Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Ingåbor vill bygga eget seniorboende - blev snuvade på konfekten men tar nu nya tag

Från 2018
Uppdaterad 04.11.2019 10:28.
Skyltar i Ingå kyrkby
Bildtext Ett seniorboende ska helst ha nära till servicen.
Bild: Yle/Maria Wasström

Några Ingåbor med Raul Brunberg i spetsen vill bygga ett privat seniorboende i Ingå kyrkby.

Förslaget föddes i vänkretsen.

- Vi började komma i den åldern att man måste fundera på andra alternativ än att bo i ett eget hus med mycket jobb, säger Brunberg som själv står på tröskeln till pensionering.

Raul Brunberg
Bildtext Raul Brunberg tänker sig ett framtida hem utan trappor och stor gårdplan att ta hand om.
Bild: Yle/Maria Wasström

- Vi vill skapa ett seniorboende där man har sin egen lägenhet men också gemensamma utrymmen och en liten gård där man kan pyssla om man vill.

En plan på ett bostadsaktiebolag med mellan 10 och 20 radhuslägenheter började ta form.

Trivsamt boende på äldre dar

Tanken är att skapa ett trivsamt boende där grannar i samma ålder kan hjälpa varandra och hållas aktiva och på så sätt förhoppningsvis också friska. Den dag då de behöver mer service ska den finnas nära till hands.

Brunberg och vännerna spanade in fastigheten Strandgården i närheten av servicehuset Lönneberga och gav ett anbud på en del av den.

Kunde inte tävla med Sievitalo

Så sent som i höstas uppenbarade sig däremot ett annat och mycket högre anbud för tomten. Företaget Sievitalo ville plötsligt också bygga ett seniorboende på tomten.

Tomten där Sievitalo har tänkt bygga ett äldreboende i Ingå. I bakgrunden skymtar serviceboendet Lönneberga.
Bildtext Fastigheten Strandgården (i förgrunden till höger) ligger i närheten av servicehuset Lönneberga.
Bild: Yle/Maria Wasström

Den 10 december i år godkände Ingå kommunfullmäktige försäljningen av fastigheten till företaget Sievitalo. Köpesumman var 600 000 euro. Kommunen köpte själv fastigheten för tre år sedan för 400 000 euro.

Huset där kommunens dagverksamhet i Ingå hålls.
Bildtext Rönndahlska villan, där senioreras dagverksamhet hålls, finns också på fastigheten Strandgården. Huset ska rivas och ersättas av Sievitalos nya boende.
Bild: Yle/Maria Wasström

Kommundirektör Robert Nyman är glad över affären och möjligheten att får ett serviceboende med både lägenheter och vårdplatser till kommunen och på så vis dessutom skapa arbetstillfällen. Sievitalos projekt kan du läsa om här.

- Sievitalos koncept är mycket attraktivt. Kommunen har ju en skyldighet att värna om sin egendom och förvalta den väl. Privatpersonernas anbud var helt enkelt för lågt, säger Nyman.

Överkomligt pris på önskelistan

Raul Brunberg är däremot inte lika entusiastisk över den nya vändningen. Han var inte beredd att skapa ett boende som skulle innebära att många Ingåbor helt enkelt inte skulle ha råd att bo där.

- Nu dök det ju plötsligt upp ett annat alternativ som gubben ur lådan och det finns inget att göra åt det. Vi har bjudit det vi kan för tomten och om någon vill bjuda mera är det fritt fram förstås, säger Brunberg.

Raul Brunberg
Bildtext Raul Brunberg har inte kastat yxan i sjön. Planerna går vidare.
Bild: Yle/Maria Wasström

Han försäkrar ändå att han och vännerna inte kastat yxan i sjön. De för diskussioner med två fastighetsägare om eventuella andra tomter att bygga på. Och här får de en eloge av kommundirektören:

- Det är ett mycket positivt initiatv som de här kommuninvånarna presenterade och det finns absolut ett behov för sådant här i framtiden, säger Nyman.

Vill stanna i Ingå

Det seniorboende som Brunberg et consortes planerar är tänkt för i första hand Ingåbor över 55 år. Lägenheternas storlek skulle vara mellan 60 och 80 kvadratmeter stora. Dessutom skulle det finnas gemensamma samlingsutrymmen, förråd och eventuellt en konditionssal.

- Ibland har vi skämtsamt sagt att vi flyttar till Italien men verkligheten är den att många av oss vill stanna i Ingå, säger Brunberg.

Diskussion om artikeln