Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Många döda i bombexplosioner i Mogadishu

Från 2018
Uppdaterad 22.12.2018 12:39.
Bilbombsexplosion i Somalias huvudstad Mogadishu
Bildtext Bilbombsexplosion nära nationalteatern i Somalias huvudstad Mogadishu
Bild: EPA-EFE/SAID YUSUF WARSAME

Minst 13 människor har dödats och 17 skadats i två bilbombsexplosioner i centrum av Somalias huvudstad Mogadishu, uppger den lokala polisen.

Strax efter den första kraftiga explosionen skedde en mindre explosion.

Explosionerna inträffade vid en kontrollstation ungefär 400 meter från presidentens palats.

Många av de döda var soldater. Bland de döda fanns också en journalist , två säkerhetsvalter och en bilchaufför som arbetade för den Londonbaserade tv-stationen Universal TV. Deras bil rörde sig i området då den första explosionenen ägde rum.

Bilbombsexplosion i Mogadishu
Bild: EPA-EFE/SAID YUSUF WARSAME

Gruppen al-Shabaab - som är länkad till terroristnätverket al-Qaida - har sagt sig stå bakom de båda explosionerna.

al-Shabaab är en aktiv islamistisk grupp som också tidigare har utfört flera attacker i Mogadishu. Gruppen vill åsidosätta regeringen och införa strikt islamistiskt styre.

al-Shabaab tvingades ut ur Mogadishu för flera år sedan men har fortfarande kontroll över stora delar av södra och centrala Somalia.

En kvinna i ett internt läger i Somalia. Hundratals människor har flytt från södra Somalia på grund av USA:s  flygräder mot terroristgruppen al-Shabaab i Baidoa.
Bildtext En kvinna i ett internt läger i Somalia. Hundratals människor har flytt från södra Somalia på grund av USA:s flygräder mot terroristgruppen al-Shabaab i Baidoa.
Bild: AFP / Lehtikuva

USA stöder Somalias regeringsstyrkor och afrikanska unionens fredsinsats. Under president Trumps mandatperiod har flygräderna mot al-Shabaab ökat markant .

Källor: Reuters, AP, AFP

Diskussion om artikeln