Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Tommi Seitajoki, Lotta Petronella och Arthur Franck - möt finlandssvenska filmmakare vars filmer nu återpubliceras på Yle Arenan

Från 2018
Regissör Tommi Seitajoki.
Bildtext Yle Arenan återpublicerar flertalet dokumentärer under mellandagarna, bland dem "Dok: Jag såg mig själv" av Tommi Seitajoki (bilden) om konstnären Cris af Enehielm.
Bild: Privat.

På mellandagarna återpublicerar Yle Arenan en lång rad dokumentärer, bland annat flera finlandssvenska. Här tipsar vi om tre filmer och deras skapare!

Tommi Seitajoki

Tommi är utbildad filmregissör och aktiv både inom dokumentärfilm och fiktion.
Han har jobbat med medieproduktion och film sen år 2006.

Jag såg mig själv.
Bildtext Dok: Jag såg mig själv.

Dok: Jag såg mig själv

- Jag följde Cris af Enehielms liv i två år. Jag ville skildra hur det är att som konstnär bli äldre samtidigt som man också tampas med liknande problem som i unga år. Ett konstnärsporträtt och samtidigt också en bild av hur en individ påverkas av det som händer i livet.

Fortsätt meningen “Jag tycker du ska se dokumentären därför att…”

- Cris är en av de kanske mest framgångsrika finlandssvenska konstnärerna. Här får vi ett väldigt ärligt porträtt av henne och hennes liv. En dokumentär som går bakom kulisserna.

Just nu

För tillfället klipper Tommi Seitajoki Anna-Sofia Nylunds första långa dokumentärfilm. Därefter kommer han att regissera en fiktiv kortfilm som blir klar hösten 2019.

Läs mer om Tommi Seitajoki på hans hemsida.

Lotta Petronella.
Bildtext Lotta Petronella.
Bild: Privat.

Lotta Petronella

Lotta är filmmakare och utbildad konstnär. Hon har också studerat kreativ dokumentärfilm i Barcelona.

- Jag ser mig inte som en dokumentärfilmare utan arbetar med film som med ett konstverk. Det handlar alltid om en slags resa, något jag vill komma underfund med, ofta knutet till livet runt omkring mig. Jag vill förstå världen, människorna och mig själv bättre.

Lotta jobbar mångsidigt.

- Jag har både filmat, klippt och också gjort musik för mina egna filmer.

Hem. Någonstans.
Bildtext Dok: Hem. Någonstans.
Hem. Någonstans.
Hem. Någonstans.

Dok: Hem. Någonstans.

- Jag ville titta på förhållandet mellan å ena sidan den omgivning några män i yttre skärgården levde i (Mats Bergman, Ulf Bergman och Johan Simberg) och å andra sidan männens inre liv.

Frågeställningen var kopplad till Lottas privata sökande efter en plats som kändes hemma.

- Jag höll på i fem år. Tanken var att komma männen riktigt nära, att uppleva deras tankar, deras värld. En av männen som jobbade som postman upplevde till exempel havet inom sig.

Fortsätt meningen “Jag tycker du ska se dokumentären därför att…”

- Se hur man lever i yttre skärgården. Eller låt filmen ta dig med på en resa. Ställ dig frågorna Vem är vi? Varifrån kommer vi? Vart är vi på väg? Egentligen handlar den mer om tittaren själv än om det vi ser. Var är “hemma”?

Just nu

Nu jobbar Lotta Petronella med en ny film som hon spelar in på Själö. Den kommer att handla om vetenskap och minnen, det som stannar kvar efter oss och vem som bestämmer över det.

Läs mer om Lotta Petronella på hennes hemsida.

Arthur Franck.
Bildtext Arthur Franck.
Bild: Privat

Arthur Franck

Arthur är en filmmakare från Helsingfors och började i branschen år 2001. Han har jobbat med kortfilmer, dokumentärer och långa videoreportage.

non local domain
Bildtext Alvar Gullichsen i Dok: Non Local Domain

Dok: Non Local Domain

- Filmen handlar om konstnären Alvar Gullichsen. Han är min morbror och hans konstnärsskap och musicerande har alltid varit en del av mitt liv. Jag beundrade honom redan som barn. Han råkade vara inne en speciell fas, liksom också jag och det blev naturligt att göra en film tillsammans.

Samarbetet var bokstavligt.

- Han är konstnär och filmmakandet är konst och jag ville ha en interaktion mellan honom som subjekt och mig bakom kameran. Därför har vi med delar i filmen där jag frågar honom till exempel om hur den ska börja.

- Jag ville beskriva en konstnär inne i en process. En process som kanske hållit på hela livet. Jag ville att han skulle berätta om sin nuvarande metamorfos. För en konstnär går privatliv och konstnärsliv inte att separera utan de hör ihop.

Fortsätt meningen “Jag tycker du ska se dokumentären därför att…”

- Den beskriver förändring och utveckling i livet. Alvar Gullichsen är en intressant konstnär och du ser hans process och tillvägagångssätt. Du kan förstå någonting om honom.

Just nu

Arthur har just färdigställt sin första långdokumentär. Den handlar om hypnotisören Olliver Hawk som var populär i Finland på 1960- och 1970-talet. Filmen har premiär under 2019.

Läs mer om Arthur Franck på hans hemsida.

Diskussion om artikeln