Om allt går bra minskar risken för radioaktiva utsläpp då Ryssland stänger den äldsta kärnreaktorn i Sosnovyj Bor vid Finska vikens kust
De tre gamla reaktorerna ska stängas och rivas. Arbetet beräknas vara klart först om cirka fyrtio år.
Sent på kvällen den 22 december släcker personalen vid kärnkraftverket i Sosnovyj Bor för sista gången ned kraftverkets reaktor nummer ett. Den är den äldsta av sitt slag i hela Ryssland och har fungerat i 45 år.
Det tar lång tid att montera ned ett kärnkraftverk.
Att lägga ned ett kärnkraftverk är inget man kan göra i en hast. Det tar fem år innan kärnbränslet har kallnat tillräckligt för att det ska kunna avlägsnas ur reaktorn.
Efter det räknar de ryska myndigheterna med att nedmonteringen ska ta omkring fyrtio år.
På Strålsäkerhetscentralen i Finland har projektchef Kim Söderling följt planeringen av stängningen. Han säger att stängningen minskar riskerna för radioaktiva utsläpp. Då bränslestavarna tas ut minskar risken ytterligare.
Finska myndigheten följer läget
Strålsäkerhetscentralen har ännu inte sett några detaljplaner för hur nedmonteringen av kraftverksbyggnaderna ska ske, men det arbetet kan heller inte påbörjas på länge än.
- Då man stänger ned kraftverket kan man till en början bara riva sådana konstruktioner som inte har varit i kontakt med strålning, säger Kim Söderling.
Han konstaterar att Finland har ett särskilt system för att finansiera framtida nedmontering av kärnkraftverk. Kraftverken måste årligen betala in en summa pengar som sparas för det ändamålet.
I Ryssland finns inget sådant, utan staten förväntas betala stängningen.
En del säljs som skrot
Då ett motsvarande kärnkraftverk stängdes i Ignalina i Litauen för tretton år sedan såldes en del metallkonstruktioner som skrot. Det var sådant material som inte hade utsatts för strålning.
- Jag ser inga risker vid nedkörningen av kraftverket, men man måste vara noggrann och övervaka processen, säger Vladimir Kuznetsov som var chef på Ignalina då kraftverket stängdes.
Han har tidigare också arbetat på Leningradkraftverket i Sosnovyj Bor.
Marken kan användas för ny industri
Inom några år stängs ytterligare två reaktorer av den gamla typen RBMK i Sosnovyj Bor: den följande körs ned 2021 och den sista 2025.
I Sosnovyj Bor finns sammanlagt fyra gamla RBMK-reaktorer. Nu körs den äldsta ner, den näst äldsta stängs 2021 och de nyaste körs kanske ner 2025.
Då kraftverksbyggnaderna är nedmonterade och de radioaktiva delarna har förts i säkert förvar är det meningen att platsen där de gamla reaktorerna fanns ska bli industritomter.
Elproduktionen fortsätter i Sosnovyj Bor där man har byggt nya reaktorer av typen VVER-1200. Det är samma typ som planeras för kärnkraftverket som Fennovoima vill bygga i Hanhikivi i Finland.
Enligt den ryska kärnenergimyndigheten Rosatom är Sosnovyj Bor det största kärnkraftverket i landet efter att den nyaste enheten började elproduktionen för full kapacitet.
Slutförvaringen av farligt material väcker frågor
Oleg Bodrov från miljöorganisationen Decommission.ru har under tiotals år arbetat med kärnkraftsfrågor inom olika medborgarorganisationer. Han kritiserar det som händer efter att kärnkraftsreaktorerna har tagits ur bruk.
Då reaktorn monteras ned måste man ta hand om sjutusen ton reaktiv grafit som har använts i processen i kraftverket.
- Det har hög radioaktivitet och måste förvaras isolerat i tiotusen år, säger Oleg Bodrov.
Han är också missnöjd med hanteringen av använt kärnbränsle. Det ska efter att det har svalnat transporteras till ett nationellt lager i staden Zjeleznogorsk vid Jenisejfloden i Sibirien.
- Det är ingen lösning utan problemet bara flyttas från Finska vikens kust till stranden av Jenisej, säger Bodrov.
Enligt Bodrov är många av invånarna i Sosnovyj Bor oroade över att antalet jobb på kraftverket minskar då reaktorerna stängs.
Rättelse 19.12.2018 klockan 13.43 I Sosnovyj Bor finns sammanlagt fyra gamla RBMK-reaktorer. Nu körs den äldsta ner, den näst äldsta 2021 och de nyaste körs kanske ner 2025.