Hoppa till huvudinnehåll

Samhälle

Veteranpolitikern Erkki Tuomioja: ”Allting har gått bakåt, men vi måste försöka förändra världen”

Från 2019
Paula Salovaara diskuterar med Erkki Tuomioja i radioprogrammet Paula möter.
Bildtext Paula Salovaara diksuterar stora världsfrågor som EU och 9/11.
Bild: Five corners production

Med bland annat 38 riksdagsår och 12 ministerår bakom sig minns Erkki Tuomioja tillbaka på bland annat tiden efter den 11 september i programmet Paula möter.

Erkki Tuomioja var utrikesminister när 11 september-attackerna skakade om hela världen.

- Hela den internationella agendan förändrades. Men jag tycker vi förlorade en möjlighet där. Det här var första gången en attack drabbade hela världen och hela världen fördömde den. Det här borde man ha använt till att försöka lösa också andra konflikter, till exempel den mellan Israel och Palestina.

Vi har sett hur de nationalistiska tankarna har vunnit mark i flera europeiska länder och också utanför Europa, det är mycket oroväckande. De finns också i Finland och de har påverkat politiken här, till exempel migrationspolitiken.

- Men USA och Bush-administrationen vill ta till krigsretoriken, medan Europa inte ville tala om krig. USA:s retorik ledde till att Irak fortfarande egentligen inte är en fungerande stat. Den har lett till Isis och till miljoner flyktingar.

Också Finland påverkades


Påverkade attackerna Finland?

- Naturligtvis. Allting påverkar alla i dagens värld. Det finns inga nationella lösningar. Det enda sättet att lösa alla utmaningar är multilateralt samarbete. Det vi ser i dag är att det multilaterala samarbetsutbytet står under attack, både från Ryssland och från USA. Det är närmast Europa som har möjligheten och skyldigheten att försöka upprätthålla det här systemet.

Erkki Tuomioja kommenterar Immonens Facebookinlägg.
Bild: Frida Lönnroos

- Men vi har sett hur de nationalistiska tankarna har vunnit mark i flera europeiska länder och också utanför Europa, det är mycket oroväckande. De finns också i Finland och de har påverkat politiken här, till exempel migrationspolitiken.

Tror ännu att Brexit upphävs

Hur är det med EU?

- Som fredsprojekt har EU varit lyckat. Samtidigt ifrågasätts de grundläggande värderingarna – demokrati, respekt för mänskliga rättigheter och rättstatsprincipen – av några av EU:s egna medlemsländer, bland annat Polen, och det är mycket oroväckande.

- Sedan får vi se hur det går med Brexit. Jag själv hoppas att det ännu blir en andra folkomröstning och jag tror att majoriteten av britterna vill stanna kvar i EU. Men det återstår att se.

Enligt Tuomioja har EU gått framåt genom kriser.

- En kris förorsakar alltid kaos. Men efter kaos har EU alltid lyckats gå framåt och fatta viktiga beslut. Också efter Brexit och efter valet av Trump. Och när de gäller förhandlingarna om Brexit med Storbritanninen har man varit helt eniga inom EU.

Egentligen känner jag att allting har gått bakåt. Vi har aldrig förut upplevt en sådan här situation i världen. Klimatförändringen till exempel, och kärnvapnen som kan förstöra hela världen.

- Det finns många skäl att kritisera EU. Men om vi vill ha en bättre globaliseringshantering så är EU ett nödvändigt instrument. Och EU har visat ledarskap när det gäller att bekämpa klimatförändringen till exempel.

Dystert politiskt klimat

Vad anser du om det politiska klimatet i dag?

- Det är ganska dystert. Jag förstår bra de äldre politiker som inte vill ställa upp i val mera. Sociala medier har förgiftat den politiska atmosfären. Det har tagit en tid för myndigheterna att vakna till att det som är olagligt överlag ska vara olagligt också på sociala medier. Det har blivit allt svårare att se skillnad mellan fakta och desinformation som har blivit en del av det politiska livet i Trumps USA.

Trots det dystra klimatet har veteranpolitikern, som fick sin politiska tändning av Vietnamkriget och apartheiden i Sydafrika, bestämt sig för att ställa upp i riksdagsvalet igen i vår.

Du måste känna att du kan påverka, att något har gått framåt?

- Egentligen känner jag att allting har gått bakåt. Vi har aldrig förut upplevt en sådan här situation i världen. Klimatförändringen till exempel, och kärnvapnen som kan förstöra hela världen.

Har du en känsla av att du kan påverka?

- Det finns inga alternativ. Jag vet inte om världen kan förändras, men man måste försöka.

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln