Digiträning: Såhär får du telefonens eller läsplattans bild att synas på tv-skärmen
Vill du kolla på Yle Arenan eller andra webb-tv-tjänster på en stor tv-skärm? Med hjälp av en mediaspelare som Chromecast eller Apple tv kan du lätt sitta i soffan och flytta bilden från telefonen till tv-skärmen, utan några sladdar.
Det här lyckas också om din tv inte den modernaste smart-tv:n.
Det finns en platt-tv i de flesta hem, men alla är inte av den nyaste och smartaste sorten. Och även om den skulle vara kan det vara jobbigt att styra olika appar, som Yle Arenan, med en fjärrkontroll.
I den här digiträningen får du lära dig att flytta bild eller video trådlöst till tv-skärmen.
Vi använder Yle Arenan som exempel i artikeln. Också andra webb-tv-tjänster och strömningstjänster fungerar i princip enligt samma logik – till exempel Spotify, Netflix, Youtube, Katsomo eller Ruutu.
Spegling eller strömning – hur skiljer de sig?
En hurdan tv ska du ha för att ha nytta av spegling?
Det finns två alternativ:
1. Din tv är inte så smart att det går att få strömningstjänsters appar till den (till exempel Yle Arenan). Det går ändå att koppla en HDMI-kabel på baksidan av tv:n. Oftast är de här tv-apparaterna av årsmodell 2003-2012. På en gammal tjock-tv kommer du inte att hitta en HDMI-port.
2. Din tv är en riktig smart-tv vilket betyder att den har nätuppkoppling och det går att få strömningstjänsters appar till den. I vissa tv-modeller kan det ändå vara svårt att styra apparna med tv:ns fjärrkontroll. Till exempel att söka upp ett program med dess namn kan vara lättare från en smarttelefon eller en pekplatta.
Yle har en lista på TV-tillverkare som antingen har Yle Arenan som applikation, eller som man kan installera appen på.
Vilka apparater och hurdan teknik kräver speglingen?
1. En TV som har ett HDMI-uttag på baksidan. Alla TV-apparater som har sålts ungefär efter år 2003 är sådana.
2. En smarttelefon eller en läsplatta
3. Trådlös internet-uppkoppling. Du måste alltså ha router. Routern kan också vara inne i modemet.
4. En mediespelare. De populäraste är Googles Chromecast och Apples Apple TV. Det finns mer information om spelarna längre ner i artikeln.
Yle Arenan fungerar problemfritt bara med de nyaste modellerna av Chromecast och Apple TV (2015 eller senare/situationen i slutet av år 2018).
Mediespelaren ansluts till HDMI-uttaget och kopplas till ett eluttag.
Du kan använda också andra apparater som mediespelare – till exempel vissa apparater som är tänkta i första hand för att spela spel.
5. Ett användarkonto. Chromecast kräver ett google-konto. Apple TV tas enklast i bruk med en iPhone eller en iPad och har du en sådan har du redan ett Apple ID.
Du klarar dig med punkterna 1 och 2, om wi-fi Direct-funktionen finns både på din mobil eller läsplatta och på din TV. Mer info om det finns i slutet av artikeln.
Mediespelare 1: Chromecast
Den mest använda mediespelaren i Finland är Chromecast som tillverkas av Google. Den är drygt en centimeter tjock och fem centimeter bred och kopplas till HDMI-uttaget.
Chromecast kan användas för att spegla appar på både Android-apparater och på Apples iphone eller ipad.
Det finns två modeller av Chromecast på marknaden: en badmodell med HD-skärpa och en dyrare Ultra HD-modell. Den senare kräver en nyare TV och en bra nätuppkoppling.
Såhär tar du i bruk Chromecast för första gången
Såhär tittar du på Yle Arenan med Chromecast
Mediespelare 2: Apple tv
Apple tv har fler funktioner än Chromecast och är ett slags kanalpaket med flera strömningstjänster i ett system. Man kan också ladda spel på en Apple tv eller hyra filmer via itunes.
Speglingen baserar sig på Apples airplay-teknik. Den fungerar bäst på Apples iphone eller ipad.
Apple tv:n styrs med dens egna lilla fjärrkontroll. Den fungerar alltså också utan en iphone eller en ipad. Du kan också ladda ner Apple tv:ns fjärrkontroll som app till telefonen.
Apple tv:n är större än Chromecast och får inte plats bakom en tv som hänger på väggen (ca 4 cm x 10 cm x 10 cm). HDMI-kabeln kommer inte med i paketet.
Bara de nyare modellerna finns numera på marknaden: Den så kallade fjärde generationens modell och 4K-modellen. Den senare fungerar bara i nyare TV-apparater (tillverkade ungefär från och med slutet på 2013).
Varför inte en sladd från telefonen till tv:n?
Om det inte är viktigt för dig att kopplingen är trådlös, kan du bra spegla bilden med en sladd.
Du behöver en sladd vars ena ända passar i din telefon eller pekplatta och vars andra ända passar i HDMI-uttaget. Det finns också adaptrar att köpa till sladdarna.
När du kopplar telefonen eller läsplattan till tv:n med en sladd, speglas skärmen som den är. Då kan du inte samtidigt använda telefonen eller läsplattan till annat. Å andra sidan behöver du inte skaffa en skild mediespelare.
Digiträning 2.0: Vad är wi-fi Direct?
Artikeln är en svensk version av artikeln Näin heijastat kuvan puhelimesta tai tabletista tv-ruudulle, skriven av Katja Solla, på Yle Oppiminen