Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Min Mat: Vanan att äta ute varierar stort bland österbottningarna

Från 2018
En gaffel med en matbit på. I bakgrunden syns en suddig tallrik med mat.
Bildtext De flesta äter ute ett par gånger om året, det visar Yle Österbottens och HSS Medias undersökning Min mat.
Bild: Jyrki Lyytikkä / Yle

Den som förvärvsarbetar äter oftare lunch på stan än den som studerar eller jobbar hemma. Studerande och barnfamiljer är de som oftast köper hämtmat.

Men våra vanor att äta ute är mycket individuella, det visar Yle Österbottens och HSS Medias undersökning Min mat.

Män äter oftare lunch på servering

Män äter oftare lunch på restaurang än kvinnorna. Av de män som svarat på enkäten Min mat uppger 22,3 procent att de äter lunch på lunchrestaurang så gott som varje dag. Nästan lika många, 23 procent, äter lunch ute ett par gånger i veckan.

Av kvinnorna svarar 8,5 procent att de äter lunch på restaurang så gott som varje dag och 16,4 procent äter ute någon dag i veckan.

- Det här resultatet vill jag ändå inte övertolka. Vi skrev restaurang och det ordet kan tolkas på lite olika sätt, säger forskaren Kjell Herberts som sammanställt enkäten.

Kjell Herberts
Bildtext Kjell Herberts
Bild: Yle/Parad Media

Det kan alltså hända att många flera svarat ja om man använt ordet lunchservering. Att männen oftare äter lunch ute tvivlar Herberts ändå inte på.

- Traditionellt har män ofta haft den typen av jobb att de har sin timmes lunchpaus, middastiima, säger Herberts.

Pensionärer lunchar hemma

Pensionärer och studerande är de som mera sällan lunchar ute. Bara 1,5 procent av pensionärerna och 8,3 procent av de studerande äter ute så gott som varje dag.

- Relativt få pensionärer äter lunch ute, men då har vi inte kollat hur många som har måltidstjänst. Det är ganska vanligt speciellt bland ålderspensionärer, säger Herberts.

Pizza lähikuvassa.
Bild: Pixabay (CC0)

Barnfamiljer och unga köper hämtmat

Hämtmat hör till rutinerna i ungefär hälften av hushållen. Oftast hämtar de som svarat på enkäten mat några gånger i veckan eller några gånger i månaden.

Främst studerande och barnfamiljer har anammat hämtmat, medan pensionärer ganska sällan lagt sig till med den vanan på regelbunden basis.

- Det har blivit mycket enklare att ta maten med sig, många restauranger erbjuder den möjligheten i dag och pizzeriorna och de etniska restauragerna har blivit allt mera vanligt förekommande, säger Herberts.

En vit tallrik med en huvudrätt, bestående av bland annat hjortkött med renlavsströssel, en fylld lök och kantareller.
Bild: Eva Tordera Nuño

Äter ute på semesterresan

I vart fjärde hushåll äter man ute någon gång i månaden, men för många är det speciellt under utlandsresor och på semestern som man äter på restaurang.

Om vi äter ute eller inte tycks inte bero på var i livscykeln vi befinner oss. Det här verkar vara en högst individuell vana och här ligger ändå de studerande i topp. De äter sällan lunch ute, men tar igen det på kvällen.

Polarisering kring fina middagar ute

Att gå ut på restaurang för att äta en lite lyxigare måltid gör de flesta ett par gånger om året, 25 procent. Men här är skillnaden stor

- Här ser man en klar polarisering. Om det då beror på att det är för dyrt, för långt borta eller att man helt enkelt saknar intresse det vet jag inte, säger Herberts.

Nästan 16 procent svarar att de aldrig går ut på finare restaurangmiddagar och 17,4 procent går ut och äter brakmiddag varje månad.

För dem som går på finkrog mera sällan handlar det ofta om bemärkelsedagar eller familjehögtider som man vill fira gemensamt. Men skillnaden är stor.

- Det här kan säkert hänga ihop med respresentationsmiddagar på jobbet. Annars ser man ofta att familjer i flera generationer går ut på restaurang för att fira högtidsdagar tillsammans, säger Kjell Herberts.

Enkäten Min mat är ett samarbete mellan HSS Media och Yle Österbotten och gjordes under tiden 1-25 oktober 2018.

Sammanlagt svarade 3 130 personer. Enkäten fyller inte alla vetenskapliga kriterier och resultaten bör inte övertolkas, även om de visar på tydliga trender.

Min mat - om Österbottningars matvanor