Hoppa till huvudinnehåll

Samhälle

Skatteärenden förenklas: Du behöver bara ett skattekort nästa år

Från 2018
Uppdaterad 21.12.2018 18:33.
skattekontor.

Det kommer att bli lättare att sköta dina skatteärenden nästa år. Nästan alla ärenden kommer att kunna skötas på Skatteförvaltningens nättjänst Minskatt. Du kommer endast att behöva ett skattekort, även om du har flera arbetsgivare.

Istället för olika skattekort ska man år 2019 uppskatta sin totala årsinkomst och betala samma skattesats på allt man förtjänar. För personer med flera olika arbeten är det här en god nyhet.

- Du behöver inga skilda skattekort för biinkomster utan du har samma kort för alla inkomster, förklarar Heidi Strang, som arbetar med tjänsteutveckling på Skatteförvaltningen.

Strang påpekar också att det kommer att vara viktigare än tidigare att ha bra koll på hur mycket man tjänar så att skattesatsen säkert räcker till.

- Men det här blir också lättare i februari då löneuppgifterna som lämnas in i inkomstregistret kommer att finnas i Minskatt, säger Strang.

MinSkatt

Både skattekortsändringar och beställande av nytt skattekort kan numera skötas på internet genom att logga in på Skatteförvaltningens nättjänst Minskatt med dina nätbankskoder. Om ett år är det meningen att alla skatteärenden skall kunna skötas på nätet, berättar Strang.

Skärmdump från Minskatt tjänsten.

- Från och med år 2020 kommer nästan allt att finnas i Minskatt.

Redan i år gjorde 60 procent av alla medborgare kompletteringar i sin skattedeklaration på nätet med Skatteförvaltningens gamla nättjänst. Heidi Strang tror att den här siffran kommer att bli större nu då den nya nättjänsten Minskatt tagits i bruk.

- Trenden är stigande, det blir allt mer populärt att sköta skatteärenden på nätet, säger Strang.

Skatteåterbäring redan i augusti

Tack vare den nya nättjänsten kommer Skatteförvaltningens arbete att löpa snabbare och smidigare än tidigare. Det här innebär bland annat att många kommer att få sin skatteåterbäring redan i augusti nästa år, istället för december.

- Vi uppskattar att över 50 procent av de privata kundernas beskattning kommer att slutföras i juni, vilket betyder att möjliga skatteåterbäringar kan betalas ut i augusti, säger Strang.

Betalningsdagarna för kvarskatten ändras på samma sätt som betalningsdagarna för skatteåterbäring.

Trots att allt flera sköter sina skatteärenden på nätet, är fortsättningsvis möjligt att också sköta sina skatteärenden t.ex. på papper eller på skattekontoret.

Webbadressen till nättjänsten är skatt.fi/minskatt. Det går även att logga in på Minskatt med mobilcertifikat.

Diskussion om artikeln