Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Åtta partier överens om Finlands klimatmålsättningar: både Finland och EU måste skärpa klimatmålen ordentligt redan till år 2030

Från 2018
Uppdaterad 20.12.2018 15:48.
Juha Sipilä intervjuas. I bakgrunden står Antti Rinne, Kai Mykkänen och Andres Adlercreutz.
Bild: Lehtikuva / JUSSI NUKARI

Åtta riksdagspartier har fattat beslut om gemensamma målsättningar för klimatpolitiken. Målet är en ambitiös klimatpolitik under Finlands EU-ordförandeskap nästa år. I Finland ska vi binda mer koldioxid än vi släpper ut senast under 2040-talet.

Finland kommer under sitt EU-ordförandeskap att driva en ambitiös klimatpolitik. Enligt de målsättningar åtta riksdagspartier enades om på torsdagen bör EU vara koldioxidneutralt senast år 2050.

Det betyder att EU inte efter det skulle få släppa ut mer koldioxid än den som binds av till exempel skog.

För att nå målen bör utsläppen av växthusgaser år 2030 vara 55 procent lägre än de var år 1990. Det här skulle innebära en ordentlig skärpning av EU:s nuvarande klimatmål.

- Vårt uppdrag under ordförandeskapet är att besluta om nästa steg och nya åtgärder. Nu har vi en god gemensam grund för beredningen, sa statsminister Juha Sipilä (C).

Riksdagspartierna har arbetat med de gemensamma klimatmålsättningarna under ledning av miljöminister Kimmo Tiilikainen sedan november. Målet har dels varit att hitta konkreta åtgärder för att stävja klimatuppvärmningen, dels att ha klara och tydliga målsättningar för Finlands EU-ordförandeskap 2019.

På torsdagen presenterades en kort och allmänt hållen överenskommelse på två sidor.

I Finland är skogen i nyckelroll

För Finlands del är målet att binda mer växthusgaser än vi släpper ut senast under 2040-talet.

I överenskommelsen betonas särskilt vikten av kolsänkor, alltså i praktiken skog som binder koldioxid.

Finland ska utöka sina kolsänkor genom en storskalig nyodling av skog och genom att begränsa avverkningen. Överenskommelsen tar ändå inte ställning till om avverkningen av skog bör minska.

Stor politisk enighet

Bakom överenskommelsen står Centern, Samlingspartiet, Socialdemokraterna, Blå framtid, De gröna, Vänsterförbundet, Svenska folkpartiet och Kristdemokraterna.

Sannfinländarna drog sig tidigare ur klimatarbetsgruppen eftersom partiet anser att de föreslagna åtgärderna är dåliga för den finländska industrin.

Partierna betonade idag särskilt vikten av att vara överens om de stora principerna. Enligt De grönas Pekka Haavisto finns det ändå stora skillnader i partiernas klimatpolitik.

- Jag tror att det i varje fall blir klimatdebatt inför valet. Alla partier har sina egna mål när det gäller till exempel trafik och energiformer. Men kompromissen om principerna är mycket viktig inför EU-ordförandeskapet, sa Haavisto.

Diskussion om artikeln