Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Hundratals stämmer den sydkoreanska regeringen över tvångsarbete under japansk ockupation

Från 2018
Protest i Seoul mot avtalet om "tröstekvinnorna" mellan Sydkorea och Japan från 2015.
Bildtext Protester mot ett avtal mellan Sydkorea och Japan 2015 om så kallade "tröstekvinnor" - sydkoreanska kvinnor som tvingades arbeta på japanska bordeller under den japanska ockupationen under första halvan av förra seklet.
Bild: EPA-EFE/KIM HEE-CHUL

Över tusen sydkoreaner har stämt den sydkoreanska regeringen över en fråga om tvångsarbete under andra världskriget.

Sydkorea och Japan har ett historiskt spänt förflutet på grund av Japans ockupation av Korea mellan åren 1910-1945. 1965 slöt länderna ett diplomatiskt fördrag som normaliserade de diplomatiska relationerna.

Sydkorea mottog stora summor pengar i stöd och lån av Japan för att dra ett streck över tvångsarbete för japanska företag och bordeller utförda av sydkoreaner under den japanska ockupationen. Pengarna användes för att återuppbygga landets ekonomi och infrastruktur efter andra världskriget.

2005 framkom diplomatiska dokument från tiden strax innan 1965, som antyder att den sydkoreanska staten använde en del av pengarna de fick av Japan och betalade ut "kondoleanspengar" till familjer till ca 80 000 medborgare som dött, skadats eller saknas i utlandet, men missade ett stort antal andra, bland annat de dryga tusen personer som nu söker kompensation.

Ny variant på gammal dispyt

Den här senaste stämningen är en ny variant på diskussionerna om kompensation för tvångsarbete i samband med japanernas herravälde över den koreanska halvön.

Sydkoreanska målsägare har sedan slutet av 1990-talet kämpat juridiskt för att få separat kompensation, trots 1965 års fördrag. Ett antal fall har cirkulerat i det sydkoreanska juridiska systemet på olika nivåer sedan dess.

Oppositionsledaren, den vänsterorienterade Moon Jae-In förutspås bli Sydkoreas följande president
Bildtext Den sydkoreanska presidenten Moon Jae-In har sagt att han respekterar domstolens beslut om individuell kompensation
Bild: EPA/JEON HEON-KYUN

Efter ett domslut i oktober där högsta domstolen i Sydkorea bedömde att fyra sydkoreaner inte berördes av avtalet, och ålade det japanska bolaget Nippon Steel & Sumitomo Metal Corp. att betala kompensation, tog diskussionen återigen fart.

Ett liknande fall som berör företaget Mitsubishi Heavy Industries, ett av de största bolagen i det jättelika Mitsubishi Group, gick igenom högsta domstolen i slutet av november med motsvarande resultat.

Dispyter kan skada nordkoreansk diplomati

Den senaste tidens diskussioner kring kompensation för tvångsarbete har skapat en del friktion mellan länderna, vilket kan påverka sammanhållningen som skulle krävas i diplomatiska samtal om Nordkorea.

Japan hävdar bestämt att avtalet från 1965 fortfarande står fast och att alla dispyter om tvångsarbete täcks av det.

Japans utrikesminister Taro Kono sa i en intervju med Bloomberg att "det skulle vara svårt att göra något tillsammans med den sydkoreanska regeringen om en domstol kan upphäva beslut som tagits i enighet med internationella lagar".

Sydkorea i sin tur har sagt att den oförsonliga tonen kan komma att bemötas med samma medel från sydkoreanskt håll.

Källa: Reuters, Bloomberg, New York Times

Diskussion om artikeln