Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Vem köper sex av misstänkt människohandelsoffer? Bland annat en höginkomsttagare inom finansbranschen och en man som bara vill ha närhet

Från 2018
Två händer mot en diffus bakgrund.
Bild: Mostphotos

Vem köper sex av en rumänsk 18-årig kvinna, som enligt polisen misstänks vara offer för människohandel? Bland annat en 47-årig man som jobbar inom finansbranschen och har en årsinkomst på över 100 000 euro. Han och sex andra män dömdes för sexköp, men i regel är det få som ställs till svars för att ha köpt sex av offer för sexhandel.

Yle Huvudstadsregionen berättade tidigare om en kvinna vi kallar Daniela som i maj 2018 under fyra dagar sålde sex i Helsingfors. Hon och en man vi kallar Adrian reste med bil till Helsingfors från Rumänien.

Adrian åtalades för människohandel, men tingsrätten dömde honom för koppleri eftersom det inte finns bevis för att Daniela varit underordnad honom. Domen har överklagats till hovrätten.

Båda två berättade att initiativet till att sälja sex kommit från henne och inte från honom. Däremot finns bevis för att han tjänade på att hon prostituerade sig.

Alla kunder identifierades inte

Under fyra dagar hade hon enligt åklagaren 12 kunder.

- Vissa kunders telefonnummer kunde vi inte identifiera. De vi kunde identifiera använde eget telefonnummer, säger kriminalöverkonstapel Kenneth Eriksson vid Helsingforspolisen.

Sju kunder dömdes för utnyttjande av person som är föremål för sexhandel. Helsingfors tingsrätt dömde dem i september till 20 dagsböter.

Granskningen visar alltså att ingen av sexköparna ofta gjort sig skyldig till brott

Yle Huvudstadsregionen har granskat vem de sju dömda männen är.

Fem är finländare, en är från Peru och en från Tanzania.

Tre av dem har varit svarande i rätten i andra brottmål. En belades med besöksförbud 2017, en annan dömdes för misshandel 2010 och en tredje för grovt rattfylleri och äventyrande av trafiksäkerheten 2004.

Granskningen visar alltså att ingen av sexköparna ofta gjort sig skyldig till brott.

"Allt sexuellt umgänge skedde på hennes initiativ"

Den äldsta av de dömda sexköparna är en finländare född 1970 och han var vid tiden för sexköpet 47 år gammal. Han jobbar inom finansbranschen och hade 2017 en årsinkomst på nästan 102 000 euro.

Yle Huvudstadsregionen når honom per telefon men han vill inte ge en intervju om varför han köpte sex.

Han berättar att hon var glad, positiv och vårdad

I sitt svar på åtalet berättar han att det här inte var första gången han använde sig av liknande tjänster. Utgående från de erfarenheterna upptäckte han inget som tydde på att Daniela var offer för människohandel. Han misstänkte inte att hon inte själv skrivit textmeddelandena till honom.

Han berättar att hon var glad, positiv och vårdad.

Helsingfors tingsrätt.
Bildtext Helsingfors tingsrätt dömde i september 2018 sju män för utnyttjande av person som är föremål för sexhandel.
Bild: Yle/ Christoffer Gröhn

"Det finns snuskhumrar, familjefäder, politiker och businessmän"

De övriga som dömdes för sexköp var mellan 34 och 45 år vid tiden för sexköpet. Deras årsinkomster för 2017 varierade mellan 8 427 euro och 49 668 euro.

Alla erkände att de tagit kontakt med Daniela men ingen av dem misstänkte att hon var offer för människohandel. En av männen svarade på åtalet med att allt sexuellt umgänge skedde på hennes initiativ och han bara ville vara nära en kvinna utan att ha sex.

Kriminalöverkonstapel Kenneth Eriksson vid Helsingforspolisen säger att variationen bland dem som köper sex är stor.

- Det finns snuskhumrar, familjefäder, politiker och businessmän. Allt mellan himmel och jord.

Svårt att hitta bevis för att döma sexköpare

För polisen kan det ändå vara svårt att utreda sexköparnas identitet. Domen mot de sju männen för sexköp är unik. Från början av 2013 till slutet av november 2018 är dessa sju de enda som i huvudstadsregionen misstänkts för brottet utnyttjande av person som är föremål för sexhandel.

- Hur mycket vi satsar på att utreda sexköparnas identitet är beroende av fallet. I fallet där köparna dömdes sålde kvinnan sex bara i några dagar. Men i ett annat fall där tre personer misstänks för människohandel och sex kvinnor är offer pågick sexhandeln i ett år. Att där börja gräva fram kunder är helt omöjligt, säger Eriksson.

I ytterligare ett annat misstänkt människohandelsfall i Helsingfors där det finns 69 kunder kommer polisen inleda en förundersökning mot sexköparna.

Att där börja gräva fram kunder är helt omöjligt

En annan aspekt är att polisen också måste hitta bevis för att kunden borde ha känt till att personen som säljer sex är offer för människohandel eller koppleri.

- Om kvinnan själv svarar i telefon och hallicken inte är i bostaden när köparen är där har köparen svårt att veta att hon jobbar för någon annan. Det är problemet. Enligt lagen räcker det att köparen borde veta att hon jobbar för någon för att det ska vara fråga om ett brott.

I lagparagrafen om utnyttjande av person som är föremål för sexhandel talas om "skäl att misstänka".

"Sexakten gås igenom i detalj, en skrämmande process för offret"

För ett offer för människohandel kan en brottsprocess där sexköparna ställs till svars vara traumatiserande. Det här säger Essi Thesslund, specialsakkunnig vid organisationen Pro-tukipiste, som jobbar för sexarbetares och människohandelsoffers rättigheter.

- Varje sexköpare får i så fall också reda på offrets identitet. Och själva sexakten gås då igenom i detalj både i polisutredningen och i rätten. Ur offrets synvinkel är det här en skrämmande process som kan räcka i flera år, säger Thesslund.

De åtgärder som vidtas för att reda ut sexköparnas skuld stöder inte återhämtningen av den som utnyttjats sexuellt

- Dessutom kan sexköparen bli tvungen att vittna mot sig själv då personen under brottsprocessen får frågor om hen märkt något som tyder på människohandel eller koppleri, säger Thesslund.

Du ser det då inte som en bra sak att sexköparna också utreds grundligt?

- Jag tar inte ställning till om det är bra eller dåligt. Men de åtgärder som vidtas för att reda ut sexköparnas skuld stöder inte återhämtningen av den som utnyttjats sexuellt.

"Offer för människohandel vill inte att påtryckning eller tvingande kommer fram"

Thesslund påpekar också att eftersom det för myndigheter och organisationer är svårt att identifiera offer för människohandel är det också svårt för sexköparna att göra det.

- Lika svårt kan det vara att veta vilken restaurang man kan besöka eller vilket städföretag man ska anlita eftersom utnyttjande förekommer inom olika branscher. Och ofta vill inte offer för människohandel att det kommer fram att de utsätts för påtryckning eller tvingas till något av en tredje part, säger Thesslund.

Diskussion om artikeln