Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Kanerva tvingas till samarbete med U21-landslaget inför träningsmatcherna i Qatar: ”Bra med tanke på framtiden”

Från 2018
Markku Kanerva tränar Finlands fotbollsherrar.
Bildtext Markku Kanerva.
Bild: All Over Press

Chefstränaren Markku Kanerva har publicerat namnen på spelarna som kommer att resa till Qatar för träningsmatcher mot Sverige och Estland. Några tunga namn lyser med sin frånvaro. Utmanande, medger landslagslotsen.

Den 8 januari ställs Finlands herrlandslag i fotboll mot Sverige. Tre dagar senare möter landslaget Estland.

Nu har chefstränaren Markku Kanerva publicerat de första namnen som kommer att resa till Qatar. Meningen är enligt Bollförbundet att ännu utöka truppen med två namn.

De uttagna spelarna

Jesse Joronen, FC København
Hugo Keto, Brighton & Hove Albion FC
Nicholas Hämäläinen, Queen’s Park Rangers FC
Kaan Kairinen, HJK
Robert Ivanov, FC Honka
Juhani Ojala, BK Häcken
Tim Sparv, FC Midtjylland
Juho Pirttijoki, GIF Sundsvall
Albin Granlund, Örebro SK
Juha Pirinen, Tromsø IL
Simon Skrabb, IFK Norrköping
Rasmus Schuller, Minnesota United
Lassi Lappalainen, HJK
Sebastian Dahlström, HJK
Glen Kamara, Dundee FC
Robert Taylor, Tromsø IL
Joona Toivio, BK Häcken
Saku Ylätupa, AFC Ajax
Henri Toivomäki, KuPS
Eero Markkanen, -
Rasmus Karjalainen, KuPS

Några tunga namn – framför allt Bayer Leverkusen-målvakten Lukas Hradecky och Norwichs glödheta striker Teemu Pukki – saknas ändå.

– Lägerdagarna är inte officiella internationella speldagar så klubbarna är inte tvungna att släppa spelarna, förklarar Markku Kanerva i ett pressmeddelande från förbundet.

– Vissa toppspelares ligasäsonger är i full gång och vissa har egna läger med sina klubbar. Dessutom har skadeproblem tvingat vissa spelare att tacka nej, fortsätter han.

Juniorlandslagsbektantingar och debutanter

Av de 21 uttagna spelarna är elva sådana som spelat i Nations League den här säsongen. Bland andra bekantingar som Tim Sparv, Rasmus Schüller, Simon Skrabb och Albin Granlund deltar i landslagssamlingen.

– Vi har dessutom många U21-spelare med i laget och bland andra fem landslagsdebutanter. Med tanke på framtiden är det här ett bra sätt att få koll på hur bra de presterar på den här nivån, säger Kanerva.

U21-landslagets chefstränare Juha Malinen reser också med laget till Qatar.

– Det här är ett naturligt sätt för landslagen att samarbeta. Vi har hur som helst ett slagkraftigt och kompetent lag med oss och jag ser fram emot att få jobba i fantastiska miljöer, konstaterar Kanerva.

Bollförbundets val att arrangera lägret i just Qatar väckte häftig kritik i början av december. Till exempel Ilta-Sanomats krönikör Pekka Holopainen kallade då förbundets motiveringar för ”skrattretande och skenheliga”.

Diskussion om artikeln