Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

De första gripandena i Danske Banks penningtvättshärva har gjorts i Estland

Från 2018
Uppdaterad 19.12.2018 16:15.
Skylt där det står Danske Bank.
Bild: All Over Press/ Ismo Pekkarinen

Polisen i Estland har börjat gripa nuvarande och tidigare anställda vid Danske Banks Estlandsfilial. De misstänks för medhjälp till penningtvätt i den enorma härva som Danske Bank dragits in i.

Tio tidigare mellanchefer vid kontoret i Estland har gripits - sex på tisdagen och fyra på onsdagen. De har alla haft ansvar för privata och internationella kunder, och de är alla estniska medborgare.

Deras främsta uppdrag hade varit att stoppa alla försök till penningtvätt - i stället misstänks de för att ha möjliggjort den.

Kundrådgivare misstänks för tagande av muta

Den estniska statsåklagaren och polisen höll presskonferens i Tallinn på onsdagen. Där framkom det att det finns skäl att misstänka att kundansvariga medvetet gjorde transaktioner med pengar med brottsligt ursprung.

Totalt har 300 miljoner euro strömmat från de forna sovjetstaterna Georgien och Azerbajdjan till Danske Bank i Estland, säger statsåklagaren.

I samband med utredningarna har myndigheterna också beslagtagit en summa motsvarande en miljon euro i kontanter.

En av de gripna misstänks för att ha tagit emot mutor för att i gengäld utföra förbjudna transaktioner, skriver bland annat estniska Postimees.

Bomben briserade i höstas

Vid presskonferensen uppgav polischefen Aivar Alavere att fler gripanden är att vänta. De anställda är delar i ett nätverk som har möjliggjort penningtvätt genom Danske Banks filial i Tallinn.

Penningtvätten ska ha skett mellan åren 2007 och 2015, och Danske Bank har polisanmält åtta personer i Estlandsfilialen.

Det var i höstas som Danske Banks vd och styrelseordförande tvingades avgå eftersom de inte tagit varningarna om skumraskaffärerna i Tallinn på allvar.

Senare på hösten vittnade en direktör vid Estlandskontoret hur han upprepade gånger informerat ledningen om sina misstankar utan att få gehör.

En central gestalt i avslöjandena om Danske Bank är den brittisk-amerikanska bankiren Bill Browder - en av Vladimir Putins ärkefiender.

Läs mer om Browders avslöjanden här.

I Danmark har Folktinget krävt att också finländska Sampos roll utreds i härvan. Danske Bank köpte Sampos bankverksamhet år 2007 och därmed också filialen i Estland.

Många av Sampos kunder överfördes till Danske Bank - bland dem finns ett stort antal som nu misstänks för penningtvätt.

Diskussion om artikeln