Relationspodden: Vad hindrar dig från att hålla dina nyårslöften?
Har du åter en gång lovat att bli en bättre version av dig själv till det nya året? Sluta röka, dricka, börja yoga och träna och sluta slösurfa - äntligen ta vara på livet och leva som du egentligen borde?
Eller har du insett att nyårslöften inte lönar sig och gett upp? Det är du knappast ensam om, men en god sida med nyårslöften är att de faktiskt kan vara till hjälp och sporra dig framåt till sådant som du alltid har velat göra, säger Maria Sundblom Lindberg, familjeterapeut och gäst i Relationspodden.
En sak som kan hjälpa ifall dina nyårslöften återigen känns ouppnåeliga är att ta ett steg tillbaka och fundera på varför de löften som du ger dig själv misslyckas, säger Sundblom Lindberg.
- När man jobbar med terapi som jag är den intressanta frågan inte vad man vill göra, utan vad är det som hindrar mig? Vad hindrar dig från att börja motionera, bli ett djur i sängen eller en Morberg i köket?
Vi lovar och önskar för mycket
I de svaren kommer problemet eller bromsen fram, säger Maria Sundblom Lindberg.
Du får en realistisk självbild: kanske börjar du inte träna för att du är lat. Okej, då kanske du inte ska köpa ett gymkort utan köra ett litet gympaprogram från Youtube två dagar i veckan.
- Ofta lovar och önskar man för mycket, för man har lovat och önskat i många år och är led på sig själv.
Jag tycker det är jobbigt med nyår. Jag vet att jag väger för mycket och inte lever upp till det som man förväntas vara. Jag har försökt att förändras men glider alltid tillbaks i gamla mönster. Tänker att jag kanske inte är gjord för förändring? Får man ge upp och bara gilla läget, eller är man en loser då?
― Lyssnarberättelse
Har nyårslöftet till exempel att göra med din vikt kan du tänka på om det verkligen är du själv som är missnöjd med din kropp eller om du känner press utifrån att förändras. Sanningen är sannolikt den att andra människor sällan tänker på just din vikt.
- Jag tycker att alla har ju nästan en grundvikt, dit kroppen på något sätt söker sig. Man kan tvinga vikten några kilo under det, men den går upp igen - det kallas väl kanske trivselvikt.
Det här kan gälla på andra plan i livet också, att det finns en grundposition, både fysisk och psykisk, som man faller tillbaka på, säger Sundblom Lindberg. Det kan vara som att försöka få in en fyrkant i ett runt hål att försöka få till något annat.
Känn efter på insidan istället för att tänka utåt
För den som känner att den har det kämpigt i sitt parförhållande har Maria Sundblom Lindberg dock ett handfast tips.
- Allting som har med skärmar att göra går faktiskt från parrelationstiden. Det eviga Netflix-tittandet och telefonanvändningen - sätt hälften av den tiden på din partner så kommer du att vara i himlen. Jag lovar!
Du ska skippa nyårslöften. Jag har avgett nyårslöften i många år men aldrig hållit ett endaste ett. Hur ska man göra för att klara av det ifall man är en ryggradslös person som jag?
― Lyssnarberättelse
Många är rädda för att vara medelmåttor, säger Maria Sundblom Lindberg. Men att inte känna ett starkt kall eller att man förpliktas av någon begåvning kan också vara väldigt befriande - själv älskar hon att vara en medelmåtta, konstaterar hon.
Man kan ju också tänka att om nyårslöften känns jobbiga och ångestframkallande överlag, kanske man ska sluta upp med att ge dem - i synnerhet om man innerst inne är ganska nöjd med sitt liv?
Kanske nyårets funktion kan vara att titta inåt, istället för att titta framåt och utåt och tänka större, bättre? Kanske kan man ha en diskussion med sig själv i stället för att försöka göra ett fyrverkeri av sitt eget liv?
Relationspodden gästas av familjeterapeuten Maria Sundblom Lindberg som tillsammans med Hannah Norrena funderar på om man verkligen behöver bli bättre för att året byts.