Karleby får ett krematorium – goda nyheter både för begravningsentreprenörer och kunder
Då Karleby får ett krematorium år 2021 kan det öka intresset för kremering också i Jakobstadsregionen, tror begravningsentreprenörer. Idag kremeras Jakobstads-och Karlebybor i Vasa eller Seinäjoki.
Nyheten om att Karleby äntligen får ett krematorium tas emot positivt både i Karleby och Jakobstad. Kyrkofullmäktige beslöt enhälligt på tisdagen att ett krematorium ska byggas i Karleby.
Begravningsentreprenörerna sparar arbetstid och de anhöriga kan spara in på begravningskostnaderna då den långa transporten till krematoriet faller bort. I dag sköts de flesta kremeringar från Karleby och Jakobstadsregionen nämligen i antingen Vasa eller Seinäjoki.
- I dagsläget kör jag till krematoriet i Seinäjoki med de avlidna som ska kremeras. Det är en resa på nästan fyra timmar fram och tillbaka, säger Majvor Harald som driver en begravningsbyrå i Karleby.
- Så jag ser bara positivt med det här.
Majvor Harald säger att det blir en värdigare process för de anhöriga då krematoriet finns på närmare håll.
- Då kan de själva hämta urnan från krematoriet istället för att jag hämtar den. Här är folk vana att vara med och sköta allt själva.
Kunden sparar en hundralapp
Också Erik Johansson, begravningsentreprenör i Jakobstad, är nöjd över att vägen till krematoriet blir kortare. I dagens läge kör han till Vasa då någon ska kremeras.
- Men jag hoppas att servicen i Karleby kommer att vara lika bra som den är i Vasa. Dit har vi egen nyckel och vi kan fara dit när vi vill, också på helgerna. Lyckas det här i Karleby börjar jag köra dit, annars fortsätter jag köra till Vasa.
Erik Johansson säger att det blir lite billigare för kunden om kremeringen sköts i Karleby istället för längre bort.
- Kunden sparar nog en hundralapp i transportkostnader.
Bland Johanssons kunder är det ändå inte så vanligt med kremeringar eftersom han har många kunder på landsbygden. Där är traditionen med kistbegravningar fortfarande stark.
- Jag har jobbat med det här i 23 år och under hela den tiden har jag till exempel bara haft tre eller fyra kremeringar i Esse. På landsbygden förändras traditionen med kistbegravningar nog inte på 15-20 år. Men där spelar det ingen roll eftersom de har utrymme på begravningsplatserna.
Bara 250 gravplatser kvar i Jakobstad
I Jakobstad börjar det däremot nu vara trångt på begravningsplatsen.
Marianne Bränn, chef för begravningsväsendet i Pedersörenejdens kyrkliga samfällighet, tror och hoppas därför att krematoriet i Karleby kan öka intresset för kremering.
- För tillfället har vi bara 250 gravplatser kvar på begravningsplatsen i Jakobstad. Det är i och för sig dubbelgravar med plats för två kistor, men det är ändå inte mycket.
Inom några år är man därför tvungen att utvidga begravningsplatsen. Men om det nya krematoriet i grannstaden kan få fler också i Jakobstad att välja kremering behöver man kanske inte utvidga begravningsplatsen fullt så mycket, säger Marianne Bränn.
På gravgårdarna i Esse och Purmo finns det däremot gott om utrymme.
Krematoriet i Karleby kan sköta 1 000 till 1 500 kremeringar om året
I dagens läge är den absoluta majoriteten av alla begravningar i Pedersörenejdens kyrkliga samfällighet kistbegravningar. Knappt tio procent kremeras.
Kyrkofullmäktige i Karleby har reserverat 1,5 miljoner euro för krematoriebygget. Krematoriet byggs på sjukhusområdet och ska stå klart i maj 2021. I krematoriet kommer man att kunna sköta 1 000 till 1 500 kremeringar om året.
Det har varit en lång process för att få ett krematorium till Karleby. Den första krematorieutredningen gjordes redan på 1990-talet i samarbete med Jakobstad.