovlig frånvaro eftersom de inte deltar i undervisningen den 11 januari.
- Men jag tror att våra lärare uppskattar att vi tar ställning, men såklart kan lärarna inte stöda att vi skippar skolan, säger Anna von Knorring.
Rektor vid Gymnasiet Grankulla samskola, Niklas Wahlström, säger att skolan uppskattar att ungdomarna aktivt tar ställning till saker som händer i samhället.
- I princip tycker jag att det är bra att de visar engagemang. Men man kanske riktar aktionen mot fel håll. Skolorna är med och stöder en hållbar utveckling, men att man blir borta från skolan en dag är inte det rätta sättet att gå till aktion mot en sådan här sak. Som skola kommer vi inte att understöda det här evenemanget.
"Jag kommer absolut att delta"
Isabelle Sommardal studerar vid Mattlidens gymnasium, på IB-linjen. Hennes svar är kort och koncis:
- Jag ska absolut vara med. Jag tycker helt enkelt att det är synd att alla bara pratar om klimatförändringen och om hur allvarligt det är men ändå fortsätter de flesta finländare leva sina liv som förut, utan ens det minsta försök till att göra en skillnad, säger Sommardal.
Enligt henne kan orsaken till att individer inte ändrar sina egna levnadsvanor helt enkelt bero på okunskap eller tanken om att det som en ensam individ skulle vara omöjligt att göra skillnad.
- Även små beskärningar i vardagen gör skillnad och de är dessutom lätta att åstadkomma. Välj cykel eller åk lokalt istället för att ta bilen, ät mer växtbaserat och fösök skära ner på shoppandet, säger Sommardal.
Enligt Sommardal lägger inte finska politiker tillräckligt mycket tyngd på frågor gällande klimatförändringen.
Hon menar att det viktigaste skulle vara att undervisa befolkningen, främst genom att införa mer undervisning i skolorna om klimatförändringen och om hur man ska göra för att motarbeta den.
- Det är otroligt viktigt att göra vår befolkning medveten om hur mycket kött- och mjölkindustrin bidrar till klimatförändringen. Jag tycker också därför att vegansk mat i Finlands alla skolor borde bli obligatoriskt, eftersom det gör det lättare för elever att personligen göra skillnad.
Sommardal berättar att hon är utan mat i skolan eftersom det inte finns ett veganskt alternativ och då måste hon gå till butiken eller ta mat med hemifrån.
Hon tycker att klimatstrejken är ett steg framåt och ett sätt att påverka och få sin röst hörd.
- Jag tycker att alla borde fundera på vad de själva skulle kunna tänka sig att göra för en bättre framtid.
"Det är vårt allas ansvar"
Jämlikhetsgruppen uppmanar alla skoleveler att kämpa mot klimatförändringen och fatta klimatsmarta beslut.
Anna von Knorring, Valerie Westerlund och Catarina Korkman betonar att det är dags för de unga att ställa sig på barrikaderna.
- Klimatförändringen är en av de viktigaste frågorna just nu och det är vårt allas ansvar att förebygga den. Den här strejken är det minsta vi kan göra för att det ska ske en förändring, säger flickorna.
- Vi måste själva ta tag i det här, vi kan alla påverka, säger von Knorring.
Artikeln är uppdaterad med en kommentar av Isabelle Sommardal.