Försämrad försvarsvilja och terrorism oroar
De senaste tidernas händelser i bland annat Strasbourg i Frankrike visar att terrorhotet fortsättningsvis är aktuellt i hela Europa, också i Finland. Det var budskapet på ett seminarium, som arrangerades av Planeringskommissionen för försvarsinformation i Helsingfors på onsdagen.
Förutom terrorism och spionage, oroar många sig över finländarnas egen försämrade försvarsvilja, och ser den som en säkerhetsrisk.
Planeringskommissionens ordförande, riksdagsledamoten Sofia Vikman (Saml) är bestört över uppgifterna i PFI:s senaste undersökning, som visar att finländarnas försvarsvilja har sjunkit.
En fjärdedel anser att vi inte ska försvara oss med vapen om vi blir angripna av en främmande makt.
- Hemmen, skolorna, vi alla har en viktig uppgift i att informera ungdomarna om hur och varför Finland har försvarats och varför det lönar sig att försvara landet också i framtiden, sade Vikman.
Enskilda aktörer största hotet i Finland
De senaste veckornas händelser på olika håll i Europa, bland annat i Strasbourg, visar enligt många att terrorhotet fortsättningsvis är aktuellt.
Det största hotet i Finland utgörs av enskilda aktörer och små grupperingar, som påverkas av propaganda och får direkta order och direktiv utifrån.
Finland följer i dagsläget noga med cirka 370 personers förehavanden.
Farhågorna om att stora massor reser till och från krishärdar för att utbilda sig i terrorism har åtminstone inte ännu besannats.
- Resandet mellan Finland och olika krigsområden har varit på en låg nivå de senaste åren, sade skyddspolisens chef Antti Pelttari.
Pelttari hoppas att den nya underrättelselagstiftningen snart ska träda i kraft, vilket enligt honom kommer att underlätta myndigheternas arbete.
Försök att påverka val också i Finland
Spionage och underrättelseverksamhet som riktas mot Finland har blivit vanligare. Speciellt grannen i öster visar intresse för vad som pågår i Finland.
Också Kina har aktiverat sig märkbart på många fronter de senaste åren.
Förutom industrispionage är främmande makter intresserade av att följa med och påverka politiken och valen i Finland.
Antti Pelttari anser att vi måste vara på vår vakt inför de olika valen i vår.
- Det behövs information, så att folk är medvetna. De måste vara kritiska mot nyheter i sociala medier. Dessutom måste den offentliga sektorn vara vaken.