Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Sista stycket stenkol – en bit tysk industrihistoria går i graven

Från 2018
 Nordrhein-Westfalens ministerpresident Armin Laschet på besök i stenkolsgruvan i Bottrop.
Bildtext Nordrhein-Westfalens ministerpresident Armin Laschet på besök hos verket Prosper-Haniel.
Bild: EPA-EFE/WOLFGANG RATTAY / POOL

I dag stänger den sista stenkolsgruvan i Ruhrområdet. I Tyskland betyder det slutet på 200 år av industrihistoria. Att bryta stenkol har i Tyskland ändå redan länge varit en olönsam verksamhet.

När den tyska RAG-koncernen i dag med verket Prosper-Haniel i staden Bottrop stänger den sista stenkolsgruvan är det mer än bara en nedläggning.

Det är ett symboliskt slut på en industriverksamhet som har satt sin prägel på en hel region.

Utan stenkolen skulle Ruhrområdet aldrig ha blivit den koncentration av industri och mänskor som det är i dag.

Redan i slutet av 1800-talet kom de första invandrarna, som lämnade sin hembygd i det nuvarande Polen för att arbeta i gruvorna och industrin.

Redan länge olönsamt

Det var därför spelare med polskklingande namn som länge utgjorde stommen i fotbollslaget Schalke, som än i dag starkt förknippas med gruvindustrin och gruvarbetarna.

Stenkolsarbetarna hedras under en match mellan Schalke och Leverkusen.
Bildtext Stenkolsarbetarna hedrades under matchen mellan Schalke och Leverkusen i onsdags.
Bild: EPA-EFE/SASCHA STEINBACH

Det var därför ingen slump att klubben i samband med Bundesligamatchen mot Leverkusen i onsdags hedrade de mänskor som under årens lopp arbetat i gruvorna och i många fall offrat både sitt liv och sin hälsa i gruvorna.

År 1957 sysselsatte gruvindustrin omkring 600 000 mänskor och området var vaggan för det tyska ekonomiska uppsvinget efter det andra världskriget, det så kallade Wirtschaftswunder.

Stenkolsarbetarna hedras under en match mellan Schalke och Leverkusen.
Bildtext Länge var många av Schalkes spelare invandrare som kom till området för att jobba i gruvorna.
Bild: EPA-EFE/SASCHA STEINBACH

Det skulle fortfarande finnas stenkol att utvinna, men de ekonomiska realiteterna sätter stopp.

Då förekomsterna ligger mer än tusen meter under markytan har tyskt stenkol redan i årtionden varit betydligt dyrare än det som importeras.

Svår strukturomvandling

Efter åratal av statliga subventioner fattades år 2007 beslutet att stegvis sätta punkt för gruvdriften.

Det här har gjort delar av Ruhrområdet till ett struktursvagt område med hög arbetslöshet och överskuldsatta städer, en region där man nu vill satsa allt mer på startups och grön energi.

Många av de tidigare gruvorna är i dag grönområden och turistattraktioner, men samtidigt tvingas man ännu länge dras med de miljöproblem som gruvdriften har lett till, bland annat handlar det här om utsläpp av PCB.

Som en följd av gruvdriften har också stora delar av markområdet sjunkit ner, vilket betyder att man hela tiden måste pumpa bort vatten för att det inte ska översvämmas.

Kostnaderna för saneringsarbetet ligger på flera hundra miljoner euro per år och kostnaderna faller nu på en stiftelse inom RAG.

Men i dag ska det ännu firas. Under festliga former kommer arbetare från gruvan Prosper-Haniel att överräcka det sista stenkolsstycket till president Frank-Walter Steinmeier.

Diskussion om artikeln