Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Är Niskanens guld eller Pärmäkoskis tre medaljer större? Yle Sportens panel oense om årets idrottare: ”Hur hade Pärmäkoskis OS sett ut om Johaug hade varit med?”

Från 2018
Iivo Niskanen och Krista Pärmäkoski.
Bildtext Krista Pärmäkoski har aldrig blivit utsedd till årets idrottare. Iivo Niskanen har fått priset två gånger.

Två längdåkare med stora OS-framgångar i Pyeongchang är favoriter då årets idrottare ska utses om en knapp månad. I Yle Sportens årskrönika började det gnabbas rejält då Iivo Niskanen och Krista Pärmäkoski fördes på tal.

Krista Pärmäkoski har chansen att bryta fem år av total manlig dominans då sportjournalisterna röstar fram årets idrottare i mitten av januari.

Men förtjänar hon att vinna?

Då fyra sportjournalister satte sig ner för att debattera ämnet bildades det snabbt två läger. Anki Karhu och Antti Koivukangas hör till team Krista, medan Christoffer Herberts och Kaj Kunnas gärna ser att Iivo Niskanen tilldelas priset för tredje gången.

Omröstningen är inte längre tillgänglig.

Karhu har velat i frågan. Hon ansåg först att Niskanen är ett klockrent val, men ändrade sig sedan.

– Jag tänkte äsch, han har ju fått det tidigare. Är det helt rättvist? Det finns ju andra bra idrottare. Väldigt fort kom jag in på Krista Pärmäkoski och hon är solklar etta på min lista med sina tre individuella OS-medaljer. Hon knockar Iivo Niskanen 2018 för min del.

Krista Pärmäkoski.
Bildtext Krista Pärmäkoski skördade stora framgångar i OS.
Bild: EPA

Men Karhu stötte snabbt på patrull. Herberts anser att ett OS-guld på 50 kilometer klassiskt är bättre än tre mindre ädla medaljer. Pärmäkoski tog silver på 30 kilometer klassiskt och brons på skiathlon och på 10 kilometer fritt.

– Jag köper Ankis resonemang helt och hållet och för mig var det en otroligt tajt kamp. För mig handlar det om att jag så gärna skulle rösta på en vinnare.

– Och sättet som han åkte femmilen på, sättet som han vann loppet på, gör att jag inte kan bortse från Niskanen. Strunt i att han fått det förr.

Niskanen och Sami Jauhojärvi tilldelades priset efter OS-guldet i lagstafett 2014 och Niskanen fick ensam ta emot priset efter VM-guldet i Lahtis 2017. Han vann alltså priset i januari i år.

Årets idrottare i Finland

Hade Johaug puttat ner Pärmäkoski?

Antti Koivukangas var benägen att hålla med Karhu: Pärmäkoski förtjänar att vinna. Varför då? Koivukangas säger att Niskanen bara hade en målsättning, medan Pärmäkoski visade bredd.

Herberts anser att det just är Niskanens spetskompetens som visar att han är värd priset.

– Han är bäst i världen på att bestämma sig på att vinna ett lopp på skidor och sedan göra det, det har han redan gjort ett par gånger.

Det får man inte säga om man inte vill bli jagad med eldgaffel genom gatorna.

Christoffer Herberts

Dessutom ägnar sig Herberts åt ett kontroversiellt tankeexperiment. I vinter har Therese Johaug vunnit fem av fem distanslopp i världscupen. Vad hade hänt om hon hade varit med i OS och inte varit dopningsavstängd?

– Det får man inte säga om man inte vill bli jagad med eldgaffel genom gatorna. Men det som också tar ner på Pärmäkoskis bedrift är att världens överlägset bästa skidåkare inte fick vara med. Det är en jätteintressant tanke. Hur hade Pärmäkoskis OS sett ut med henne? Nu är det en onödig, högst hypotetisk tanke.

Therese Johaug jublar efter segern i Beitostölen.
Bildtext Therese Johaug har varit i en klass för sig i världscupen.
Bild: EPA-EFE/TERJE PEDERSEN/AOP

Karhu avfärdar Herberts argument som just det: onödigt.

– Man kunde också säga att Lejonen skulle ha vunnit OS-guld om den och den hade varit med …

Omröstningen om årets idrottare är inte bara en angelägenhet för längdåkarna. Namn som Petra Olli (VM-guld i brottning) och Kaisa Mäkäräinen (skidskyttevärldscupens vinnare) nämndes också.

Hur sportjournalisterna resonerat klarnar under Idrottsgalan den 17 januari.

Omröstningen är inte längre tillgänglig.

Lyssna på hela sportårssnacket om topparna och flopparna, det bästa och det sämsta – lokalt, nationellt och internationellt – i klippet nedan. Radio Vegas Magnus Hansén leder diskussionen där Anki Karhu, Christoffer Herberts, Antti Koivukangas och Kaj Kunnas medverkar.

SPORTENS ÅRSDISKUSSION 2018

40:33