Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Efter skandalerna: “Serena-reglerna” ska uppdatera tennisvärlden – mindre strikta klädkoder för kvinnor och lättare för mammor att återvända till toppen

Från 2018
Uppdaterad 19.12.2018 19:07.
Serena Williams i US Open 2018.
Bildtext Serena Williams är en rätt så inflytelserik person i tennisvärlden.
Bild: All Over Press

Reglerna på damernas världsturné i tennis har fått några betydande uppdateringar. Bakom förnyelserna ligger konflikter som flammat upp efter att Serena Williams återvände från sin mammaledighet.

WTA har den här veckan presenterat en rad regelförnyelser som träder i kraft säsongen 2019. Det är frågan om både små och lite större uppdateringar.

Den mest betydande handlar om att hjälpa spelare som fött barn att återvända till samma nivå som de varit på innan mammaledigheten.

Reglerna beträffande damspelarnas kläder har också uppdaterats och från och med nästa säsong kommer det inte att vara obligatoriskt att ha på sig en kjol, klänning eller shorts.

De nya reglerna har kallats “Serena-reglerna” vilket givetvis syftar på tennisstorheten Serena Williams. Under förra säsongen var Williams inblandad i ett antal kontroverser som ledde till en hel del debatt i tenniskretsarna.

Catsuit och jobbiga motståndare

De flesta anser att Serena Williams är den bästa damtennisspelaren genom tiderna. Att inkludera henne i diskussionen om alla tiders idrottare är inte fel det heller.

Så när den nu 37-åriga Williams på våren återvände till proffstennisen efter att ha fött sitt första barn, var medieuppmärksamheten enorm. Den redan ikoniska Serena blev nu också en stor förebild för mammor överallt, framförallt i hennes hemland USA.

Comebacken var ändå inte så framgångsrik som många hade hoppats på.

Serena Williams.

Williams, som vid sidan av att ha fött barn också lidit av hälsobekymmer, var inte sitt gamla och dominanta jag. Segrarna var få i hennes första turneringar tillbaka.

Istället handlade diskussionen om andra saker.

Många tyckte att det var skandal och orättvist att alla tiders bästa spelare nu riskerade att möta toppseedade motståndare genast i början av en turneringar.

Williams som inte spelat på över ett år hade ju rasat i rankingen och var därför själv inte seedad. Detta var visserligen inget nytt men nu vaknade många (i alla fall Serenas supportrar) till att det här ju inte kan få fortsätta.

Samtidigt tyckte många andra att det inte skulle vara rättvist mot spelarna som förtjänat en hög ranking att bli nedpuffade, och i värsta fall helt utan seedning, om en spelare som inte varit aktiv på länge kommer och snuvar dem på en seedning.

Följande skandal handlade om Williams utstyrsel i de Franska öppna.

Williams återvände till grand slam-arenorna i en svart helkroppsdräkt. “Catsuiten” hyllades av många medan andra tyckte att den var smaklös. Själv sade Williams att den var inspirerad av filmen Black Panther och att hon använde den för att undvika blodproppar.

Serena Williams.
Bild: Copyright Rex Features Ltd 2012/All Over Press

Turneringsarrangörerna tog inte ställning till Williams klädval men senare meddelade franska tennisförbundets chef Bernard Ciudicelli att liknande dräkter inte kommer att vara tillåtna nästa år.

Också det här ledde till en stor debatt där både Ciudicelli och hela tennisvärlden anklagades för sexism.

Serena-reglerna

I tennisen har det redan tidigare funnits ett system som garanterat att en spelare som varit frånvarande en längre tid, till exempel på grund av skada eller barnafödsel, inte ska behöva starta från noll då spelaren återvänder.

Med hjälp av en så kallad “skyddad ranking”, som alltså är den placering på världslistan som spelaren haft då hen skadat sig, har spelaren kunnat anmäla sig till totalt åtta turneringar som den verkliga rankingen (som dalat på grund av frånvaron) inte skulle räcka till.

Nu har regeln ändrats så att mängden turneringar som man kan anmäla sig till med hjälp av den skyddade rankingen stiger från åtta till tolv.

Tidigare har den skyddade rankingen endast garanterat en plats i turneringens startfält men i framtiden kommer den också att ha betydelse vad gäller seedningen. Det här är en klar följd av debatten kring att Williams var oseedad då hon återvände.

Serena Williams.

Men oavsett hur hög den skyddade rankingen är så kommer det inte att räcka till att seedas framför de övriga seedade spelarna. Istället kommer spelaren i fråga att få en extra seedning som garanterar att man inte behöver möta någon av toppspelarna i den första omgången.

Mammor som har fött barn har dessutom nu tre år på sig att utnyttja sin skyddade ranking. Tiden räknas från när barnet har fötts.

– Det finns inte så många platser i världen där man ännu tre år efter att ha fött barn har chansen att återvända jobbet med precis samma förutsättningar som man hade då man blev ledig, kommenterade WTA-chefen Steve Simon på WTA:s webbplats.

Tidigare världsettan och fortfarande aktiva Victoria Azarenka födde själv barn mitt under karriären. Hon välkomnar de nya reglerna.

– Jag är mycket lycklig över den konstruktiva processen som vi gått igenom. Våra spelare ska känna sig trygga då de vill hålla paus för att grunda en familj, kommenterade Azarenka.

Ny klädkod

Klädregelerna uppdateras också. Tidigare har damspelare riskerat sanktioner ifall de spelat i leggings eller kompressionshorts utan att ha en kjol, klänning eller shorts ovanpå.

Den här regeln är nu borta.

Också här är det Serena Williams som gav upphov till debatten med sin dräkt i de Franska öppna i maj.

Serena Williams.

De uppdaterade klädreglerna gäller ändå inte på samma sätt i grand slam-turneringarna. Årets fyra största tävlingar arrangeras nämligen av det internationella tennisförbundet ITF och inte av WTA som ansvarar för de övriga turneringarna på världsturnén.

Grand slam-turneringarna har traditionellt fått bestämma själv om olika saker, både vad gäller klädsel och andra detaljer. Wimbledon har den striktaste klädkoden då spelarna bör klä sig i så gott som helvitt.

WTA presenterade även andra regler, till exempel en 25 sekunders skottklocka som testades redan förra säsongen.

Förutom ovannämnda regelförändringarna har Williams också varit starkt bidragande till en annan debatt, nämligen i vilken utsträckning spelare ska få coachas under matcherna.

Frågan har diskuterats även tidigare men den har varit på tapeten på ett helt annat sätt efter den skandalomsusade US Open-finalen i september. Då fick Williams ett raseriutbrott efter att ha tilldelats en varning på grund av att hennes tränare gestikulerat från publiken.

På WTA-turnén är det redan tillåtet för en spelare att kalla på sin tränare under sidbyten, men i grand slam-turneringar och i herrtennisen är coaching förbjudet under matcherna.

Diskussion om artikeln