Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Ska förskolebarnen behöva skala sina potatisar? Åbo säger nej till nationell rekommendation

Från 2018
Uppdaterad 19.12.2018 11:30.
Elev i Seminarieskolan skalar potatis.
Bild: Yle/Robin Holmberg

Potatis handlar om mer än bara näring. Att få skala sina potatisar tränar både finmotorik och livsmedelskunskap anser myndigheterna, men Åbo stad säger att det inte finns tid för sådant i förskolorna.

På den svenskspråkiga dagvårdsenheten i Sirkkala i Åbo har man inte märkt någon skillnad jämfört med tidigare. Enhetschefen Annette Hagelberg säger att deras potatisar alltid levererats färdigskalade. Potatis ingår i måltiderna flera dagar i veckan, antingen som kokt, i soppor, i frestelser, som mos eller i annan form, säger hon.

Hon säger att personalen inte skulle ha tid att hjälpa barnen med potatisarna om de kom oskalade, åtminstone till en början.

– I och med att barnen tränar, så tror vi ju att det skulle bli lättare, men i början skulle det nog vara ganska tufft. Vi har en tidtabell som vi måste passa.

Potatis som skolmat.
Bild: Marica Hildén / Yle

Det är Statens näringsdelegation som gett rekommendationen om att åtminstone de äldre barnen inom småbarnspedagogiken ibland borde få oskalade potatisar på tallriken.

Oskalad potatis är näringsrikare, men nämnden tar också fasta på andra aspekter. Dels får barnen öva på att skala potatis inför skolgången och träna motoriken, dels får de sig en dos matkultur då de får se detta baslivsmedel i sin naturliga form.

För få händer i Åbo

Frågan om oskalad potatis aktualiserades i Åbo då nämnden för fostran och undervisning godkände upphandlingen av mat för vissa daghem och förskolor.

En typisk grupp består av 21 barn och 3 vuxna. Nämnden konstaterade att det för personalen är omöjligt att hjälpa barnen med att skala potatis då de samtidigt borde leda lunchätandet, upprätthålla en interaktion och vara förebilder vid matbordet.

Det är snarast orättvist mot barnen om de inte ens ibland serveras riktigt läckra oskalade potatisar

― Anja Lyytikäinen

I Sirkkala litar man på att barnen lär sig finmotoriska färdigheter trots att de inte behöver skala potatis, ens ibland. Hagelberg tänker att barnen kan få öva sig på potatisar därhemma.

– Absolut går det att träna på andra sätt. Så har vi gjort i alla dessa år och fin finmotorik har barnen fått även om de inte fått träna på att skala potatis.

Elever tar åt sig skolmat.
Bild: Yle

Så väldigt ofta skulle barnen inte behöva skala potatis enligt rekommendationen, kanske några gånger per månad. Det tycker Hagelberg att kunde vara rimligt.

– Jag är själv en förespråkare av att våga pröva på nya saker. På det här sättet tror jag att det skulle vara ett väldigt bra sätt att införa potatisskalande även på dagis.

Servera oskalade potatisar under temadagar

Tillsvidare är det ändå stadens beslut om färdigskalade potatisar som gäller för barnen i Åbo trots att den statliga myndigheten har en annan syn i saken.

Anja Lyytikäinen som är generalsekreterare för Statens näringsdelegation talar varmt för oskalad potatis för de äldsta barnen på daghem och barnen i förskolan.

Hon hoppas att speciellt på hösten då det finns härliga färska potatisar, så kunde potatisen uppmärksammas med till exempel en temadag och serveras med skalen på. Hon säger att det snarast är orättvist mot barnen om de inte ens ibland serveras av dessa riktigt läckra potatisar med skalet på så att de också får öva sig i att skala dem.

Potatis och köttbullar väntar på hungriga elever i skolmatsal.
Bild: Yle/Hanna Othman

Mer än bara näring

Lyytikäinen säger att potatisen för det mesta givetvis serveras i form av puréer, soppor eller gratänger och då krävs inget mer än att maten delas ut till barnen, men att potatisen bjuder på mer än bara näring. Hon nämner kunskap om matkultur och även träning i finmotoriska färdigheter som potatisskalandet bjuder på.

Näringsdelegationen rekommenderar att speciellt 5-6-åringar i daghem och förskolor serveras oskalade potatisar, så att de lär sig den viktiga konsten att skala potatis, säger hon.

– Finmotoriken är en väldigt viktig del av matintaget och då skolan börjar, så måste alla kunna skala sina potatisar.

Hon har förståelse för att det är tidskrävande för personalen att hjälpa barnen med potatisskalandet, men att det på sitt sätt berättar om tidsbristen överlag inom småbarnspedagogiken.

Lyytikäinen tycker att det är elementärt att det reserveras tillräckligt med tid för barnens måltider och att det finns tillräckligt med personal. Hon säger att om det verkligen är så att det inte ens ibland finns tid för att skala potatis med barnen, så finns det kanske skäl att se över måltidsstunderna överlag.

Varhaisperunoita.
Bild: Tiina Jutila / Yle

Diskussion om artikeln