Omtyckt fönsterjulkalender sprider sig i Åbo - "det känns fint att så många tycker om våra ansträngningar"
Redan för tredje året i rad har husbolaget på Klockringaregatan 8 i Åbo en egen fönsterjulkalender.
Den är mycket populär, bland annat för de dagis- och skolbarn som går förbi varje dag.
- Idén kom från en av dem som bor i huset, Anniina Lehtokari. Idén kom via Helsingfors från Sverige, där hon sett liknande fönster. I Åbo är det nytt och ännu ganska ovanligt, säger husbolagets styrelseordförande Ben Mattsson.
Alla tio familjer deltar
Det hela går ut på att alla tio familjer som bor i huset får en eller flera nummer som de dekorerar på sitt eget vis.
På den rätta dagen tänds sedan numret i fönstret. Några nummer tänds också i trappuppgångarna.
- Vi tänkte att om det ska göras, så ska det göras ordentligt. Så vi satte ner lite mera tid och pengar på att göra tydliga och synliga nummer, som håller i flera år, förklarar Mattsson.
På självständighetsdagen blir ett fönster prytt med numret sex och med finska flaggor och på och luciadagen med lucia, men i övrigt är det fritt fram för fantasin att flöda.
- Hos oss är barnen jätteivriga och tycker om att dekorera, så i år har de till exempel gjort fullt av snöflingor i papper som vi har klistrat upp runt vår egen nummer, förklarar grannen Kim Söderström.
Vann tävling om Åbos vackraste julbelysning
Fönsteradventskalendern blev en succé redan det första året, år 2016, då husbolaget vann stadstidningen Turkulainens tävling om den vackraste julbelysningen.
Huset finns bara ett stenkast från Åbo Domkyrka, så det är ingen lång väg för intresserade att komma och titta på fönstren, och medan vi gör intervjun med Mattsson och Söderström är det många som stannar och tar foton av fönsterjulkalendern.
- Det är roligt, och det känns fint att så många tycker om våra ansträngningar, säger Mattsson.
Hela gatan kunde bli en sidojulgata
Varje år pysslar familjerna lite nya saker till sina fönster så att det ska bli en förnyelse.
Ändå funderar man nu redan efter det tredje året att det skulle vara skönt med en paus.
Men får man ha det? Det heter att en gång är ingen gång. Två gånger är en vana. Tre gånger är en tradition. Får man bryta en tradition?
- Nja, men vi kan kanske förnya oss på något vis, säger Mattsson.
- Och inte kan vi ju helt sluta. Grannhuset mittemot, Kerttuli, har nu också en julkalender i lite mindre format och så har Bryggmans hus bredvid oss också sina källarfönster dekorerade, så det har smittat av sig till grannarna, säger Söderström.
Både Mattsson och Söderström hoppas till och med att idén och julbelysningen skulle sprida sig ännu mer längs gatan, så att hela Klockringaregatan kunde bli en sidojulgata.
Huset på Klockringaregatan 8 är från 1911. Husbolaget är lite speciellt på det viset att man klarar sig utan någon gårdskarl.
Alla invånare i huset sköter trottoarerna, snöröjning och trädgården tillsammans.