Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Kaj Kunnas: ”Oj jäklar om jag kunde se ut som Kylian Mbappé” – fantastiska fransmän och superba stavhopparen Duplantis rosade marknaden 2018

Från 2018
Kylian Mbappé med VM-pokalen
Bildtext Kylian Mbappé tog Ryssland med storm.
Bild: imago/ULMER Pressebildagentur/ All Over Press

En är svart, den andra är vit. En är ung, den andra är ”gammal”. En trivs på gräs, den andra på is. För Kaj Kunnas del symboliserade motpolerna Kylian Mbappé och Alexander Ovetjkin det absolut bästa med idrottsåret 2018.

Då Yle Sportens årskrönika summerade de internationella topparna 2018 drog Kaj Kunnas i gång en monolog som fick resten av paneldeltagarna att dra på smilbanden.

I somras fick Kylian Mbappé sitt stora internationella genombrott. De fyra fullträffarna i Ryssland var en starkt bidragande orsak till att Frankrike avslutade turneringen med en finalseger över Kroatien.

– Då man ser Kylian ta de där två, tre första stegen, göra mål, hans unga fräscha, oförstörda ansikte. Den där vackra kroppen, allt finns där! Då jag gick framför spegeln och tittade på mig tänkte jag oj jäklar om jag kunde se ut som Kylian Mbappé! Och ha helst någonting av honom.

Antti Koivukangas var snabb med att påpeka att det visst finns en likhet mellan Mbappé och Kunnas: frisyren.

Kaj Kunnas på Idrottsgalan 2014.
Kylian Mbappé.
Jämförelse av två bilder: Kaj Kunnas och Kylian Mbappé har hjässan gemensamt.
Bilder: Yle/Antti Koivukangas (vänster), Yoan Valat / EPA / All Over Press (höger)

I den andra änden av spektret finns en 33-årig ryss, som vann målligan i NHL och såg till att Washington Capitals blev Stanley Cup-mästare: Alexander Ovetjkin.

– Han har ett helt annat utseende än Mbappé och är gammal. Det är lite så där voi tusan jag kan inte tycka om honom. Men ändå, då jag tänker vad han gjorde med Washington Capitals. Hur han ledde det där gänget, hur han satte sig själv på spel, hur ful han var ibland, säger Kunnas och fortsätter:

– Så gick jag framför spegeln och så konstaterade jag att, nåja … att hej, inte är det så illa. Mbappé och Ovetjkin symboliserar idrottsåret för mig.

Kaj Kunnas på Idrottsgalan 2014.
Alexander Ovetjkin ler under presskonferens.
Jämförelse av två bilder: Kaj Kunnas och Alexander Ovetjkin – lika som bär?
Bilder: Yle/Antti Koivukangas (vänster), Icon Sportswire / All Over Press (höger)

Kunnas var inte den enda från panelen som imponerats av Mbappé och gänget. Då Christoffer Herberts skulle summera det internationella året stod Frankrike högst upp på listan.

Det är jättefå som har vunnit VM på det sättet.

― Christoffer Herberts

Han tycker att Frankrike inte fått den uppmärksamhet som laget förtjänar.

– Från åttondelen och framåt spelade de i princip perfekt. De slog Argentina i det som jag vill påstå var VM:s underhållningsmässigt bästa match. De besegrade ett obesegrat Uruguay, slog ett obesegrat Belgien och slog ett obesegrat Kroatien i finalen, säger Herberts.

– Det kom fram nya stjärnor och gamla blommade upp, för mig var det en oerhört imponerande insats. Jag vill påstå att laget egentligen aldrig var nära att förlora. Och det är jättefå som har vunnit VM på det sättet, utan att någon gång vara nära att åka på ett bakslag.

Stavstjärnan Duplantis favorit

Antti Koivukangas och Anki Karhu flaggade svenskt i diskussionen. En viss Armand Duplantis blev senast i augusti ett hushållsnamn i vårt västra grannland.

Stortalangen i stav visade att han håller total världsklass då han 18 år gammal tog 605 centimeter i det första försöket och säkrade guldet i EM.

– Han är så otroligt charmerande på många sätt. Att i den åldern totalt sakna nerver och gå över de höjder han gör. Det gjorde ett stort intryck på mig, säger Koivukangas.

Armand Duplantis kysser sin stav.
Bildtext Armand Duplantis slog världen med häpnad i EM-finalen i stav.
Bild: ullstein bild / Sven Simon / All Over Press

Karhu – som inte kunde slita sig från skärmen under stavfinalen – berättar att hon träffade Duplantis i somras och att han inte alls var så tystlåten som kollegor varnat henne om.

– Han kom gående i sina shorts och sin slitna jeansjacka, talade i telefon och var på världens bästa humör. När vi snackar om hur det är att tävla med sina idoler så bara pratade och pratade och pratade han. För mig var staven det magiska ögonblicket i somras.

Andra toppinsatser som nämndes var Marit Bjørgens storartade avsked från längdåkningen, Ester Ledeckás två OS-guld i skilda grenar (Super-G och snowboardens parallellslalom) samt Lewis Hamiltons dominanta år i F1.

Omröstningen är inte längre tillgänglig.

Lyssna på hela sportårssnacket om topparna och flopparna, det bästa och det sämsta – lokalt, nationellt och internationellt – i klippet nedan. Radio Vegas Magnus Hansén leder diskussionen där Anki Karhu, Christoffer Herberts, Antti Koivukangas och Kaj Kunnas medverkar.

SPORTENS ÅRSDISKUSSION 2018

40:33

Diskussion om artikeln