Lunch på stan är en guldkant i vardagen – middag ute är en rätt sällan förkommande lyx
Kunderna verkar räcka till trots att det finns ett tjugotal lunchserveringar i Jakobstad och trots att det är juletid. - Att äta lunch ute är en liten vardagslyx, säger Tanja Granlund.
Tanja och Håkan Granlund har precis ätit lunch på sitt favorit lunchställe i Jakobstad. Hit går de ungefär varannan vecka för en festligare vardag.
- De har så god mat och ibland måste man unna sig lite lyx i vardagen, säger Tanja Granlund.
Oftast blir det ändå lunch i skolan där Tanja Granlund jobbar, och maken som är pensionerad äter hemma. En ordentlig lunch gör också att man kommer enklare undan med middagen.
- Då klarar man sig på något lätt och enkelt hemma på kvällen, säger Tanja Granlund.
I dag fick paret vända i dörren och komma tillbaka lite senare, så fullt var det på lunchrestaurangen.
- Det var stora sällskap som kommit för att äta lunch. Jag tror att Jakobstadsborna är flitiga lunchätare, säger Tanja Granlund.
Hämtmat blir det inte så ofta för paret Granlund. När det gäller finare middagar på restaurang så gör de som de flesta i österbottningar, äter ute ett par gånger om året.
- Det blir inte så ofta. Det är oftast på födelsedagar eller på fars dag eller mors dag, säger Håkan Granlund.
Hämtmat avlastar barnfamiljen
Bettina Viklund äter ute ungefär en dag i veckan. Andra dagar har hon med sig matlåda till jobbet eller så köper hon en sallad.
- Det är dyrt att äta ute, det blir stora pengar på lång sikt, säger Viklund.
På arbetsplatsen går en del ut och äter varje dag, medan andra gör som Viklund.
I familjen finns det småbarn och då är det skönt att få hem färdig middag ett par gånger i månaden.
- Det är skönt. Ofta blir det att man hämtar mat på fredagskvällen eller under helgen.
Med småbarn är fina middagar på restaurang inte så jättelockande.´
- Det blir ju inte alltid så fint med småbarn på restaurang. Går vi ut och äter så är det för att till exempel fira bröllopsdag. Då känns det festligt.
Lunchrestaurangen vara växer
Susan Snellman driver café och lunchservering i centrala Jakobstad. Det finns närmare 20 olika lunchställen i staden men ändå tycks kunderna räcka till. Det är fullt kring borden och så har det sett ut i ett par månader.
- Det är egentligen otroligt att kunderna räcker till. Vi bara växer och växer och jag kände på mig att det kunde blir bråttom i juletider, säger Snellman.
Lax och lasagne är favoriter
I dag serveras lax och den har alltid strykande åtgång. En annan favorit är lasagne, och tacos blir också allt mera populärt. Delvis går det att förutspå vilka maträtter som lockar folk, men ibland har det faktiskt gått så att maten tagit slut och det är ju ledsamt, säger Susan Snellman.
Lätt och fräsch mat gillar kunderna, men inte enbart. Bernaisesåsen är en favorit och även ett bakverk ur vitrinen låter sig smaka.
- Det är lite både och, men överlag så uppskattar kunderna plockmat. Vi har ett välförsett, fräscht salladsbord och det är mycket omtyckt. Det är något jag velat satsa på ända från start, säger Snellman.
Lunchgästerna blir bekanta
Ofta är det samma kunder som återkommer. Kollegor från banken och olika företag som ligger intill går ut på gemensam lunch. I motsats till vad undersökningen Min mat visar så är det lite fler kvinnor som äter lunch på Snellmans servering. Ungefär 60 procent kvinnor och 40 procent män, uppskattar Snellman.
Susan Snellman lär så smått känna sina lunchgäster och vilken mat de gillar.
- Visst blir vi bekanta och sen snackar vi lite annat än mat också. Det är roligt, säger Susan Snellman.
Födelsedagslunch och ärtsoppa
Christina Nickull står och pratar med Sverker Staffans. Nickull ska gå ut och äta lunch med en väninna som fyller år.
- Det blir trevligt och det är födelsedagsbarnet som fått välja servering. Någon julmat blir det inte, säger Nickull.
I juletider har det blivit många luncher på restaurang. Annars blir det kanske varannan vecka.
Sverker Staffans äter lunch ute en gång i veckan. Finare middagar på restaurang blir det inte så ofta.
- Men när man är ute och reser så blir det ju restaurangmat varje dag. Då kanske man satsar lite extra, säger Nickull.
Staffans äter middag ute ett par gånger i månaden. Men i dag blir det andra bullar, har han köpt med sig en burk ärtsoppa till lunch.
- Det är ju torsdag. Och så blir det plättar till efterrätt, det hör till, säger Sverker Staffans.