Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Amerikanska centralbanken höjde räntan än en gång trots kritik från Trump

Från 2018
Donald Trump och Jerome Powell vid Vita husets trädgård.
Bildtext President Donald Trump och Jerome Powell i december 2017 då Powell var på förslag att bli Fedchef.

Den amerikanska centralbanken Federal Reserve meddelade på onsdagen om den fjärde räntehöjningen i år - med 0,25 procentenheter till mellan 2,25 procent och 2,5 procent.

Räntehöjningen välkomnas inte av president Donald Trump som tidigare i veckan i två inlägg på Twitter kritiserat en räntehöjning. Han skrev att det är otroligt att Fed överväger att höja räntan när omvärlden håller på att flyga i luften.

Sedan aktiekurserna började sjunka i USA i höst har Trump kritiserat både Fed och centralbankschefen Jerome Powell. Experter anser ändå att Fed kommer inte kommer att påverkas av Trumps kritik mot höjda räntor.

Efter dagens höjning är den amerikanska styrräntan på sin högsta nivå sedan 2008. Höjningarna gör det dyrare för konsumenter och företag att låna pengar.

Fed meddelade samtidigt att det är sannolikt att räntan höjs ytterligare 2019, men bara två gånger, i stället för tre gånger som banken meddelade i september.

Nio räntehöjningar

Den amerikanska centralbanken har höjt styrräntan nio gånger sedan höjningarna inleddes gradvis för tre år sedan. Faktorer som nu talar för färre räntehöjningar 2019 är en långsammare global tillväxt, handelskriget mellan USA och Kina, den låga inflationen och kraftiga kursfall för aktierna.

Dessutom anses den kraftiga tillväxten i USA 2018 åtminstone delvis bero på skattelättnader och ökade statliga utgifter. Effekterna av den här stimulansen anses avta 2019. Vidare har bil- och bostadsbranschen försvagats i USA i och med de höjda räntorna.

De amerikanska aktiekurserna hade stigit tidigare under dagen, men uppgången mattades av efter räntebeskedet. Till exempel Dow Jones låg på plus 300 tidigare i dag, men tappade nästan 200 poäng efter beskedet.

Den amerikanska aktiemarknaden har i år upplevt det värsta kursfallet för december månad sedan 1931, mitt under den stora depressionen.

Samtidigt har den amerikanska logistikjätten Fedex som anses vara en indikator för hur stark världsekonomin är skurit ner sin prognos för 2019 med anledning av att den globala tillväxten fortsätter att bromsa in.

Källor: AP, Reuters

Diskussion om artikeln