Hoppa till huvudinnehåll

Samhälle

Jultomten - en skattesmitare!

Från 2018
Uppdaterad 20.12.2018 06:16.
Jultomten i Rovaniemi 2017 dricker ur en kåsa.
Bildtext Tusentals tomtar jobbar svart i Finland, tror man på Jultomtarnas förbund.
Bild: Kaisa Siren / All Over Press Finland

Också jultomten är skattepliktig, hälsar Skatteförvaltningen i ett meddelande på sin webbsida. Meddelandet har fått spridning i sociala medier där man undrar om inte Skatteförvaltningen har viktigare saker för sig än att jaga jultomtar som undviker skatt.

– Vi får ofta frågor om det här den här tiden på året. Därför ville vi lägga ut texten. Det är inget nytt, man får inte jobba svart, säger överinspektör Minna Palomäki på Skatteförvaltningen.

Från och med januari 2019 ska den som anlitar en jultomte meddela inkomstregistret om ersättningen, såvida tomten inte är införd i förskottsuppbördsregistret.

Ska det alltså bli lättare för staten att hålla koll på att tomten inte smiter från sina skatter?

– Utgångspunkten är att alla inkomster anmäls. Nu har vi bara ändrat så att anmälan kommer från den som betalar ut arvodet och då behöver jultomten bara kontrollera att uppgifterna stämmer efteråt, säger Palomäki.

Tusentals svartjobbande jultomtar

På Finlands jultomtars förbund tror man ändå att bara en bråkdel av alla tusentals verksamma tomtar i Finland betalar skatt och att det kommer att vara fallet också i framtiden, trots Skatteförvaltningens nya regel.

President i förbundet, Mika Väkeväinen menar att det är kutym i Finland att inte fråga tomten om skatter på julafton.

– De som vill undvika skatter gör sig ofta extra anonyma, svarar “Jultomten” i telefon och ringer med kontantkort, eller har en anonym e-postadress, säger Väkeväinen.

Om man betalar för något som "inte finns", är det skatteplikt på det då?

― Thor-Fredric Karlsson, jultomte

Delvis handlar det också om att bevara mystiken kring jultomten. Väkeväinen säger ändå att många inte vet när de förväntas anmäla sin inkomst och inte. Man kan vara jultomte via sin egen firma, eller via en förening eller så helt privat och reglerna är inte alldeles klara.

Han tycker det är bra att Skatteförvaltningen går ut med ett tydligt meddelande om hur man går tillväga för att göra rätt för sig.

– Jadå, deras jobb är att se till att alla betalar skatt för allmänhetens väl, och jag ser inte varför vi jultomtar skulle ha någon särställning där.

Ta av sig skägget och kvittera?

Thor-Fredric Karlsson har jobbat som jultomte sedan åttiotalet, både via större firmor och helt privat. Hembesök gjorde han senast för fem år sedan, och en bra julafton kunde det bli upp till 22 besök. Då kostade tomtebesöken i snitt 80 euro.

– Man förtjänar en mindre månadslön på en dag, men den lönen ska ju räcka hela året sen, skämtar Karlsson.

Han har jobbat som jultomte både i Rovaniemi och utomlands och är nu på väg till Sydkorea på ett tomteuppdrag för ett större bolag.

Karlsson säger att han aldrig på ett hembesök har identifierat sig och således aldrig heller skrivit på ett kvitto.

– Ska jultomten först dela ut paket och sedan ta av sig skägget och skriva på ett kvitto? undrar han.

Så jultomten är en skattesmitare med andra ord?

– Njaaee. Om man betalar för något som “inte finns”, är det skatteplikt på det då? Den imaginära världen och den ekonomiska verkligheten går inte ihop här, säger Karlsson.

Han bekräftar det som Väkeväinen säger, att jultomtar sinsemellan aldrig pratar om pengar eller skatter.

Karlsson tror att Skatteförvaltningens ändring kan komma att ha betydelse för tomtarna.

– Ja, finländarna är ett laglydigt folk så det kan nog hända att det blir annorlunda nästa år.

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln