Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Stugboken från helvete – norsk komiker har skrivit en tokrolig bok om hyttelivets styggelser

Från 2019
Uppdaterad 22.05.2019 21:29.
Lumisurffari kävelee Nammalankurussa Muoniossa.
Bild: Kukka Ström / Yle

Det finlandssvenska stuglivet kan ha sina avigsidor. (Det ska du höra om på Svenska Yles livekväll Stugan är värst nästa onsdag.) Samma gäller för det norska hyttelivet. Men där, i Norge, kombineras det med ännu en styggelse: att gå på tur, alltså att gå på långvandring.

I en undersökning nyligen svarade nästan 80 procent av norrmännen att de hade varit på tur minst en gång under det gångna året. Den norska komikern Are Kalvø hade inte varit på en enda.

Efter att han läste undersökningen frågade han sig om det kanske är honom det är något fel på? Därför gjorde han ett försök: han gick två gånger på tur: en gång på sommaren och en gång på vintern.

Därefter skrev han Hyttebok frå helvete, en av de roligaste böckerna på länge.

Are Kalvø: Hyttebok frå helvete (2018)
Bild: Kagge Forlag

Naturen har tagit hans vänner

Det tycks vara så här: när norrmän är färdiga med sina studier och har blivit någonting och kunde ta det lugnt framöver då händer det något med dem.

Plötsligt upptäcker de att de egentligen älskar naturen. Det här har hänt med de flesta av Are Kalvøs vänner, men inte honom.

Och eftersom han tycker att det är synd att han har förlorat så många vänner till naturen, bra och roligt folk som förr var med honom på krogen för att prata strunt, ville han gå till grunden med fenomenet.

Are Kalvø
Bildtext Are Kalvø
Bild: Sturlason

Vad är det som driver folk till att gå på tur? Varför har det här med att gå på tur blivit en avgörande del av den norska identiteten?

Så avgörande att det finns kurser för utlänningar runtom i landet där de kan lära sig att gå på tur eftersom man tror att det är omöjligt att kunna integrera sig i Norge om man inte tycker om det.

Til Topps heter därför en verksamhet som organiseras av norska Röda Korset där flyktingar ska dras upp på varendaste fjäll som finns i närheten.

De har till och med en pakkeliste på arabiska, ifall det skulle behövas.

Nyttige ord og uttrykk å lære seg om ein skal gå i fjellet:

Fint = kaldt
Flott = kaldt
Pent = kaldt
Fint og flott = kaldt
Sjarmerande = trongt
Kort = langt
Ikkje langt = langt
Null problem = problem
Rett rundt hjørnet = ei halv mil
Nedoverbakke = oppoverbakke
Kupert = bratt
Ikkje bratt = bratt
Meditativt = kjedelig
Luftig = rett oppover og livsfarlig

När folk har blivit fjällfrälsta kläcker de ur sig påståenden som "stillheten på fjällen liknar inte något annat". Det här avfärdar Kalvø å det bestämdaste.

Han skriver att den liknar all annan stillhet. Bortsett från det att det aldrig är helt stilla när det är stilla på fjällen. Han tycker att stillheten på fällen i så fall liknar vindens, regnets eller myggens stillhet.

Ett annat påstående han hör ofta är att "det är bara i mötet med naturen du förstår hur liten du är". Han avfärdar också det här med detsamma.

Om du tycker det har du rätt och slätt ett för stort ego, skriver han. Och så föreslår han: tänk Aleppo, inte Jotunheimen om du verkligen vill förstå hur små dina problem egentligen är.

Tenk Aleppo. Ikkje Jotunheimen

― Are Kalvø. Hyttebok frå helvete (2018)

Export från England

Are Kalvø avfärdar också påståendet att det där med att gå på tur är något urnorskt. Nej, det var engelsmännen som hämtade turtraditionen till Norge.

Det var engelsmannen William Cecil Slingsby som var den första som kom på idén "att erövra en fjälltopp". Först därefter grundades Turistföreningen. I Oslo.

Han påminner oss också om det faktum att det är först under senaste trettio till fyrtio åren det har blivit populärt i Norge att gå på tur. Och att det har att göra med en högre utbildningsnivå, välstånd och att folk har flyttat in till städerna.

Att gå på tur är ett välfärdsfenomen.

Morfar hade aldrig varit på toppen

Are Kalvø växte upp tillsammans med sina morföräldrar. Hans morfar var en naturens man som kunde allt om skogen och djuren.

Han gick aldrig utan orsak in i skogen. Han gick aldrig på tur bara för att gå på tur. Han tog aldrig en vindtät jacka i skrikande färger på sig för att gå till närmaste fjälltopp.

Efter arbetet satt han på tamburtrappan, rökte pipa och klappade katten. Kalvø kan inte tro att morfar någonsin kände sig liten när han satt där på trappan.

Utsikt från Besseggen, en bergskam i Norge
Utsikt från Galdhøpiggen, Norges och Nordeuropas högsta berg
Jämförelse av två bilder: Utsikterna från både Besseggen och Galdhøpiggen
Bilder: Kagge Forlag (vänster), Kagge Forlag (höger)

Det skulle aldrig ha fallit honom in att gå ut i naturen utan att ha någonting att göra där. Till skillnad från folk som gå på tur, eftersom de inte har någonting att göra där. Förutom att gå på tur, då.

Stadsbor får tårar i ögon, skriver Kalvø, när de ser ett lamm, medan det vattnas i munnen hos folk som bor på landet.

Byfolk går i naturen for å finne indre ro. Bygdefolk går i naturen for å skyte ting

― Are Kalvø. Hyttebok frå helvete (2018)

Byxor med alltför många fickor

Efter inledningen är det sedan dags att skaffa sig utrustningen. Det viktigaste är kläder i skrikande färger med alltför många fickor. Och dyrt ska det vara.

Därefter är det sedan dags att dra till fjället. Två gånger. En gång på sommaren, till Jotunheimen, för att hitta frälsningen som Kalvø skriver, och sedan en gång till på vintern, till Hardangervidda.

Det går sådär, får man väl säga. Men roligt är det. Helt otroligt tokroligt.

Are Kalvø
Bild: Kagge Forlag

Samma på svenska

Det går bra att läsa Are Kalvøs Hyttebok frå helvete på originalspråk. Boken är skriven på nynorsk och som finlandssvensk vållar det dig inga som helst problem.

Men boken utkommer även på svenska den 18 juni i år. Då kommer den att heta Fjällvandring åt helvete.

Omslaget till Are Kalvøs bok Fjällvandring åt helvete
Bildtext Den svenska utgåvan utkommer den 18 juni 2019
Bild: Albert Bonniers förlag

Diskussion om artikeln