Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Nu är det klart: Engångsplast förbjuds inom EU

Från 2018
Uppdaterad 19.12.2018 16:58.
Topsar.
Bild: Lehtikuva / HEIKKI SAUKKOMAA

EU har nu kommit överens att förbjuda plastartiklar som ofta hamnar i haven. Det handlar om till exempel engångsbestick, sugrör och bomullspinnar.

Det kommer också att införas begränsningar på matförpackningar. I första hand förbjuds plastartiklar som kan tillverkas av andra material inom de kommande åren.

Engångsartiklar i plast är bland de vanligaste avfallen som hamnar i naturen. EU hoppas att andra länder kommer att följa EU:s exempel.

– Att ta i tu med plastskräpet är mycket viktigt. Samtidigt öppnar vi för innovationer, konkurrens och arbetsplatser, säger kommissionens viceordförande Jyrki Katainen i ett pressmeddelande.

Arbetet kring plaststrategin har framskridit fort inom EU. Kommissionen lade fram sitt förslag i maj och medlemsländerna hade i oktober tagit ställning till det.

De olika institutionerna kom överens fort och nu återstår endast formaliteter innan förbuden blir lag.

Medlemsländerna måste också minska på plast i muggar och lock på olika förpackningar. Också 30 procent av plastflaskorna ska bestå av förnybara material senast år 2030.

Tobaksbolagen måste också börja betala för återvinning ifall det finns plastfilter i deras produkter. Det ska dessutom framgå på cigarettpaketen ifall produkten innehåller plast.

Källa: STT

Diskussion om artikeln