Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Nästan 700 katolska präster anklagas för övergrepp på barn i USA

Från 2018
Händer som håller i ett katolskt radband
Bildtext Katolska präster i Illinois anklagas för sexuella övergrepp på barn

I USA anklagas nästan 700 katolska präster för sexuella övergrepp på barn. Det är betydligt fler än kyrkan själv angett tidigare.

I en utredning som påbörjades i augusti i år uppdagades över 500 nya fall där katolska präster och anställda inom katolska kyrkan har gjort sig skyldiga till sexuellt utnyttjande av barn.

Kyrkan hade tidigare anmält 185 fall.

- Den här brottsutredningen visar tydligt att den katolska kyrkan inte klarar av att övervaka sig själv, säger Lisa Madigan, allmän åklagare i delstaten Illinois.

Hon kritiserar kyrkans sätt att hantera fallen som uppdagats. Madigan anser att utredningarna är ofullständiga och att kyrkan underlåtit att anmäla fallen till polisen eller barnskyddet.

- Den katolska kyrkan har misslyckats med sin moraliska skyldighet att erbjuda de drabbade, sina medlemmar och det amerikanska folket en fullständig och riktig utredning av prästernas sexuellt opassande beteende då man lämnat anklagelserna outredda.

Utredningen i Illinois startade i augusti efter att det uppdagades att 300 präster hade utnyttjat över 1000 barn i Pennsylvania.

Diskussion om artikeln