Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Stor efterfrågan på rävskinn - men priset täcker knappt foderkostnaden

Från 2018
Blårävsskinn
Bild: Yle/Sofi Nordmyr

Det var inga problem att få rävskinnen sålda på Saga Furs pälsauktion i Vanda. Utbudet av blueshadowräv och blåräv sålde slut. Men det stora problemet är priset.

Medelpriset på blåräv, 55 euro täcker knappt foderkostnaden skriver Saga Furs i ett pressmeddelande.

- Visst är vi besvikna över prisnivån, farmarna har haft det tufft i flera år. Det positiva är ändå att skinnen säljs med full dragkraft, säger Dan-Ove Stenfors som är verksamhetsledare på Svenska Österbottens Pälsdjursodlarförening.

Porträtt Dan-Ove Stenfors
Bildtext Dan-Ove Stenfors.
Bild: Yle/Sofi Nordmyr

Skinn för 20 miljoner euro

Säsongens första pälsauktion avslutades på torsdagen i Vanda. Över 200 köpare fanns på plats och den totala köpesumman uppgår till 20 miljoner euro. Jämfört med 18 miljoner förra året.

Men trenden är nedslående, blåräven tappade tre procent jämfört med i höstas i och priset på blueshadow sjönk med drygt fem procent.

Eftersom det här är årets första auktion så kan priserna ännu stiga säger Stenfors.

- Det är tidigt i säsongen och de som ska använda skinnen har inte så bråttom. Det går snabbt att bereda och sy upp päls idag och därför kan de köpa skinn också senare under året, säger Stenfors.

Köpare från alla kontinenter

Positivt är att försäljningen breder ut sig på många marknader säger man från Saga Furs håll och att modehusen deltog aktivt i auktionen.
De flesta skinnen gick till modeindustrin i Kina och Europa. Även i Korea, Turkiet och Ryssland finns en stor efterfrågan på päls.

- Uppköpare från alla kontinenter köpte skinn och det är ett mycket bra tecken, säger Stenfors.

Stenfors säger att produktionen av speciellt minkskinn minskar globalt. Det bådar gott för prisnivån.

- Ett minskat utbud ger högre priser och i den här branschen är det som i alla andra. Konjunkturen går i cykler och farmarna är envisa och uthålliga, säger Stenfors.

Diskussion om artikeln