Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Trumps beslut att dra sig ur Syrien chockerar allierade - "Förhastat beslut med katastrofala följder"

Från 2018
Uppdaterad 20.12.2018 10:59.
Kurdisk YPG-soldat som tränar tillsammans med amerikanska styrkor
Bildtext Amerikanska styrkor har tränat kurderna i Syrien för strider mot IS

USA:s president Donald Trumps beslut att dra landets styrkor ur Syrien har väckt missnöje bland allierade och inom hans republikanska parti.

Trump meddelade på onsdagen att USA drar sig ur Syrien, eftersom han anser att terrororganisationen IS är besegrad.

Missnöjda vänner

Republikanerna anser att beslutet var förhastat och fattades utan att konsultera försvarsmakten. Den republikanske senatorn Lindsay Graham, som vanligtvis stöder Trump, uppger sig vara orolig över det maktvakuum som uppstår. Han kallar beslutet för ett Obamalikt misstag med katastrofala följder.

- Att USA drar sig ur just nu är en stor vinst för IS, Iran, för Bashar al-Assads regim i Syrien och för Ryssland, uppger han i ett pressmeddelande.

Allierade makter tvekar också på att IS är besegrat.

- Arbetet är långt ifrån färdigt och vi får inte förlora fokus på det hot som ännu kvarstår, uppger Storbritanniens utrikesministerium.

Israel meddelade att de hade blivit informerade att USA har "andra sätt att påverka området" men att "landet kommer att studera planen för tillbakadragning och utvärdera konsekvenserna".

Ryssland nu störst

Ryssland förväntas dra nytta av situationen, eftersom landet blir den största militära makten i området. Landet har samarbetat med den Syriska regimen.

Ryssland har hyllat beslutet och anser att beslutet kan leda till "genuina möjligheter för en politisk lösning på situationen" i Syrien.

Kurdiska styrkor lämnas ensamma

USA:s reträtt riskerar också att lämna de kurdiska styrkorna i knipa. Merparten av USA:s soldater i Syrien har varit inblandade i att träna styrkorna att strida mot IS.

Dessutom har Turkiet hotat öka sina insatser mot kurderna i gränsregionerna mellan Syrien och Turkiet.

Turkiets president Recep Tayyip Erdogan uppgav på måndagen att han diskuterat sin plan på en militäroperation i Syrien med Trump per telefon. Erdogan sade att Trump hade gett ett positivt svar på planerna om en operation mot den kurdiska YPG-milisen.

Tidigare hade en sådan offensiv varit omöjlig, eftersom Turkiet inte skulle ha vågat riskera att amerikanska soldater hamnar i kläm.

Källa: CNN, BBC

Diskussion om artikeln