Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Min mat: Det här är maten som österbottningarna hatar och älskar

Från 2018
Uppdaterad 21.05.2021 11:02.
Namn på olika maträtter, bland annat lever, surströmming, blodbröd, kålsoppa och dillkött.
Bild: Petter West / Yle

Kötträtter är den absoluta favoriten både på det egna matbordet och på restaurang. Hemma äter österbottningen gärna fisk. Men vilka maträtter är de mest avskydda?

HSS Medias och Yle Österbottens undersökning Min mat visar att österbottningarna avskyr inälvsmat. En av tre nämner inälvsmat.

Främst nämns lever eller leverlåda men också blodrätter såsom blodbröd och blodplättar, njure eller "all inälvsmat" står på svarta listan.

- När det gäller maträtter man avskyr handlar det påfallande ofta om gamla erfarenheter av skolmat eller storkök. Skolans leverlåda, arméns ärtsoppa eller Janssons frestelse i arbetsplatsens matsal präglar ännu synen på dessa maträtter, säger sociologen Kjell Herberts.

Fisk är en annan grupp maträtter många avskyr. Här handlar det främst om Janssons frestelse, fiskpinnar, strömming och lutfisk. Även soppor är impopulära, speciellt ärtsoppa, kålsoppa, spenatsoppa och klimpsoppa.

Vilka maträtter hatar...

Köttet står stabilt i topp

Österbottningarna äter gärna kött, kyckling och fisk. De är ofta basingredienser på middagsbordet. De kötträtter man ofta nämner som favorit om man själv tillreder maten är köttfärs/köttbullar, älgrätter och olika slags biffar. Av fiskrätterna toppar laxen.

- Köttets anmärkningsvärda stabila position på de österbottniska borden, trots alla nya mattrender och diskussioner om köttproduktionens miljöeffekter, säger Kjell Herberts.

Procentuellt svarade 37 procent att kötträtter är favorit om man själv tillreder maten. Nästan hälften svarade att de föredrar kött ifall man inte själv står vid spisen.

På restaurang eller om någon annan tillreder maten sker en viss förskjutning mot kötträtter. Det handlar om en utsökt god pepparbiff, wienerschnitzel, entrecote eller mustig kötträtt.

Förutom köttbiff äter österbottningen gärna pizza eller sushi om någon annan lagar maten.

- Österbottningen förefaller alltså att vara ganska traditionell, för att inte säga konservativ i sina matvanor, trots att man kan utgå att det är av matlagning intresserade som svarat på enkäten, säger Herberts.

Enkäten Min mat är ett samarbete mellan HSS Media och Yle Österbotten och gjordes under tiden 1-25 oktober 2018.

Sammanlagt svarade 3 130 personer. Enkäten fyller inte alla vetenskapliga kriterier och resultaten bör inte övertolkas, även om de visar på tydliga trender.

Text: Patrick Sjöholm/HSS Media
Grafik: Malin Ekholm och Petter West

Min mat - om Österbottningars matvanor

Helena Hemming står på en trappa och tittar in i kameran.

Kost- och näringsrådgivare: "Det är aldrig för sent att bli sund"

"Det nya året är den perfekta nystarten."

En gaffel med en matbit på. I bakgrunden syns en suddig tallrik med mat.

Min Mat: Vanan att äta ute varierar stort bland österbottningarna

Den som förvärvsarbetar äter oftast lunch på stan.

Diskussion om artikeln